Skip to Content

Zorgverlof kind opnemen; voorbeeld kort betaald en onbetaald

Zorgverlof kind opnemen; voorbeeld kort betaald en onbetaald

Op een donderdagmorgen word ik gebeld op mijn werk. Onze dochter is zes maanden oud en zit op de kinderopvang. Ik zie ‘kinderopvang’ opdoemen in mijn beeldscherm. Of ik zorgverlof kan opnemen.

Mijn hart maakt een duikeling. Ik voel dat het niet goed is. Ik neem op en hoor mijn dochter op de achtergrond huilen (ik was vroeger oprecht verbaasd hoe ouders het huiltje van hun kinderen konden herkennen, maar de natuur heeft hier prachtig op ingespeeld).

Ik hoor amper wat de leidster zegt. Iets met: bloed, pijn, huid, ontroostbaar. Het enige wat ik heel goed hoor is mijn eigen gedachte: Je moet nu naar je kind toe, ze heeft je nodig!

Ik kijk mijn collega aan en vertel haar met de nodige tranen wat er gebeurd is. Ze vertelt me dat ik nu naar huis moet gaan en dat zij de inval op het werk wel voor me regelt. En ik rijd in (te hoge) snelheid naar huis toe.

En wat ik op dat moment niet weet is dat ik aanspraak ga maken op calamiteiten- en kortverzuimverlof. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nog niet eens wist van het bestaan ervan. Wanneer neem je nou zorgverlof of calamiteiten- en kortverzuimverlof op?

Calamiteiten en kort verzuimverlof

Kom je door onvoorziene omstandigheden in een situatie dat je direct vrij moet nemen, dan kun je aanspraak maken op calamiteiten- en kortverzuimverlof. Wanneer het gaat om een redelijke verzoek, dan mag de werkgever dit niet weigeren.

Achteraf mag de werkgever wel om een bewijs vragen om aan te tonen dat dit verlof noodzakelijk was omtrent dit verzoek. Je krijgt je salaris doorbetaald tijdens dit verlof.

Staat er iets anders over calamiteiten- en kortverzuimverlof geschreven in jouw CAO, dan is dat bindend. Geef aan hoe lang je verwacht dit verlof op te moeten nemen.

In welke gevallen neem je dit verlof op? Voorbeelden:

  • Als jouw kind ziek wordt en je het op moet halen.
  • Als jouw partner moet bevallen.
  • Als je huis in brand staat.
  • Als een direct familielid is overleden.
  • Als je alleen gedurende werktijd naar de dokter kan.

Zorgverlof

Er bestaat kort- en langdurend zorgverlof. Bij kort kun je denken aan een acute situatie waarbij je direct zorg moet verlenen. Door je dochter van school te halen of zelf naar de huisarts te moeten onder werktijd. Langdurig zorgverlof geldt voor een langere periode en moet van tevoren schriftelijk ingediend te zijn.

Zelf heb ik nog nooit zorgverlof opgenomen. Maar mijn man helaas wel. En ook nog eens voor mij. Gedurende de zwangerschap en na de bevalling van ons derde kind kreeg ik epileptische insulten.

Een aanslag op ons gezinsleven en de veiligheid in ons gezin kwam in het geding. Mijn man heeft dus een lange tijd zorgverlof opgenomen om voor ons te zorgen.

Wanneer mag je zorgverlof opnemen?

Als er iemand in je omgeving voor langere tijd hulpbehoevend is geworden, dan kan je langdurend zorgverlof opnemen. Je kunt dit opnemen voor:

  • Kinderen, partners, (groot)ouders, kleinkinderen, broers en zussen.
  • Iemand anders die deelt uitmaakt van uw huishouden (een inwonende neef).
  • Bekenden (zoals een vriend, buurvrouw of schoonouders). Voorwaarde in dit geval is dat jij wel de enige bent die deze hulp kan verlenen.

Hoe lang kortdurend zorgverlof?

Je hebt het recht om twee keer het aantal van jouw contracturen per week binnen twaalf maanden op te nemen. Dus als je een contract van 24 uur per week hebt, dan mag je 48 uur aan kortdurend zorgverlof opnemen binnen 12 maanden.

Salaris

De werkgever betaalt 70% van jouw salaris door.

Langdurend zorgverlof

Als er iemand langdurig ziek is in je naaste omgeving, dan heb je recht op langdurend zorgverlof. Dit verlof dien je minstens twee weken van tevoren aan te vragen bij je werkgever.

Je werkgever mag dit alleen weigeren als zijn bedrijf in ernstige problemen terecht komt. Wanneer het langdurig zorgverlof al is ingegaan, mag de werkgever dit niet meer stopzetten.

Hoe lang langdurend zorgverlof opnemen?

In 12 maanden tijd heb je recht om zes keer het aantal contracturen binnen twaalf maanden op te nemen. Dus bij een contract van 24 uur mag je 144 uur langdurend zorgverlof opnemen.

Salaris

De werkgever hoeft geen salaris aan jou te betalen tijdens deze verlofuren.

Indeling van de uren

Je mag zelf bepalen hoe je de verlofuren inzet. Dit kan achter elkaar zijn, maar ook elke dag twee uur aan het begin van de ochtend. Als je bijvoorbeeld je moeder moet helpen opstarten in de ochtend.

CAO

Als er in jouw CAO iets anders is opgenomen over zorgverlof, dan is dat bindend.

Collega’s

Op momenten dat je onverwacht verlof op wilt nemen heb je heel veel aan de juiste collega’s. Mijn collega’s waren goud waard ten tijden van het verlof wat ik op moest nemen. Wees dus ook die collega voor jouw collega’s welke jij tegenover je wilt hebben als jij in nood komt. Dat is onbetaalbaar.

Werkgever

In mijn geval heb ik mijn werkgever pas gebeld nadat ik mijn dochter had opgehaald van de kinderopvang en een bezoek aan de huisarts had gebracht. Het oergevoel van moederschap had het gewonnen van mijn netheid om eerst alles keurig te overleggen met mijn baas.

Gelukkig was mijn inval op de groep met kinderen waar ik werk goed geregeld en had ik dat goed achtergelaten. En was dit niet het geval geweest, dan heb ik het geluk dat ik een baas heb die vol begrip is en weet dat ik alleen de werkvloer zou verlaten in uiterste nood en hier ook achterstaat. Dat is een heel fijn gevoel.

De juiste route

Hoe handel je op de goede manier naar je werkgever toe? Laat je werkgever het liefst voordat je verlof opneemt weten dat je vertrekt van je werk. Zodat hij kan anticiperen op jouw afwezigheid.

Nederland

Deze wetgeving geldt voor Nederland. In het buitenland gelden andere regels. In dit geval ben ik trots op Nederland dat we deze regelgeving hebben omtrent het zorgen voor naasten. Al hoop ik dat je er nooit aanspraak op hoeft te maken.

Meer informatie vind je hier

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *