Skip to Content

Hoe kun je jezelf liefde geven?

Hoe kun je jezelf liefde geven?

Zelfliefde: je hebt het vast al wel vaker langs horen komen. Waarom zou je jezelf liefde geven? Misschien heb je dat ondertussen al wel begrepen (we zullen het hier nog even kort aanstippen), maar hoe doe je zoiets dan? Op wat voor manier kan jij jezelf liefde geven?

Wat is zelfliefde?

Laten we eerst even helder krijgen wat we bedoelen met zelfliefde. Zelfliefde is niks anders dan van jezelf houden (logisch), wat weer inhoudt dat je naar jezelf toe liefdevol durft te zijn. Je durft op je eigen kracht te vertrouwen en je hoeft je niet te bewijzen naar anderen toe.

Maar ook dat je niet continue jezelf overlaadt met kritiek. Je leert met jezelf omgaan zoals je ook met een lieve vriendin zou omgaan. Die overlaad je ook niet met enkel en alleen kritiek. En als er iets is, dan zal je haar juist ondersteunen.

Die ondersteuning mag je ook jezelf geven. Je zorgt goed voor jezelf, je leeft gezond en je zorgt ervoor dat er niemand over je grenzen heen gaat. Hieronder gaan we hier dus dieper op in, zodat ook jij kunt leren hoe je van jezelf kunt houden.

Is van jezelf houden niet egoïstisch?

Sommige mensen zijn bang dat zelfliefde egoïstisch is. Wees gerust, dat is het zeker niet. Door goed voor jezelf te zorgen, kan je anderen juist meer geven. Je kunt immers pas iets weggeven als je het zelf hebt…

Om het iets minder zweverig te zeggen: als jij beter in je vel zit, zal je vanzelf ook beter voor een ander kunnen zorgen. Kijk, ga je naast je schoenen lopen en vind je jezelf stukken beter dan een ander, dat is uiteraard een heel ander verhaal. Maar daar gaat zelfliefde ook helemaal niet over. Zorg goed voor jezelf en je kunt juist een beter mens voor een ander zijn!

Zelfliefde is stoppen met luisteren naar je eigen kritiek

Over het algemeen genomen is de grootste criticus naar ons eigen persoontje niemand anders dan wijzelf. En niet de boze buurman, nare werkgever of zeurende schoonmoeder.

Veel van ons zullen last hebben van een stemmetje die continue beweert dat we het anders hadden moeten doen. Die steeds vindt dat je je aan moet passen aan de ander omdat je anders fout bent. Die je als dom betiteld en ga zo nog maar even door. Probeer dat stemmetje maar lekker te negeren.

Makkelijk gezegd, dat is waar. Maar weten dat het alleen maar loze gedachten zijn die vanzelf weer wegdrijven als jij er geen aandacht aan besteedt, kan al schelen. Probeer bewust in positieve termen te denken, zodat dat je nieuwe manier van denken wordt! 

Accepteer jezelf zoals je bent

Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat we onszelf continue willen bewijzen…naar onszelf toe. Je hoeft niet perfect te zijn. Weet je: niemand is volledig perfect. Is helemaal niet erg. Als jij jezelf omarmt met al je minder leuke kanten, dan zal dat een rust geven. Heb je een vriendin die nog weleens onhandig kan zijn? Dan zeg je toch ook niet dat ze zo’n dom mens is? Welnee, je pept haar op en zegt toch dat het allemaal niet zo erg is. Dat kan je dus ook voor jezelf doen!

Jezelf mogen zijn

We lijken allemaal op elkaar…en toch zijn we allemaal anders. Ieder mens heeft zijn eigen unieke mix van ideeën, gevoelens, emoties en ga zo maar door. Ieder mens is de moeite waard en mag er op zijn eigen manier zijn. Dat geldt dus ook voor jou.

Echt jezelf mogen zijn maakt je juist tot een persoon waar geen maskers bij betrokken zijn. Hoe authentieker je bent, hoe mooier je er juist op wordt en vaak wordt juist dat veel meer gewaardeerd. Sowieso is het voor jouzelf een heel groot cadeau als je jezelf mag zijn.

Zorg goed voor jezelf

Naast de mentale kant is er natuurlijk ook nog je lichamelijk kant. En die hebben uiteraard alles met elkaar te maken. Goed voor je lichaam zorgen is dus zeker ook een vorm van zelfliefde. Eet gezond, zorg voor voldoende beweging en slaap genoeg. 

Spiegelwerk

Een manier om van jezelf te gaan houden is door spiegelwerk te gaan doen. Bij deze methode kijk je jezelf dus aan in de spiegel en vertel je jezelf dingen als dat je van jezelf houdt. Een spiegel laat jezelf zien hoe je je voelt. Je kijkt jezelf immers in de ogen.

Deze manier van zelfliefde leren is ontwikkeld door Louise Hay. Het is een krachtige methode en je kunt hier een cursus in doen of koop het boek. Je leert onder andere het verleden los te laten, meer zelfvertrouwen te krijgen en eventuele boosheid te laten afvloeien. 

Dit boek vind je hier.

Bewust leven

Door bewust te zijn van het hier en nu, kan je ook steeds meer inzien welke gedachten er met je op de loop gaan. Want vaak gebeurt dat behoorlijk onbewust. Door de gedachten niet achterna te gaan, maar er bewuster op te reflecteren kan je de gedachten, die je niet wilt, loslaten en kiezen voor die gedachten die je wel wilt hebben…

Maar buiten het gedachten-stukje om, is mindful leven sowieso fijn om gelukkig te leven. Je kunt veel bewuster ervaren wat er gebeurt. Opeens kan je genieten van iets simpels als handen wassen, omdat het warme stromende water je verwarmt (om maar een voorbeeld te geven).

Of de glimlach van een kindje op straat, het paarse bloemetje tussen de tegels of de postbode die vriendelijk gedag zegt: het kunnen zomaar kleine pareltjes voor je zijn. Hiervan kunnen genieten is toch ook een vorm van jezelf iets moois geven.

Dankbaar zijn

Je goed doen laten voelen is een mooie vorm van zelfliefde. Bewust stil staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent is een manier om je goed te voelen. Schrijf iedere dag bijvoorbeeld op waar je blij mee bent.

Of als je in bed stapt ga je de dag door en bedank je God (of wat voor jou goed voelt) voor de mooie dingen waar je dankbaar voor bent. Bewust hierbij stil staan maakt dat je het nog beter kunt voelen en dat is echt fijn!

Wees jezelf want jij mag er zijn!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *