We kunnen er niet omheen: zweten is onvermijdelijk. Zweet is een normale, fysiologische reactie van het lichaam op oververhitting of stress. Maar sommige mensen lijken meer te zweten dan andere.
Zweten kan op verschillende plekken; veel voorkomend zijn de oksels, rug maar ook in het gezicht of onder de borst kan je last hebben van transpiratie. Vooral als je beschikt over grotere borsten kan je hier last van krijgen.
Zeker op warme dagen als de temperatuur flink oploopt of tijdens het sporten, en kan dit vervelend zijn zeker als het ook gaat schuren. Dit komt doordat de borst en de bovenste delen van het lichaam niet worden afgekoeld door contact met kleding
. Daarnaast bevinden de zweetklieren zich dicht onder de huid, waardoor het zweet snel naar buiten komt. Als huid op huid schuurt op een plek die warm en vochtig is, kan er een overmatige groei aan bacteriën die op de huid leven ontstaan. Dat veroorzaakt met een beetje pech jeuk, roodheid of zelfs een infectie.
Tips om zweten te voorkomen
De volgende algemene tips kunnen helpen. Vaak is de oorzaak van zwetende borsten het contact dat ze maken met de huid eronder. De warmte zorgt voor een plakkerig geheel, maar dit is makkelijk op te lossen en voorkomen.
Deo gebruiken
Gebruik een anti-transpirant. Deze producten bevatten aluminiumzouten die de poriën van de huid verkleinen, waardoor minder zweet kan ontsnappen. Of gebruik een deo-roller. Een deo-roller is een handig hulpmiddel om je huid af te deppen en te verfrissen.
Kies wel voor een deo die vrij van aluminium is. Onderzoek wijst uit dat het metaal sterk gelinkt wordt aan borstkanker of de huid juist kan afdekken waardoor het niet meer kan ademen.
De meest huidvriendelijke keuze is dan een natuurlijke deodorant, zoals die van Loveli. Deze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en voorkomt geurtjes zonder je poriën te verstoppen, laat geen vlekken achter en ruikt lekker naar lavendel of andere geurtjes.
Droog houden
Een alternatief voor deodorant is het gebruiken van babypoeder, het aanwezige talk verkoelt de huid en neemt het zweet op zodat je er geen last van hebt. Je kan ook zinkzalf gebruiken. Eventueel kan ook arganolie verlichten. Het natuurlijke vetzuur voedt de huid, maar werkt ook ontstekingsremmend en antibacterieel.
Luchtige kleding
Draag luchtige kleding. Kies voor kledingstukken van natuurlijke vezels, zoals katoen of linnen. Dit soort stoffen ademen beter en aangenamer aan op de huid. Vermijd synthetische stoffen. Kleding van polyester of andere synthetische stoffen kan de huid irriteren en uw zweetprobleem verergeren.
Doekjes met alcohol
Deze doekjes zijn niet alleen handig om je handen te ontsmetten nadat je naar het toilet bent geweest, maar ook als je last hebt van zweet onder de borsten. De doekjes zullen het zweet niet tegengaan, maar verkleinen wel de poriën waardoor transpiratie wordt verminderd. Het is niet alleen handig, maar ook fijn om een verkoelend doekje over je huid te halen als het warm is.
Welke bh?
BH’s met een beugel of voorgevormde bh’s met pads kan je ook beter vermijden. Die houden het vocht namelijk langer vast. Een sportbh is over het algemeen speciaal gemaakt om zweet te absorberen en droog te blijven.
Let hierbij wel op een bh die veel steun biedt ook aan de rug. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een ademde stof zoals katoen of bamboe. Bamboe voelt heel zacht aan en neemt veel meer vocht op dan katoen.
Voeding
Verminder koffie, thee en alcohol. Deze dranken stimuleren de zweetklieren en kunnen het zweten verder verhogen. Let op je voeding. Spicy of vette gerechten kunnen ervoor zorgen dat je meer gaat zweten. Fruit, groenten en yoghurt helpen de huid echter juist te kalmeren.
Hygiëne
Neem een koude douche. Een koude douche verkleint de poriën van de huid en helpt je zo het zwetenperken.
Botox
Nee, je hoeft geen botox te spuiten om rimpels te voorkomen of andere cosmetische redenen. De botox injecties blokkeren de zenuwen die het zweten veroorzaken, hierdoor voorkom je overmatige productie. In het begin zal er vier tot zes maanden zitten tussen de behandelingen. Naarmate de tijd verstrijkt kan de periode wat langer worden.
Producten die kunnen helpen
Naast bovenstaande tips zijn er ook een aantal producten die kunnen helpen om zweet te voorkomen, of opnemen zodat je er geen last van hebt. Dit voorkomt zweetvlekken in kleding waardoor je het minder hoeft te wassen, vermindert de geur van zweet en zorgt voor minder gevoelige plekken onder je borsten.
Okselpads
Ok, ze heten okselpads, maar deze kan je niet alleen onder je oksel plakken. Je kan ze namelijk ook prima gebruiken onder je borst door ze om je bh heen te plakken.
De okselpads werken adbsorberend en nemen het zweet op, wat ook de geur van zweet verminderd. Je vindt deze hier in verschillende formaten van wegwerp tot duurzame herbruikbare pads.
In plaats van speciale okselpads kan je natuurlijk ook inlegkruisjes gebruiken die het vocht opnemen 😉
Zweetstopper
Plaats een zweetstopper van stof gewoon in je beha en het borstzweet wordt meteen geabsorbeerd. De zweetstopper voelt aangenaam en is te wassen op 30°C zodat je je bh nog een dag kan dragen! Je vind deze hier.
Naar de dokter
Als je last heftig zweten, is het raadzaam om naar de dokter te gaan. Soms kan het namelijk wijzen op een onderliggend medisch probleem, zoals een schildklieraandoening of suikerziekte.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Leave a comment