Skip to Content

Zelfacceptatie uiterlijk

Zelfacceptatie uiterlijk

Een reden om je onzeker te voelen heeft regelmatig iets te maken met hoe je over je eigen lichaam denkt. Je denkt dat je echt niet mooi bent en dat je daarom vast niet geaccepteerd zult worden of zeker niet aangenomen zult worden.

Of je houdt jezelf bewust op de achtergrond, omdat je jezelf toch echt te dik vindt om in de schijnwerpers te staan. En zo kunnen we natuurlijk nog talloze andere voorbeelden geven. Je doet hiermee echt jezelf te kort! Zelfacceptatie, ook wat betreft je lichaam, is een groot goed en zal je zelfvertrouwen zeker doen toenemen. Maar hoe pak je dat aan?

Wees positief

Jouw brein heeft veel invloed op hoe je je voelt. De manier waarop je over je lichaam denkt of praat, zal iedere keer opnieuw bevestigen dat het zo is. Als je nu eens overstapt naar positief praten over je lichaam, dan zal je focus steeds minder op de negatieve manier liggen.

Je ziet de wereld door je eigen bril en daarmee kleur je die wereld zeg maar in. Dan kan je maar beter voor een ‘roze’ bril kiezen, die alles positief inkleurt! 

Wees lief voor je lijf

Goed voor je lijf zorgen is ook een goed begin. Je lichaam heeft het nodig en goed ervoor zorgen zal sowieso er ook voor zorgen dat je lekkerder in je vel zit. Maar daarnaast is bewust voor iemand zorgen toch ook een vorm van ‘houden van’.

Door bewust ervoor te kiezen dat je je lichaam het waard vindt om er goed voor te zijn, zal vanzelf ook mentaal je houding veranderen naar je lichaam toe.

Dankbaarheid is een groot goed

Een volgende stap is om zelfs dankbaar te zijn voor je lijf. Dankbaarheid geeft je een goed gevoel én je wordt nog bewuster van de mooie facetten die ook jouw lichaam heeft.

Het is toch maar mooi jouw lijf dat zorgt dat je ergens heen kunt lopen, de dingen goed kunt zien enzovoort. Een goed gevoel hebben over je lijf zal zeker een boost krijgen als je dankbaar bent.

Je bent meer dan je kleur ogen

Laat je niet tegenhouden door je onzekerheid over je uiterlijk om te bereiken wat je wilt. Zie je een leuke baan? Solliciteer! Wil je graag gaan zwemmen? Natuurlijk, doen! En ben je gek op kleur? Trek aan die kleurrijke trui! Je hoeft jezelf niet te verstoppen.

En weet je wat zo fijn is? De eerste keren is het misschien eng, maar dan merk je vast dat het er helemaal niet zo toe doet dat je buik misschien wat minder strak is of dat je mollige bovenarmen hebt… En de volgende keer zal je dus nog makkelijker gewoon gaan.

En vergeet vooral niet dat het toch altijd nog veel meer om het innerlijk gaat! Aan je uiterlijk kan je zelf niet echt (altijd) iets doen, maar je innerlijk wel! Jij kunt er immers wel voor kiezen om een mooi mens van binnen te zijn! En dat is toch veel meer waard.

Voor de mensen om je heen, maar minstens net zo goed voor jezelf. Want een mooi mens is een positief, liefdevol mens. En dat voelt goed!

Spiegelwerk

Er is een cursus wat spiegelwerk heet en wat bedoeld is om fijner in het leven te staan, waarbij je van jezelf gaat houden. Misschien is dit wel een fijne cursus voor jou om te doen. Je kijkt jezelf dan echt in de spiegel aan en je leert om van jezelf te houden. De cursus gaat veel verder dan alleen zelfacceptatie van je uiterlijk, maar draait eigenlijk zelfs om zelfacceptatie op alle vlakken… Er is ook een boek over, deze vind je hier.

Voel je lijf

Meer in je lichaam aanwezig zijn kan eveneens helpen om je lichaam te gaan accepteren én waarderen zoals het is. Ga iets doen waarbij je echt met je lijf bezig bent maar een vorm van yoga of meditatie kan eveneens helpen om veel meer uit je hoofd en in je lijf te komen.

En ja, ook seks kan een idee zijn. Geniet van de aanraking van de ander zonder dat je daarbij bang bent dat hij of zij je niet mooi vindt. Maar je kunt daarnaast ook zelf je lichaam een massage geven, bijvoorbeeld. 

Verwen jezelf

Je bent het waard om te schitteren. Je mag best weleens iets moois voor jezelf kopen. Iets wat heel mooi bij je staat en je laat ‘shinen’.  Dus niet een saai grijze slobbertrui zodat niemand je echt zult zien én je lichaam tenminste grotendeels verstopt is!

Koop iets moois, in een fijne kleur die bij je past. Speel met de vormen van je lichaam. Heb je geen idee wat bij jouw figuur mooi zou staan? Vraag het aan een eerlijke vriendin (en niet de verkoopster in de winkel, die wil vaak toch alleen maar verkopen…).

Of maak eens een afspraak met een kledingstylist, die jou kan vertellen welk soort kleding mooi bij je staat en je figuur juist mooi laat uitkomen.

Vergeet Instagram…

Word je onzeker door al die perfecte filmpjes en plaatjes op Instagram, Facebook en dat soort gedoe? Waarom kijk je dan nog? Allereerst laten ze alles alleen maar op z’n mooist zien en is het in het echt ook echt niet allemaal zo prachtig.

En buiten dat om: wie zijn zij om te bepalen wat mooi is? Eigenlijk vind ik persoonlijk mensen die zo puur mogelijk zijn het mooist… En jij mag hier helemaal je eigen mening in hebben! Dus merk je dat je juist door social media onzeker wordt?

Gewoon niet meer naar kijken. Of kijk alleen naar leuke foto’s van vriendinnen en laat de influencers voor wat ze zijn!

Ga iets in de schijnwerpers doen!

Wil je echt grote stappen maken of vieren dat je meer vertrouwen hebt? Beloon jezelf met een mooie fotoreportage van jezelf! Met mooie kleding of misschien is juist helemaal bloot wel nog een stap verder, maar daarmee juist nog meer bevestiging dat je het durft!

Uiteraard moet je je daar wel veilig bij voelen, maar dat is een heel persoonlijke keuze. Laat een schilder een portret van je maken. Of kies voor iets heel anders en ga iets doen dat je bijvoorbeeld gaat optreden met een koor, band of misschien wel toneel. Laat jezelf zien! Want dat ben je zeker weten echt wel waard!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *