Recept: oranje zoete aardappel nacho frietjes

Als je echte voetbalfans van het Nederlands Elftal in huis hebt en je hele huis, straat en garderobe oranje kleurt kan je ook het eten daarop aanpassen. Deze frietjes gemaakt van zoete aardappels met een Mexicaanse garnering zoals bij de loaded fries recepten zullen hoge ogen scoren en is nog gezond ook!

In ieder geval gezonder dan de variant met nacho chipjes, maar absoluut net zo lekker! Daarnaast is het ook nog eens een glutenarm recept en kan je zowel vegetarisch als met vlees serveren. Hier in huis scoorde het in ieder geval hoge ogen.

Lees ook: Nacho tafel; Mexicaanse schotel om met je handen te eten!

Ingrediënten

  • zoete aardappel (1 grote of paar kleinere)
  • 1 blikje mais
  • 1 blik zwarte bonen
  • 300 gram gehakt (tenzij vegetarische variant)
  • blikje geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 rode ui
  • 1 tomaat
  • 1 groene paprika
  • 10 gram koriander
  • 100 gram geraspte jonge kaas
  • 1 limoen
  • rode peper
  • zout
  • tex-mex kruiden (chilipoeder, komijnpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zout gedroogde oregano en koriander)
  • eventueel azijn, suiker en paprikapoeder

Bereidingswijze

Zoete aardappel frietjes

Verwarm de oven voor op 240 graden of 220 bij een heteluchtoven. Daarna schil je de zoete aardappel en snijd je deze in dunne plakken en vervolgens in dunne frietjes. Leg een vel keukenpapier op een bakplaat en spreid de frietjes hierover uit.

Vervolgens schenk je hier 1 à 2 eetlepels olie overheen en zout naar smaak, eventueel kan je ook nog wat paprikapoeder toevoegen voor extra smaak. Zelf vind ik dat wel altijd erg lekker. Daarna even goed husselen en als de oven op temperatuur is 20 minuten bakken, dan even husselen en nog eens 5 minuten laten bakken tot ze goudbruin kleuren.

Nachotopping

Als de frietjes in de oven staan kan je verder met de topping. Laat de mais en zwarte bonen uitlekken en snijd de groene paprika en tomaat in kleine stukjes en de rode ui in halve ringen. In een pan bak je het gehakt, als dit gaar is roer je de tomatenpuree doorheen en de mais doorheen.

Eventueel kan je nog wat tex-mexkruiden naar smaak toevoegen. Voor de vega variant vervang je het gehakt door de zwarte bonen. Anders kan je deze los even bakken.

Als de frietjes gaar zijn bestrooi je dit met het gehaktmengsel en de geraspte kaas en laat je nog even 5 minuten in de oven bakken tot de kaas gesmolten is. Je kan kiezen om de rode ui mee te bakken of er een uienpickle van te maken.

Hiervoor doe je de uienringen in een kommetje met 2 eetlepels limoensap, 2 eetlepels azijn, 1 theelepel suiker en 1 theelepel zout. Daarna even roeren totdat de suiker opgelost is en tussendoor even de ui goed doormengen. De rode ringen snijd je in ringetjes en de limoen in partjes.

Vanwege de kinderen heb ik de meeste ingrediënten (tomaat, zwarte bonen, rode peper, koriander, rode ui en limoen) in aparte schaaltjes geserveerd zodat ze naast het gehakt-maismengsel zelf kunnen kiezen welke topping ze wel of niet willen hebben. Zo is de een groot fan van tomaat en gaat de ander voor de zwarte bonen.

Als de oven klaar is kan je de ovenplaat zo op tafel neerzetten met de losse schaaltjes en kan iedereen zelf zijn gerecht afmaken.

Meer recepten met zoete aardappel vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *