In huis kan het een drukte van jewelste zijn en dan heb ik het nog niet eens over de huisgenoten die rondlopen. Nee ik heb het nu over gespuis wat bijna niet opvalt, maar wat ongemerkt nestelt tussen kieren en gaten. Heel soms komt er iets van dit gespuis tevoorschijn.
Het enige wat jij denkt is “ieuw”….logisch want het is een irritant beest, een niet gewenst dier, ongedierte. Alle huizen worden bewoond door muizen, spinnen, vliegen, fruitvliegjes en zilvervisjes.
Ook hier bij ons zit geregeld één of ander beest in een hoekje, van spinnen tot muggen en ook van die nare langwerpige platte beestjes met van die lange voelsprieten aan de kop. Zilvervisjes genaamd.
Wat zijn zilvervisjes?
Een zilvervisje is zoals de naam al verklapt zilverkleurig, heeft een dun langwerpig lijf wat loopt in een punt, hebben geen vleugels, kruipt wel op pootjes, hebben lange voelsprieten aan de voorkant en de huid is bedekt met kleine schubben. Vandaar de benaming van een vis waarschijnlijk.
Het zijn geen grote harige monsters met enge lange poten, ze zijn slechts tussen de 7 en 12 mm lang. Totaal onschuldig, niet gevaarlijk of giftig. Het enige wat ze zijn, is gewoon ronduit vervelend!
Waar leven zilvervisjes?
- Een zilvervisje is op zijn best op plekjes waar het rond de 25°C is, het moet er ook donker en vochtig zijn.
- Buiten in de natuur zijn zilvervisjes vooral te vinden onder stenen, tussen boomschors en onder losse bladeren op de grond. Dit zijn optimale vochtige plekken om te vertoeven, te broeden en voort te planten.
- In ons huis zijn vochtige warme ruimtes als slaapkamers, badkamers en wc-ruimtes ook ideale ruimtes om rond te kruipen. Zeker als we ons huis goed isoleren om warmte binnen te houden. Door het isoleren verhoogt de luchtvochtigheid binnenshuis en wordt het een feest voor dit soort ongedierte, een plek waar ze graag willen zijn.
Een zilvervisje eet van alles, denk aan granen, meel, stijfsel, lijm en zelfs papier. Je hebt vast wel eens een verhuisdoos van zolder gehaald waar zo’n beestje rondkroop op de bodem, brr. Een zilvervisje voedt zich trouwens ook met schimmels, dode insecten en mijten, vandaar dat ze dus ook in slaapkamers te vinden zijn. Zilvervisjes hebben op zich niet veel nodig om in leven te blijven, sterker nog; het kan nog maanden tot zelfs een jaar overleven zonder voedsel.
We hebben hier dus te maken met een ijzersterk beestje. Zo eentje waar je niet zo één-twee-drie snel vanaf komt. Hij redt zich voorlopig wel in die fijne hoekjes in jouw huis….
Hoe krijg ik ze dan weg?
Waarschijnlijk grijp je graag naar de makkelijkste weg en spuit je net als Mevrouw Helderder uit het boek van Pluk van de Petteflet (Annie MG Schmidt) in het rond met allerlei spuitbussen in de hoop deze strijd te winnen zoals deze van HG (hier). Maar helaas, net als in de film of boek, zul je op deze manier de strijd niet winnen. Ja een beetje wel hoor…..
Voor een aantal weken heb je geen last meer van dit ongedierte. Maar als je verder niks doet en het gif van de spray na een tijdje is uitgewerkt komt het zilvervisje gewoon weer terug en kun je weer opnieuw die giftige dampen in je woning spuiten. Niet wetende wat deze dampen uiteindelijk zullen doen met je eigen gezondheid….
Stop dus alsjeblieft met dit soort middeltjes en probeer eerst andere makkelijke manieren die ook nog eens op de lange termijn oplossing bieden zodat je zelfs voor jaren bevrijd bent van dit type ongedierte in huis.
Om echt voor lange tijd verlost te zijn van zilvervisjes moet je het probleem bij de kern aanpakken, alleen dan ben je er jaren van af. Je moet de ideale leefomstandigheden van het zilvervisje dus gaan verstoren.
Je weet nu dus dat het diertje het beste gedijd in een vochtige, donkere ruimte waar het aangenaam warm is, zo rond de 25°C. Door deze elementen aan te pakken en te veranderen zal het beestje zich terugtrekken en zijn heil elders gaan zoeken, hopelijk bij de buren of liefst nog vele huizen verder.
Duurzame oplossingen
Ventileren
Zorg dat in alle ruimtes van je huis een goede ventilatie is. Houdt roosters open boven de ramen, gooi af en toe ramen en deuren flink open en laat eventueel een mechanisch ventilatiesysteem plaatsen in ruimtes waar geen raam zit die open kan. Met andere woorden, zorg voor een goede luchtcirculatie waardoor vochtige lucht uit ruimtes kan verdwijnen.
Als je bijvoorbeeld een badkamer hebt waar geen raam inzit die open kan is het raadzaam om hier een ventilatiesysteem te hebben die de luchtvochtigheid reguleert en het vocht na elke douchebeurt uit de badkamer haalt.
Voorkom achterstallig onderhoud
Een lekkende kraan, misschien niet direct een prioriteit die hoog op je klussenlijst staat. Maar toch is het aan te bevelen om dit soort klussen direct aan te pakken. Het kost je ongemerkt ook veel water, wat sowieso zonde is natuurlijk, maar het druppelen houdt ook altijd je gootsteen nat met een laagje water.
Ideaal dus voor het zilvervisje. Een droge gootsteen zal geen aantrekkingskracht geven aan deze beestjes. Dus controleer die kraan, vervang het leertje, draai de knop steviger aan en zorg dat het lekken stopt.
Verwarming niet te hoog opstoken
Stook het huis niet hoger dan 22°C op. Het liefst nog lager, rond de 19°C liefst. Deze oproep heeft Klimaatminister R. Jetten al meerdere malen gedaan aan alle huishoudens van Nederland. Met als voornaamste reden hiervoor was helaas de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Met het verlagen van de thermostaat verbruiken we minder gas wat Nederland dan weer minder afhankelijk maakt van Rusland, waar het gas vandaan komt.
Deze energiebesparing is ook goed voor onze portemonnee, iets wat in deze crisistijd ook zeer noodzakelijk is om goed in de gaten te houden om rond te kunnen komen. Bovendien is het ook goed voor het klimaat, door het energieverbruik te verlagen wordt het milieu minder belast.
Voor mensen is een ruimte van 19 of 20°C best te doen, zeker als de ruimte goed geïsoleerd is kan het als aangenaam warm voelen. Voor zilvervisjes en ander ongedierte is deze temperatuur juist te koud en zullen ze niet instaat zijn om zich hier voort te planten. Wat vervelend voor ze, haha!!! Dag hoor, zoeken jullie maar een fijn ander plekje, maar niet meer hier in mijn huis!
Let dus vooral op deze “slechte” omstandigheden en voorkom dat dit beestje zijn hele familie inlicht over jouw ideale woning. Met je huis goed op orde blijven dit soort ongedierte permanent weg.
Je hebt hier geen chemische spuitbussen, giftige middeltjes, kind onvriendelijke lokdoosjes voor nodig en je hoeft ook zeker geen peperdure ongediertebestrijder te bellen. Met deze drie aandachtspunten kom je al een heel eind en bespaar je jezelf een hoop ellende en gedoe,
Succes en liefs Isabell
Leave a comment