Skip to Content

Zonnesteek kenmerken en verschijnselen herkennen en nasleep zonneallergie voorkomen

Zonnesteek kenmerken en verschijnselen herkennen en nasleep zonneallergie voorkomen

Genieten van de zon: bestaat er iets fijners dan dat? Toch heeft het ook zo zijn nadelen, waar je goed voor op moet passen. We weten allemaal wel dat je goed moet smeren om verbrandingen te voorkomen. En op latere leeftijd hierdoor huidkanker kan ontwikkelen.

Maar er zijn meer gevaren die op de loer liggen. Een zonnesteek bijvoorbeeld. En wat is nu precies zoiets als een zonneallergie en hoe ga je daar mee om als je kind hier last van heeft?

Waar let je op bij zonnig weer?

Buiten zijn bij mooi weer is heerlijk. Is het erg warm, dan is spelen met water nog leuker. Het water koelt je lekker af, alleen vergeet men dan nog wel eens dat je huid wel degelijk al die zonnestralen moet opvangen. Ook als jij lekker afkoelt…

Of je nu gaat zwemmen met je kind of gewoon in de tuin zit: neem de volgende maatregelen altijd in acht:

 • Alles valt of staat met goed insmeren. En niet alleen aan het begin, maar herhaal dit regelmatig. Kies voor een hoge factor, bij kinderen minimaal factor 50. De eerste keer smeer je het een half uur voordat je naar buiten gaat in, zodat het al goed kan intrekken
 • Probeer niet te lang echt in de volle zon te blijven. Zoek regelmatig de schaduw op
 • Kleine kinderen en baby’s houd je het beste helemaal uit de zon. Zoek een schaduwrijk plekje op of kies voor een parasolletje
 • Een pet op kan ook een uitkomst zijn
 • Kleding beschermt tegen de zon
 • Een (kinder)zonnebril is fijn voor je ogen en beschermt ze ook
 • Gebruik geen spray bij kinderen, in verband met inademgevaar. Heb je een spray gekocht? Spuit dit op je handen en smeer het via je handen op je kind!
 • Besef dat verbranden op jonge leeftijd de kans op huidkanker verdubbelt!
 • Tussen twaalf en drie is de zon op zijn felst. Mooie tijd om lekker binnen te blijven dus! Of echt goed de schaduw op te zoeken. Tijd voor een siësta….

Wat is een zonnesteek?

Een zonnesteek gaat wat verder dan alleen warmte-uitslag en wil zeggen dat het lichaam te warm geworden is en te droog. Omdat je lichaam, als het warm wordt, gaat zweten, heeft je lichaam meer vocht nodig dan anders om op het juiste peil te blijven.

Minder vocht wil zeggen dat je lichaam meer moeite heeft met het wegkrijgen van de warmte. Zo kom je dus eigenlijk in een bepaalde neerwaartse spiraal terecht. Dit veroorzaakt diverse lichamelijke klachten welke gevaarlijk kunnen zijn.

Wat zijn de kenmerken van een zonnesteek?

Bij een zonnesteek kan je last krijgen van meerdere symptomen. Dit zijn:

 • De huid voelt heel warm aan
 • Zweten
 • Hoofdpijn
 • Misselijk/overgeven
 • Bleek zien
 • Duizeligheid
 • Kramp in de spieren
 • Het hart klopt snel
 • Gevoel van flauw gaan vallen
 • Als iemand niet op tijd afkoelt kan hij of zij een hitteberoerte krijgen. Dit is gevaarlijk.

Hoe voorkom je een zonnesteek?

Een zonnesteek voorkom je uiteraard door voldoende vocht te drinken én op tijd voor afkoeling te zorgen. Wees je er ook van bewust dat bepaalde zaken de kans op een zonnesteek kunnen vergroten. Bepaalde medicijnen kunnen een risicofactor met zich meedragen. Maar ook het gebruik van alcohol en drugs.

Hoe handel je bij een zonnesteek?

Bij een zonnesteek moet je het slachtoffer laten afkoelen. Een koele douche werkt hierbij uiteraard snel. Laat hem of haar plaatsnemen in een koele ruimte en zorg dat hij of zij rustig blijft. Je laat deze persoon niet alleen en geeft hem te drinken. Denk hierbij vooral aan water of bijvoorbeeld limonade.

Verminderen de klachten niet dan neem je contact op met de huisarts. Je belt direct 112 als de persoon er erger aan toe is. Geeft hij steeds over, is hij in de war of valt hij flauw (en is hij na 2 minuten nog niet bij) dan is er sprake van een hitteberoerte en zal je dus direct actie moeten ondernemen. Bel 112 en blijf bij de patiënt.

Wat is een zonneallergie?

Een zonneallergie is iets heel anders. Hierbij gaat het om een huidreactie. De huid gaat, door de zonnestralen, blaasjes, bultjes en/of vlekjes ontwikkelen. In principe gaat dit vanzelf weer over met een aantal dagen.

Mensen met een licht huidtype hebben hier sneller last van dan mensen met een donkerder huidtype. De huid reageert op een overgevoelige manier op de zonnestralen (UV). Overigens kan deze allergie spontaan bij iedereen optreden!

Over het algemeen zullen deze klachten vooral voorkomen aan het begin van de lente/zomerperiode, als de huid dus weer moet wennen aan de zon. Maar ook een zonnebank, of bijvoorbeeld een zonvakantie in de winter kunnen deze klachten veroorzaken.

Het komt zelfs voor dat mensen achter glas in de zon zaten en toch de allergische reactie hadden! Ook hangt het van je kleding af of je huid goed beschermd is.

Hoe herken je zonneallergie?

Maar er zijn meer gevaren die op de loer liggen. Een zonnesteek bijvoorbeeld. En wat is nu precies zoiets als een zonneallergie en hoe ga je daar mee om als je kind hier last van heeft?

Bij een zonneallergie krijg je last van:

 • Rode vlekjes, bultjes en/of blaasjes
 • Jeuk
 • De allergische reactie kan direct optreden nadat je in de zon geweest bent. Maar hier kunnen ook enkele dagen tussen zitten!
  De aangedane huid is alleen die huid die in de zon geweest is

Een variant hierop zijn de lente-oren. Hierbij is de reactie alleen op de oren te zien. In principe komt dit alleen bij kinderen voor, waarbij vooral jongens er last van kunnen hebben. Deze lente-oren komen, zoals de naam al doet vermoeden, in het voorjaar voor.

Extra risico

Er zijn factoren die de kans op deze uitslag vergroten en/of voor een nog ergere reactie kunnen zorgen. Zo zijn er planten die je huid nog meer laten reageren. Een berucht voorbeeld hierbij is de bereklauw. Kom je in aanraking met het sap van deze plant, in combinatie met zonlicht, dan krijg je echte brandblaren!

Maar gewoon de brandnetel kan eveneens voor extra problemen zorgen. Naast (meerdere) planten zijn er ook medicijnen die dit als een bijwerking hebben. Ook kunnen mensen deze reacties krijgen juist door het zonnebrandmiddel wat ze gebruiken! Of door hun parfum.

Hoe voorkom je een zonneallergie?

Uiteraard is te lang in de zon blijven funest hiervoor. Laat de huid dan ook langzaam aan de zon wennen en ga dus niet direct uren liggen bakken (wat nooit gezond is, trouwens). Kies voor een zonnebrand met een factor van minimaal 30 (bij kinderen minimaal 50) en smeer dit iedere twee uur in. Of vaker als je sport of zwemt.

Wat doe je bij een zonneallergie?

In principe gaan de plekjes vanzelf weer weg. Blijven ze na een week nog onverminderd er zitten? Raadpleeg dan de arts. Heb jij of je kind veel last van de jeuk? Dan kan je ook de huisarts bellen en vragen om een middel tegen de jeuk. Ben je erg gevoelig en heb je dus veel en vaak last van de allergie, dan kan de arts eventueel medicijnen voorschrijven.

Lichttherapie kan ook een optie zijn. Raadpleeg hiervoor altijd de huisarts. Lichttherapie doe je niet zomaar, er zitten namelijk ook nadelen aan. Je kunt de allergische reactie juist oproepen door deze therapie. Maar ook huidveroudering en een hogere kans op huidkanker zijn de mogelijke bijwerkingen.

Meer tips vind je hier.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *