Skip to Content

Zweet voorkomen; wat te doen tegen zweetgeur zoals kindvriendelijke deodorant

Zweet voorkomen; wat te doen tegen zweetgeur zoals kindvriendelijke deodorant

Zweten is heel normaal. Alleen kan veel zweten ervoor zorgen dat je niet echt lekker fris meer ruikt. En dat kan wel heel vervelend zijn. Wat kun je doen om tijdens warme zomerdagen de geur van zweet voor te blijven?

Wat is zweten?

Zweten is een normale reactie van het lichaam om overtollige warmte kwijt te raken. Dit kan zijn door de zon, maar ook bij sporten. Eigenlijk is het dus een heel gezond verschijnsel. Nu kan zweten ook nog veroorzaakt worden door bijvoorbeeld te gekruid eten, een ziekte, de overgang, angst, een zwangerschap of bijvoorbeeld alcoholgebruik.

Maar we gaan in dit artikel vooral in op het zweten op warme dagen en hoe je de overlast zo klein mogelijk kunt houden! Klein weetje: het is helemaal niet het zweet zelf wat stinkt! Als het uit je huid komt is er geen stank. Maar de bacteriën op je huid veranderen dit naar een stof die wel ruikt!

Wassen maar?

Om daar dan meteen even op verder te gaan: minder vuil op je huid zorgt dus voor minder stank. Je oksels (of andere zweterige plekken zoals onder de borsten) goed wassen kan dan ook al helpen om geurtjes te voorkomen.

Zorg wel dat je met een zeepvrije wasgel wast en doe dit dan meteen echt goed met een washandje. Zodat je wat krachtiger reinigt, zeg maar.

Maar: kies dus het liefst voor een gel zonder zeep. Gebruik nooit te veel zeep en spoel het ook altijd heel goed schoon. Zeep tast namelijk de natuurlijke balans van je huid aan. Tussendoor je opfrissen kun je dan ook beter doen met enkel lauwwarm water. Zorg dat je je oksels goed afdroogt.

Kies bewust je deodorant

‘Deodoranten die ervoor zorgen dat je niet meer transpireert’ klinkt als een droom, maar is het juist niet. Zoals je al hebt begrepen heeft zweten een functie! Je kunt dan ook beter gaan voor een deo die niet zegt dat het de transpiratie tegengaat, maar die de bacteriën aanpakt! Een deo zonder parfum heeft de voorkeur, omdat het irritaties kan voorkomen.

Daarnaast moet je goed opletten aangezien er een verschil is tussen een deodorant (geurtjes maskeren) en een anti-transpirant (schimmel die geurtjes veroorzaken tegengaan). Je kunt het beste zorgen dat je huid droog en schoon is voordat je je deo opdoet. Dan zou de deo beter werken!

Een deo waar veel mensen positief over zijn is die van Loveli of Nuud vegan deodorant.

Een alternatief op deodorant kan zinkzalf zijn of een zinkspray die je bij de apotheek kan halen. Deze zorgt voor een afdekkend laagje onder je oksel.

Geschoren oksels

Misschien vraag je je weleens af waarom je als vrouw geacht wordt om je oksels te scheren. En wil je lekker opstandig ervoor gaan kiezen om het niet meer te doen. Je goed recht, uiteraard.

Maar weet je: het is niet alleen maar een kwestie van mooier vinden als je daar kaal bent. Okselhaar zal bacteriën vasthouden en je raadt het vast al: dat betekent dus weer meer stank!

Drink water

Water drinken is heel belangrijk en als je veel zweet zal je extra moeten opletten dat je wel genoeg drinkt. Maar er is meer! Drink je de hele dag door frisdrank? Dan kan dat invloed hebben op jouw zweetprobleem. Frisdrank bestaat voor een groot deel uit suiker en deze suikers veroorzaken verzuring van je lichaam.

Je lichaam zal de overtollige suikers willen afvoeren en kan dit alleen doen door veel te plassen en ja, door te zweten! Met water heb je dat probleem niet! Dus ga je de zon in neem je water mee. Omdat het op meerdere manieren beter voor je is! Je blijft er gezonder bij én je zult minder zweten…

Kledingtips

Waarschijnlijk een open deur, maar kies voor luchtige kleding op de warme zomerdagen. Kies een stofje dat goed ademt zodat de warmte goed weg kan. Liefst ook kleding die niet te strak om je heen zit. Je kunt kiezen voor natuurlijke vezels zoals katoen, bamboe en linnen.

Maar er zijn ook wel synthetische vezels die ervoor bedoeld zijn om het zweet goed te laten verdampen. Op warme dagen schone kleren aandoen halverwege de dag? Helemaal prima! Daarmee maak je weer een frisse start!

En de kleding die je hebt gedragen, die hang je niet alleen maar even uit. Je wast het ook echt voordat je het weer gaat dragen. Want die zweetlucht gaat er misschien gedeeltelijk wel uit, maar de bacteriën die erin zitten niet. En juist die bacteriën wilden we weghebben!

Doe je dit niet, dan zal de kleding een opeenstapeling van bacteriën krijgen en juist nog meer gaan stinken.

Zwetende bovenbenen

Houd je van rokjes dragen bij heet weer? Dan heb je misschien wel eens te maken gehad met bovenbenen die akelig plakkerig werden en aan elkaar plakten. Dit kan zelfs heel irriterend op je huid gaan werken.

Je kunt dit voorkomen door onder je rokje een kleine short te dragen die je niet ziet, maar waardoor je bovenbenen niet bloot tegen elkaar aan kunnen komen. Kies ook nu natuurlijk voor katoenen rokjes, zodat de kleding lekker luchtig is.

Vooraf het luie zweet eruit sporten

Zweet wat al uit je lichaam is, kan er niet nog een keer uitkomen… Daar komt het eigenlijk op neer. Maar er wordt gesteld dat als je even lekker intensief beweegt en je lichaam dus gaat zweten, je daarna minder last zult hebben van zweten. Of beter gezegd: het zweet dat dan nog naar buiten komt zal minder stinken.

Naar de sauna

Een andere manier om te zorgen dat je vaker zweet, en je lichaam daaraan gewend raakt is vaker een bezoekje brengen aan de sauna. Door de hitte ga je meer zweten en leert je lichaam zichzelf beter te reguleren.

Zoek de schaduw op

Natuurlijk zul je minder snel last hebben van overtollig zweet als je in de schaduw zit in plaats van in de zon. Kun je ergens zitten waar er ook nog een briesje staat? Dan is het helemaal lekker. En heb je de kans om een ventilator te gebruiken? Natuurlijk zal dat ook helpen om minder te zweten en dus minder geurtjes bij je te dragen!

Inlegkruisje

Een inlegkruisje neemt vocht op, en die kun je niet alleen die ene week per maand gebruiken maar ook door deze in je shirt over de oksel heen te plakken. Zo wordt het vocht opgenomen in het inlegkruisje en krijgen schimmels en bacteriën minder kans.

Botox spuiten

Een heel drastische maatregel waar niet iedereen snel voor kan laten kiezen is om botox te laten spuiten. Hierdoor kunnen de zweetkliertjes geen vocht meer afscheiden en zal er dus ook geen zweetgeur ontstaan. Op termijn kan het wel zijn dat het nodig is om dit opnieuw op te laten vullen.

Nog meer tips

Los van de omgevingstemperaturen zijn er nog andere factoren die zweten uitlokken. Door deze factoren te vermijden kun je dus ook al ervoor zorgen dat je minder zweten zult. Zo kan pikant eten zorgen voor meer zweet, alcohol ook en stress is net zo goed niet aan te raden.

Relaxen met een ijskoud watertje op een gezellig terrasje in de schaduw…dán ben je vast goed bezig en het is nog heerlijk ook!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *