Na de geboorte van je baby wordt er natuurlijk eerst beschuit met muisjes gegeten, maar al snel daarna moeten er zakelijk dingen geregeld worden.
Je partner moet de baby aangeven bij het gemeentehuis, en je baby moet bijgeschreven worden bij de zorgverzekering. Maar hoe werkt dat? Kost dat geld? En waar is je baby dan eigenlijk voor verzekerd?
Beste zorgverzekering bij zwangerschapswens
De meeste mensen vinden het niet leuk om zich in een zorgverzekering te verdiepen. Het is ingewikkelde taal, er zijn zoveel opties en het kost iedere maand ook nog eens een klap geld. De juiste zorgverzekering kiezen, kan je per jaar honderden euro’s schelen, dus belangrijk is het wel.
Als je zwanger wilt worden, is het handig om eens goed naar je zorgverzekering te kijken. In de periode van 12 november tot en met 31 december kun je van zorgverzekering overstappen. “Dat is ook het juiste moment om een aanvullend pakket af te sluiten”, volgens Zorgvergelijker.
Je kiest de zorgverzekering op basis van de behoeften die je hebt. In Jip-en-Janneketaal: iedere persoon heeft bepaalde zorg nodig.
Door in te schatten welke zorg jij nodig hebt, en je alleen dáárvoor te laten verzekeren, ben je het goedkoopste uit. Het is dus bijna een gokmachine. Want je wil tenslotte op alles voorbereidt zijn.
Even geheugen opfrissen:
- Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten (behalve militairen, want die zijn vaak niet in Nederland en maken meestal geen aanspraak op Nederlandse zorg, en bepaalde geloofsgroepen, maar dat wordt wel steeds minder).
- De verplichte zorgverzekering is een basisverzekering. In een basisverzekering zit de meest voorkomende zorg, zoals bijvoorbeeld naar de huisarts gaan.
- Verwacht je andere zorg nodig te hebben? Bijvoorbeeld als er een knie-operatie gepland staat, dan heb je fysiotherapie nodig. Of als de tandarts je met een droevig gezicht heeft meegedeeld dat het een zwaar jaar gaat worden. Dan kun je kiezen uit verschillende aanvullende pakketten van de zorgverzekering, waaronder: fysiotherapie en de tandarts.
- Dan bestaat er nog zoiets als eigen risico. Sommige zorg is altijd 100% verzekerd, daar hoef je dus nooit voor te betalen. Andere zorg gaat ‘eerst af van je eigen risico’. Dat betekent dat je die zorg eerst zelf moet betalen, tot het bedrag van je eigen risico op is, en daarná wordt het pas verzekerd. Het eigen risico is meestal zo’n 300 tot 400 euro. Niet. Leuk. 10 jaar geleden ben ik erg ziek geweest en daar heb ik elk jaar nog bepaalde zorg voor nodig, die valt onder het eigen risico, en dus ben ik elk jaar dat geld kwijt. Aan de andere kant: ik kan doen en laten wat ik wil, want voor mijn eigen risico maakt het toch niet meer uit.
- En dan heb je de meest vervelende van allemaal: de eigen bijdrage. Op sommige medicijnen en zorg, zoals kraamzorg, geldt een eigen bijdrage. Dat betekent dat je altijd een deel zelf moet betalen. Het eigen risico heeft daar niets mee te maken. Bij zorg of medicijnen waar een eigen bijdrage op geldt, wordt dus altijd een deel verzekerd en een deel betaal je zelf.
Goed, maar wat verandert er dan als je zwanger wilt worden? Dan verandert de zorg die je nodig hebt, en wat ik net zei… Gokken welke zorg je nodig hebt, en je alleen dáárvoor verzekeren is het goedkoopst.
Hopelijk lukt het om zwanger te worden… En dan heb je begeleiding nodig vanuit het ziekenhuis, kraamzorg… En per kraamzorguur moet je een eigen bijdrage betalen.
Nu is er een aanvullend pakket ‘zwanger en bevalling’, dat veel kosten rondom zwangerschap en bevalling verzekert. Dat kan veel geld schelen. Wil je zwanger worden en is het bijna het einde van het jaar? Kies dan voor deze aanvullende verzekering.
Zorgverzekering tijdens zwangerschap
Ben je zwanger maar heb je die aanvullende verzekering niet? Dan hangt er een aardig prijskaartje aan bevallen. Daar kun je nog wat aan doen als je ná 31 december gaat bevallen.
Tot die tijd kun je namelijk je verzekering nog aanpassen. Dus ben je zwanger en beval je ná 31 december? Kies dan voor de aanvullende verzekering ‘zwanger en bevallen’.
Om het ‘makkelijk’ te maken verschilt het per zorgverzekering wat er in dat pakket zit. Het maakt het moeilijk kiezen, maar daardoor kun je precies kiezen wat voor jou van toepassing is. Zo is de kans het kleinst dat je je verzekert voor iets wat je niet nodig hebt. Wat er meestal vergoed wordt in zo’n pakket:
- Gratis kraampakket thuisgestuurd (verplicht, en anders ongeveer 30 euro);
- De eigen bijdrage van de kraamzorguren. Die betaalt de zorgverzekering dan voor je;
- (Een deel van) de kosten van een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie;
- Borstvoedingsbenodigheden zoals een kolf;
- Zwangerschapscursus;
- De combinatietest
Maar let op: dit verschilt dus per zorgverzekeraar. Zet dus op een rijtje wat jij belangrijk vindt, zoals een ziekenhuisbevalling / zwangerschapscursus / borstvoeding geven etc., en kijk welke zorgverzekeraar een pakket aanbiedt wat op jouw wensen aansluit.
Baby doorgeven aan zorgverzekering
En dan is de baby er eindelijk!! Maar hij of zij heeft ook zorg nodig. Als ouders ben je verplicht om je baby uiterlijk 4 maanden na de geboorte te verzekeren. Doe je dat niet?
Dan moet je alle zorgkosten van het eerste jaar zelf betalen. Dat loopt snel op en wil je dus niet. Je kunt je baby dus het beste zo snel mogelijk verzekeren, het is supermakkelijk en dan kun je het niet meer vergeten. Dus met het aangeven bij het gemeentehuis, ook hup een telefoontje naar de zorgverzekeraar of even inloggen in het systeem.
Want, je baby verzeker je door hem of haar bij te schrijven bij één van de ouders. En dan is het simpel: wie van tweeën heeft het meest uitgebreide pakket? Heeft papa alleen een basisverzekering en een aanvullende fysiotherapieverzekering terwijl mama een basisverzekering heeft met aanvullend een fysiotherapie- en reisverzekering?
Dan schrijf je je baby dus bij de moeder in. Je kind krijgt namelijk tot zijn 18e gratis dezelfde zorg als de ouder waarbij hij / zij staat ingeschreven. Sommige verzekeringen regelen dit ook automatisch.
Hoe meer hoe beter dus, en het fijne is: je baby is gratis (jawel, gratis!) meeverzekerd tot hij of zij 18 jaar is. En het enige wat je hoeft te doen om je baby bij te schrijven, is:
- Mail of bel naar je zorgverzekering;
- Zeg dat je trotse papa/mama bent geworden van (naam baby);
- Geef aan bij welke ouder jij je baby wilt laten bijschrijven;
- Let op: controleer na een week of je baby ook echt bijgeschreven is.
Verschil basiszorgverzekering kind vs. volwassene
Je baby heeft dus dezelfde zorgverzekering als de ouder waar hij of zij bijgeschreven is. Op één verschil na. Want, hoe je ook verzekerd bent, je hebt altijd een basisverzekering.
De inhoud van de basisverzekering verschilt een klein beetje per aanbieder, maar de meest standaardzorg zit er altijd in, dat is verplicht door de overheid.
Baby’s hebben, ook verplicht door de overheid, een uitgebreidere basisverzekering. Zij zijn altijd verzekerd voor de tandarts, dus controles, verwijderen van tandsteen, verdoven en gaatjes vullen.
En de eerste 18 fysiotherapiebehandelingen per jaar. Zo is de meest voorkomende zorg voor alle kinderen toegankelijk, ook als de ouders niet veel te besteden hebben. En dat, is weer een zorg minder.
Leave a comment