Skip to Content

Zweetvoeten, wat doe je eraan?

Zweetvoeten, wat doe je eraan?

Kinderen rennen en vliegen het liefst de hele dag. Het maakt hen meestal ook niet uit of ze dan rennen over zand, stenen of gras. Bovendien vinden kinderen het ook fijn om dan op blote voeten te lopen. Vaak genoeg zie je langs speelvelden verdwaalde schoenen liggen of ruik je de zweetvoeten.

Natuurlijk is dit helemaal niet verkeerd, sterker nog het is juist gezond. Je voeten worden veel sterker als ze vaker blootvoets door het leven mogen stappen. Sterke voeten zorgen voor een beter evenwicht en dat bevordert weer een betere lichaamshouding.

Niks is erger dan de geur van stinkende voeten. Zodra je een zweetgeur ruikt van iemand wil je het liefst zover mogelijk van die persoon blijven. De geur is zo overheersend, je kunt er niet omheen. Bij zweetvoeten maakt het ook niet uit of de voeten nu maat 26 of maat 46 zijn trouwens, stinken kunnen ze allemaal.

Wat zijn zweetvoeten?

Ons lichaam heeft vlak onder de huid vele zweetklieren zitten die helpen ons lichaam koel te houden en onze huid te verzorgen. In één voet kunnen tot maar liefst 250.000 zweetklieren zitten! Deze klieren regelen dagelijks dat je via je zweetvoeten flink wat vocht afscheidt, maar daar merk je over het algemeen eigenlijk niks van. Zweet bestaat uit water, zout, eiwitten en vetten, een heldere vloeistof waar geen geur aan zit.

En toch hoor je mensen om je heen klagen als ze je “ruiken”. Je krijgt dan opmerkingen als “ga weg met die stinksokken!”, of “ieuw ik ruik vieze tenenkaas!” Zo geurloos is zweet dan toch niet, zou je denken.

Bacteriën zorgen voor de nare luchtjes aan zweet. Bacteriën leven het beste in vochtige en warme plekjes en kunnen hier behoorlijk toeven en groeien in aantallen. Denk maar eens aan je schoenen die helemaal omsloten om je voeten zitten.

Lekker broeierig de hele dag in die schoenen is een feest voor bacteriën op je voet. Ze voeden zich graag op het zweet wat tijdens het lopen vrijkomt en ook huidschilfers zorgen voor een fijne bron voor bacteriën. Ze laten als dank graag zuren achter op zweetvoeten en die zorgen vervolgens voor de ondragelijke lucht.

Is het een aandoening?

Zweten is op zich geen aandoening. Het hoort bij het lichaam, zweten is een manier om vocht te verliezen en het lichaam te verkoelen. Iedereen zweet, of het nu onder de oksels is of onder de borsten en dat is dus heel normaal. Zodra het zweet gepaard gaat met bacteriën of schimmels dan is het ander verhaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voetschimmel als zijnde zwemmerseczeem. Er ontstaat dan een ophoping van schimmels, meestal tussen de tenen. De huid gaat schilferen en laat losse velletjes tussen de tenen zien. In dit geval is er dus sprake van een bacteriële aandoening.

Een andere aandoening kan zijn dat voeten overmatig zweten. Dan is er sprake van hyperhidrosis. Er wordt dan overmatig en abnormaal veel zweet geproduceerd. De zweetvoeten blijven continu nat van het zweet. Hierdoor wordt de huid verweekt en rimpelig. Ideaal voor bacteriën om zich te nestelen en je voeten een stinkend luchtje te bezorgen.

Is het te behandelen?

Kinderen rennen en vliegen het liefst de hele dag. Het maakt hen meestal ook niet uit of ze dan rennen over zand, stenen of gras. Bovendien vinden kinderen het ook fijn om dan op blote voeten te lopen. Vaak genoeg zie je langs speelvelden verdwaalde schoenen liggen of ruik je de zweetvoeten.
  • Wassen. Je zweetvoeten goed wassen met water en zeep werkt het beste om schimmels tegen te gaan. Schone voeten zijn geen fijne plek voor bacteriën.
  • Weken met een bacteriedodend middel. Vaak helpt een antibacteriële zeep om bacteriën te bestrijden. Een betadinescrub met een jodiumzeepoplossing, of een hibiscrub met een chloorhexidine-oplossing in een teiltje water kan hierbij goed helpen.
  • Een zalf met jodium kan tweemaal daags worden gebruikt om de voeten goed in te smeren en vergeet hier ook vooral niet goed tussen de tenen te smeren. Trek daarna wel een paar oude sokken aan anders zie je door het hele huis jodium voetafdrukken.
  • Het voetenbad is eventueel ook aan te vullen met een zuiveringszout (soda) of azijn. Hierdoor wordt het water zuur waar enkele bacteriën niet tegen kunnen. De meest effectieve verhoudingen hierbij zijn 1 eetlepel zout op 1 liter water. Of 125 ml azijn op 1 liter water. Voor beiden geldt een kwartiertje weken en twee keer per week herhalen.
  • Droge voeten. Na het douchen of badderen is het zeer belangrijk om grondig af te drogen. Ook de voeten mogen niet vergeten worden. Enkel op een handdoek staan en denken dat op deze manier je voeten voldoende zijn gedroogd is dus niet het geval. Zeker ook met de handdoek goed tussen de tenen wrijven en vervolgens even lekker niks meer om je voeten doen, geen schoenen, geen sloffen, zelfs geen sokken. Maar echt lekker de kans en tijd gunnen om letterlijk te kunnen luchten. Zo drogen je voeten optimaal.
  • Verzorg je voeten. Je loopt de hele dag op je voeten, zij dragen je overal naar toe. Daar mag je ze best ook eens voor bedanken en een beetje extra aandacht voor geven. Verwen ze één keer in de zoveel tijd met een goede massage, breng een bezoekje aan een pedicure, knip je teennagels geregeld, geef ze een leuk zomers kleurtje met een nagellak, ga met een speciale voetvijl langs overtollig eelt en smeer een lekkere voetenzalf of scrub over je voeten. Het maakt de voeten weer zacht en de huid vernieuwd.
  • Zelf smeer ik mijn voeten graag in met een botercrème. Vooral in de winter doe ik dit graag, omdat mijn voeten dan net iets te vaak en te lang zijn ingepakt. Na het douchen ’s avonds smeer ik mijn voeten flink in met deze crème. Ik zorg er dan wel voor dat ik dan in bed blijf en dat ik zeker weet dat ik er voorlopig niet uit hoef te stappen, want je voeten zijn daarna spekglad. Deze pot haal ik trouwens gewoon bij een drogist (hier).

Schone voeten willen schone sokken

Na al die inspanning om je voeten goed schoon en droog te maken is het bijna onnodig om dit te noemen. Maar niet onbelangrijk natuurlijk: schone sokken! Elke dag schone sokken dragen helpt mee aan een goede voetverzorging. Zodra sokken halverwege de dag klam aanvoelen is het al verstandig om toch even van paar te verwisselen. Goede droge sokken voorkomt nare luchtjes.

Daarnaast zijn goede sokken ook qua materiaal van belang om kritisch op te letten om zweetvoeten te voorkomen. Voorkom het dragen van nylon, polyester en dunne synthetische materialen. Natuurlijke materialen zoals wol, katoen of bamboe zorgen voor een betere ventilatie waardoor voeten langer droog blijven. Ook is het van belang om de sokken goed heet te wassen, liefst op een temperatuur rond de 60°C.

Draag goed schoeisel

Wij in het westen zijn gewend om de hele dag op schoenen te lopen. We sluiten onze voeten lange tijd op in lucht- en waterdichte schoenen en dragen ook nog geregeld sokken. Onze voeten bereiken zo doorgaans een temperatuur tussen de 30 – 40 °C, de meest ideale warmte voor bacteriën.

Goede schoenen dragen is dus echt wel een aanrader. Schoenen die goed ventileren en gemaakt zijn van natuurlijk materiaal zoals katoen, leer, kurk of hout. Schoenen gemaakt van kunststof materiaal als rubber of nylon dragen niet bij aan een goed ventilerend voetenbed. Dit soort schoenen moet je zo veel mogelijk vermijden.

Waarom ruikt een gymzaal altijd zo muffig? Iedereen denkt “ach voor dat uurtje sporten op school geef ik je wat goedkopere gymschoenen mee” en tja dat ga je wel ruiken aan het eind van de dag als de hele basisschool is langs geweest….bleh. Goedkoop zijn ze meestal inderdaad, maar goed voor de voeten dus zeker niet! Schoenen verdienen dus een goede investering. Zeker ook de kleine kindervoetjes. De juiste maat zorgt ervoor dat voeten niet bekneld komen, de stevige hak geeft voeten een optimale ondersteuning bij de groei en stevigheid van de voet, een goede zool zorgt dat de voet altijd goed op zijn plaats op de grond staat en dit is voor een goede lichaamshouding zeer belangrijk.

Lees ook: Tips om de vieze luchtjes uit je schoenen te laten verdwijnen

Zorg voor afwisseling

Schoenen kunnen dus in prijs best aardig oplopen en niet iedereen heeft een dergelijk budget om een schoenenkast zodanig te vullen dat ieder gezinslid elke dag op een ander paar schoenen kan rondlopen. Toch is het wel aan te raden om niet elke dag van de week rond te lopen op hetzelfde paar.

Zeker niet als je alleen maar op gesloten sneakers loopt. Wissel af met een paar slippers of sandalen. Loop thuis op open sloffen of eigenlijk het liefst zoveel mogelijk blootvoets om zweetvoeten te drogen. Zo krijgen je schoenen tussendoor voldoende tijd om op te drogen.

Natte schoenen

Mocht je in een regenbui belanden en je schoenen zijn doorweekt, dan moet je deze thuis goed laten drogen. Dit kan het beste met behulp van een krant. Maak een flinke prop van het krantenpapier en stop dit in je schoen. Als de schoen van binnen goed droog aanvoelt doe je een flinke schep zuiveringszout (soda) in de schoen. Even goed omschudden en een dag of een nacht goed laten intrekken. Nu zijn je schoenen zowel droog als vrij van muffe vieze geurtjes. Ook zijn er handige apparaten die je schoenen met ozon behandelen en goed laten drogen, zodat geurtjes vermeden worden.

Lees ook: Stinkende schoenen; vieze luchtjes verwijderen

Overige producten voor gezonde voeten

Om voeten overdag goed droog te houden kun je ook een talkpoeder gebruiken. Elk merk talkpoeder is hiervoor te gebruiken. En voor extra zekerheid kun je zelfs een talkpoeder met antibacteriële middeltjes kopen. Naast een deodorant voor onder je armen, bestaat er ook een deodorant voor de voeten. Dit werkt ook desinfecterend en beschermt tegen schimmels. Er bestaan verschillende soorten deodorant speciaal voor voeten. Maar zelfs je deoroller die je gebruikt voor je oksels kun je over je voeten rollen. Gebruik dan wel inderdaad de roller en geen spray!

Om zweetproductie tegen te gaan zijn voeten ook te behandelen met een speciale voetencrème. Via het ziekenhuis kan een specialist, een dermatoloog, goede crèmes voorschrijven die de juiste bestanddelen bevatten. Maar je kunt ook zelf naar een drogist gaan en daar een tube aanschaffen om uit te proberen.

Hopelijk werkt dit voor jou en je voeten en stap je opgewekt en fris de zomer in, liefs Isabell

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *