Skip to Content

Zoete aardappel recepten; van patat tot chips, gepureerd of gevuld

Zoete aardappel recepten; van patat tot chips, gepureerd of gevuld

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Ook de kleur is anders; de schil van een gewone aardappel is vaak een beetje bruingeel, maar van een zoete aardappel meestal oranje- tot paarsachtig.

Maar wist je dat de zoete aardappel ook eigenlijk helemaal geen familie is van de gewone aardappel? Het is namelijk een knolvormige wortel van een slingerachtige plant uit de windefamilie. Je kunt de zoete aardappel op veel verschillende manieren klaarmaken.

Je kunt hem rauw eten, bijvoorbeeld in reepjes met een lekkere dip erbij. Ook wordt de zoete aardappel regelmatig gestoofd, gekookt, in partjes of reepjes gebakken of gefrituurd. Je kunt er zelfs soep of groenten chips van maken!

Zelf ben ik dol op zoete aardappel, vanwege de ietwat zoete, pikante smaak en de vele mogelijkheden die je ermee hebt. Ik heb daarom een aantal heerlijke recepten met zoete aardappel voor je op een rijtje gezet!

Verschillen tussen zoete aardappelen gewone aardappel

De zoete aardappel en de gewone aardappel zijn dus geen familie van elkaar. Ze worden echter wel vaak met elkaar vergeleken. Het is niet zo dat de zoete aardappel gezonder is dan de gewone aardappel, of andersom.

Beide groenten bevatten belangrijke vitamines, alleen is de samenstelling anders. De gewone aardappel bevat veel vitamine B6, terwijl in de zoete aardappel vooral veel vitamine A zit.

Het type koolhydraten in beide groenten is ook anders: de koolhydraten in gewone aardappelen zijn vooral zetmeel, terwijl de zoete aardappel veel snel verteerbare koolhydraten bevat.

Mensen met diabetes zouden misschien beter zoete aardappel kunnen eten in plaats van gewone aardappelen, omdat zoete aardappel inuline bevat. Dit verteert langzamer dan zetmeel.

Recepten met zoete aardappel

Mexicaans gevulde zoete aardappel

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: zoete aardappel, olijfolie, zwarte bonen, maïs, rode paprika, rode ui, tomatenpuree, komijnpoeder, knoflookpoeder, peper en zout, avocado, kokosolie, verse koriander en/of lente-uitjes
Tijd: 45 minuten (10 minuten voorbereiden + 35 minuten in de oven)

Het recept vind je hier.

Zoete aardappelgratin

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: zoete aardappel, tijm, knoflook, peper en zout, Parmezaanse kaas, slagroom, olie, peterselie
Tijd: 70 minuten (25 minuten voorbereiden + 45 minuten in de oven)

Het recept vind je hier.

Zoete aardappelpizza

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: zoete aardappel, peper en zout, volkoren bloem, olie, pizzasaus, courgette, broccoli, champignons, mozzarella, geraspte kaas
Tijd: 60 minuten (25 minuten voorbereiden + 35 minuten in de oven)

Het recept vind je hier.

Parelcouscous met zoete aardappel, feta en granaatappel

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: parelcouscous, zoete aardappel, groentebouillon, granaatappelpitjes, verse peterselie, feta, kikkererwten, limoen, peper, zout, olijfolie
Tijd: 35 minuten

Het recept vind je hier.

Ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt voor deze ovenschotel nodig: olijfolie, zoete aardappel, lente-ui, zeezout, komijnpoeder, kurkuma, korianderpoeder, zwarte peper, zwarte bonen, maïs, geraspte Cheddar, cherrytomaten, verse platte peterselie of koriander
Tijd: 30 minuten (15 minuten voorbereiden + 15 minuten in de oven)

Het recept vind je hier.

Broccolischotel met kip en zoete aardappel

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: kipfilet, aardappel, zoete aardappel, broccoli, champignons, cayennepeper, geraspte kaas, zout
Tijd: 45 minuten (25 minuten voorbereiden + 20 minuten in de oven)

Het recept vind je hier.

Gepofte zoete aardappel met kip en groente

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: zoete aardappel, olijfolie, kipfilet, knoflook, ui, paprika, paprikapoeder, komijnpoeder, tomatenpuree, Griekse yoghurt, verse peterselie
Tijd: 60 minuten (15 minuten voorbereiden + 45 minuten in de oven)

Het recept vind je hier.

Kip shoarma schotel met zoete aardappel (met zelfgemaakte shoarmakruiden en knoflooksaus)

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: kippendijfilet, zoete aardappel, ui, rode puntpaprika, ijsbergsla, komkommer, cherrytomaatjes, knoflook, verse peterselie, Parmezaanse kaas, olijfolie, peper en zout, cayennepeper, zwarte peper, oregano, chilipoeder, tijm, kaneel, komijn, zout, sambal, olijfolie, Griekse yoghurt, knoflook, peper, zout, verse peterselie
Tijd: 35 minuten (10 minuten voorbereiden + 20 minuten in de oven + 5 minuten salade en knoflooksaus maken)

Het recept vind je hier.

Ovenschotel met zoete aardappel en gehakt

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: zoete aardappel, gewone aardappel, kipgehakt, ui, knoflook, wortel, tomatenblokjes, tomatenpuree, kippenbouillon, olijfolie, peper en zout
Tijd: 30 minuten (10 minuten voorbereiden + 20 minuten in de oven)

Het recept vind je hier.

Zoete aardappel en broccoli van de bakplaat

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: zoete aardappel, olie, paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder, peper en zout, cherrytomaatjes, broccoli, feta, kikkererwten uit blik
Tijd: 40 minuten (10 minuten voorbereiden + 30 minuten in de oven)

Het recept vind je hier.

Zoete aardappel-nacho’s met guacamole en feta

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Voor deze nacho loaded fries heb je nodig: zoete aardappel, cayennepeper, kokosolie, avocado, citroen, chilipoeder, tomaten, ui, feta, zure room, platte peterselie
Tijd: 45 minuten (5 minuten voorbereiden + 30 minuten in de oven + 10 minuten voor de topping)

Het recept vind je hier.

Lees ook: Recept: oranje zoete aardappel nacho frietjes

Zoete aardappel met knoflook en Parmezaan

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: zoete aardappel, kokosolie of roomboter, knoflook, verse peterselie, Parmezaanse kaas, peper
Tijd: 30 minuten (5 minuten voorbereiden + 25 minuten in de oven)

Het recept vind je hier.

Indische curry met zoete aardappel en bloemkoolrijst

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt voor deze bloemkool curry nodig: zoete aardappel, rode paprika, ui, knoflook, gember, currypoeder, tomatenpuree, cashewnoten, kokosmelk, garam masala, bloemkoolrijst, koriander, arachideolie, cayennepeper, peper en zout
Tijd: 30 minuten

Het recept vind je hier.

Zoete aardappelfrietjes

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: zoete aardappel, maïszetmeel, zout, plantaardige olie
Tijd: 30 minuten (10 minuten voorbereiden + 20 minuten in de oven)

Het recept vind je hier.

Lees ook: Recept oranje zoete aardappel frietjes nacho style

Lasagne van zoete aardappel

De zoete aardappel wordt ook in Nederland steeds populairder. Tegenwoordig is deze groente uit Mexico dan ook volop verkrijgbaar in de supermarkt! De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft meestal een langwerpige vorm en is een stuk groter dan een normale aardappel.

Je hebt nodig: zoete aardappel, aubergine, ui, knoflook, tomatenblokjes, kokosmelk, verse spinazie, gedroogde oregano, balsamico azijn, Parmezaanse kaas, verse basilicum
Tijd: 50 minuten (15 minuten voorbereiden + 35 minuten in de oven)

Het recept vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *