Het moederschap combineren met zelfstandig ondernemen: is dat te doen? Hoe doe je dat en wat zijn de voor- en de nadelen? Hoe pak je de druk van je gezin én van het bestaan als ondernemer en girlboss aan?
Als ondernemer moeder worden
Ben je al ondernemer en word je dan pas moeder, dan is het dus vooral een aanpassing van je werktijden.
Waar je eerst misschien wel alle tijd van de wereld had om aan je onderneming te besteden, zul je deze tijd nu moeten verdelen met de zorg voor je kind.
Meer structuur aanbrengen is vaak het gevolg. Of juist mee durven stromen met het ritme van je kind. Het hangt er natuurlijk heel erg vanaf wat voor soort onderneming je hebt.
Werk je echt buitenshuis aan je bedrijf? Dan zul je dus moeten bepalen hoeveel dagen je dit wilt blijven doen en voor deze dagen opvang moeten zorgen.
Alleen is dat als zelfstandige nog niet genoeg… Vaak neem je immers toch zaken mee naar huis, al zou het alleen al het feit zijn dat je bereikbaar moet zijn voor eventueel personeel.
Maar zeker voor de kleinere ondernemingen houdt het vaak in dat ook thuis bijvoorbeeld de administratie nog ligt te wachten. Plan ook hier tijd voor in en zorg dat je ook dan iemand hebt om op terug te vallen.
Vraag je partner om bepaalde avonden vast thuis te zijn, bijvoorbeeld, zodat jij zeker weet dat je die uren kunt gebruiken voor je werk.
Pas alleen wel op dat je niet alleen maar met je werk bezig bent. Je kleintje groeit hard en heeft jou nodig! Ja, ook, of misschien wel juist, als zij/hij nog maar een baby is!
Als moeder ondernemer worden
Maar het kan ook andersom. Als moeder kun je graag voor jezelf gaan beginnen, om een droom waar te maken, bijvoorbeeld.
Maar het gebeurt ook regelmatig dat vrouwen juist voor zichzelf beginnen omdat ze zo zelf de vrije hand hebben in de tijden die ze werken en waarbij ze dus de tijd kunnen aanpassen aan hun gezin.
Houd goed in de gaten dat het wel een extra stressfactor kan geven, omdat het werk wel gedaan moet worden. Maar (uit eigen ervaring), het is zeker wel gewoon heerlijk om te doen
Je bent inderdaad eigen baas en wat voelt het goed om het ook nog te laten slagen! Je kunt zelf bepalen wanneer je werkt, hoeveel en vooral ook: op welke tijden.
Staat natuurlijk tegenover dat je ook zult moeten kunnen improviseren als je als ondernemer zelf alle zorg voor je gezin op je neemt. Want ja, kinderen worden bijvoorbeeld ziek en je opdrachten gaan toch door…
Maar ach, dat is een uitdaging die je aan moet durven gaan!
De juiste balans vinden
Wat jouw situatie ook is, in alle gevallen zul jij je eigen perfecte balans moeten vinden. Hoe is het voor jou nog werkbaar en uiteraard hoe is het te doen voor je gezin.
Zorg er in ieder geval voor dat de aandacht voor je kinderen niet tekortschiet! Dat hebben ze simpelweg nodig om op te kunnen groeien tot gelukkige volwassenen.
Ook al krijgen ze die aandacht dan op een mooie manier van een oppas ofzo, het is en blijft niet hun eigen papa of mama!
Daarnaast help je ze absoluut niet door als een gestreste kip door het huis heen te rennen.
Of nog erger: continu door alle stress uit je slof te schieten! Daarom hier tips om te helpen de juiste balans te creëren!
Thuiswerken of juist niet?
Afhankelijk van je werk kun je kijken wat voor jou het beste werkt. Ga je als ondernemer aan de slag juist om thuis te kunnen zijn, dan is die vraag natuurlijk niet relevant.
Maar heb je al een onderneming of ga je echt als ondernemer aan de slag omdat dat al heel lang je droom is, dan kun je deze vraag wel aan je zelf stellen.
De voordelen van thuiswerken zijn onder andere:
- Thuis zijn voor je kinderen
- Tijden zijn soepeler in te delen en dus aan te passen aan je kinderen
- Het kan minder belastend over komen
- Minder kosten omdat je niets hoeft te huren
- Minder kosten omdat je geen oppas nodig hebt (als je daar voor kiest)
Nadelen kunnen zijn:
- Je bent nooit klaar/zit altijd in je werk
- Je kunt minder geconcentreerd werken omdat je toch op de kinderen moet letten
- Je wordt vaak minder serieus genomen
- Je moet wel de ruimte hebben voor een thuiswerkplek
- Mensen denken vaak dat je alle tijd van de wereld hebt en dus wel even iets voor hen of een vereniging of iets dergelijks kunt doen…
- Lastig afspreken met klanten
- Buitenshuis werken biedt natuurlijk gewone werkdagen, waarbij je alle tijd aan je werk kunt besteden. Werk je met personeel, dan heb je zo ook je sociale contacten. Maar je bent die dagen wel van huis en kan in de problemen komen als een kind opeens ziek is, bijvoorbeeld.
Thuiswerken met oppas
Ook als je thuis werkt, heb je nog de vraag of je kiest voor opvang of toch niet. Opnieuw komt hier de vraag naar boven wat je wensen zijn.
Gaat het je echt om ondernemen, dan kun je kiezen voor gewoon uit huis werken (scheelt immers huur voor een kantoor) maar wel zo dat je ook echt goed kan werken.
Met andere woorden: je zorgt voor oppas/opvang voor de kinderen. Je kiest er bijvoorbeeld voor om drie dagen volop voor je bedrijf te gaan. Die dagen laat jij je kinderen dus overblijven op school en gaan ze naar de BSO.
De kleintjes gaan naar het kinderdagverblijf of naar de oppas. Dat wil niet zeggen dat de overige dagen niets meer gedaan wordt (want dat is als zelfstandige vaak niet te doen) maar je hebt wel een paar dagen de kans echt de zaken serieus aan te pakken.
Maak duidelijke afspraken
Heb je een partner? Dan is het gezin ook zijn gezin! Maak met hem dus afspraken wie wat doet.
Stap dan niet in de valkuil om hem continu te verbeteren, zoals we als vrouwen nog weleens denken te moeten doen. Hij mag de dingen op zijn manier doen!
Bekijk samen eens wie wat wel ziet zitten om tot zijn of haar takenpakket te rekenen. Zowel wat kinderen betreft als het huishouden.
Wie brengt de kinderen wanneer naar school, wie is er wanneer thuis voor de kinderen, wie stofzuigt of wie doet het wanneer en ga zo maar door! Zo houd jij meer tijd over voor je zakelijke beslommeringen!
Straal het uit!
Veel vrouwen, zeker als je vanuit huis werkt, hebben het gevoel dat het er niet zoveel toe doet wat ze doen. Ze stralen zelf al niet echt uit dat het een serieuze ‘baan’ is.
Als jij je werk al niet als serieus beschouwt, dan zal een ander dat dus ook zeker niet doen! Sta voor je werk! Praat er enthousiast over en kleineer de dingen niet die je doet!
Zelfs al is het maar een klein deel van jullie inkomen, het ís een inkomen waar je weer extra dingen mee kunt doen.
En vooral: jij stopt er je energie in, dus is het niet meer dan normaal dat jij én anderen het serieus nemen!
Daarnaast zul je ook meer succes hebben als je het zelf allemaal niet afdoet met ‘ach, het is maar…’, het valt of staat immers met jouw motivatie!
Weet wat je wilt
Je kunt pas iets bereiken als je weet wat je wilt bereiken! Heb voor jezelf duidelijk wat je wilt en maak je plannen ook realiseerbaar. En bij die planning zul je dus realistisch moeten kijken naar de combinatie met je gezin.
En bedenk dat het niet in 1 keer allemaal zal lukken, maar hak het geheel in kleine stapjes. Zo haal je sneller succesjes wat veel motiverender werkt. En vaak staat je onderneming dan ook veel steviger.
Zie het als een uitdaging en niet als een last om beiden te combineren!
Meer tips en informatie vind je op de website van de KvK.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment