Zelf je wasmiddel maken, waarom zou je dat doen? Nou onder andere omdat het veel leuker is om zelf dingen te maken die je kunt gebruiken dan dat je ze in de winkel koopt.
Naast dat het leuk is scheelt het ook behoorlijk in de portemonnee en is het beter voor het milieu. Daarnaast zitten er geen parfum en andere middelen in waar je kinderen of jezelf gevoelig voor zijn.
Dat is toch wel fijn als je de kleertjes wast voor je kinderen, zeker als ze een gevoelig huidje hebben. Maar is het dan niet moeilijk en ingewikkeld?
Absoluut niet. Ik maak sinds een jaar of twee mijn wasmiddel zelf, en ik vind het erg leuk om te doen. Je moet even de juiste ingrediënten in huis halen, en als je het één keer gedaan hebt dan heb je smaak zo te pakken.
Wasmiddel kan een flinke aanslag op je boodschappenbudget zijn. De eerste tip die ik je kan geven is deze; koop een huismerk of zelfs c-merk en gebruik minder wasmiddel dan aangegeven. Naar mijn ervaring wordt de was dan ook gewoon schoon.
Daarnaast zijn er altijd wel a-merken in de aanbieding, dus mocht je die toch graag willen, sla dan groots in als er een goede aanbieding voorbij komt.
Maar wist je dat je zelf ook heel gemakkelijk wasmiddel kunt maken? Dat is nog goedkoper en ook helemaal niet zo moeilijk.
Het enige waar je veel van nodig hebt is tijd, want het moet echt even staan, maar daarna heb je voor bijna niets 2,5 liter wasmiddel.
Besparen en duurzaam
Ik weet niet of je dit herkent, maar bij mij voelt het kopen van wasmiddelen altijd en beetje dubbel. Aan de ene kant is het natuurlijk prima om wasmiddel te kopen. Die stapel kleren in de wasmand moeten toch een keer gewassen worden.
Aan de andere kant sjouw je je een ongeluk aan die zware flessen. En als je niet na elke lege fles weer naar de winkel wil rennen heb je een hele verzameling flessen op de plak of in de kast staan.
Dan doe je vervolgens een was in de machine en doe je de wasmiddel er bij waarbij ik me toch een beetje afvraag wat er allemaal in zit en wat er dus daarna weer terug het milieu ingaat.
En als de fles dan leeg is gooi je de fles weg. De fles neemt flink wat ruimte in de toch altijd al volle afvalbak en heel duurzaam is het niet om alles meteen weer weg te gooien.
Zelf je wasmiddel maken is om deze redenen dus duurzamer, maar het scheelt ook behoorlijk in de kosten.
Om een exacte prijs te geven is lastig want dat is natuurlijk afhankelijk van welk wasmiddel je gewend bent te gebruiken en hoeveel je daar van gebruikt.
Maar zeker als jezelf, je partner of je kinderen een gevoelige huid hebben en je met neutral moet wassen loont het behoorlijk om zelf je wasmiddel te maken.
Zijn de kleren dan wel fris?
Maar gaan de kleren die je hiermee wast wel fris ruiken? Nou ja, daar kun je zelf voor kiezen. Je kun aan de wasmiddel een paar druppels van een etherische olie toevoegen waardoor je er toch een lekker geurtje er in hebt.
Zelf koos ik er voor om dit niet te doen. Kleren moeten schoon zijn, ze hoeven van mij niet perse een bepaald lekker geurtje te hebben.
Wat ik op een gegeven moment ontdekte toen ik een tijdje dit wasmiddel gebruikte was dat ik het idee had dat mijn reukvermogen beter werd. Dat komt volgens mij omdat als je wel wasmiddel gebruikt met een geurtje, je aan de geuren went.
En als je dus wasmiddel gebruikt zonder geurtje dan heb je over de dag heen een stuk minder geuren om je heen waardoor je andere geuren beter kunt ruiken.
Beter voor de huid
Mijn oudste zoontje en mijn babydochtertje hebben allebei een gevoelige huid. Toen mijn oudste een baby was had hij eczeem en ben ik meer gaan letten op aan wat voor stoffen de huid van zoontje bloot stond.
De zelfgemaakte zeep bevat geen parfum en andere stoffen waar veel baby- en kinderhuidjes op reageren. Ook zonder eczeemklachten is het geen gek idee om je bewust te zijn van welke stoffen de huid wordt blootgesteld.
Wat heb je nodig?
Eigenlijk is het heel simpel, het enige wat je nodig hebt is water en zeep. Als je de witte was er mee wilt wassen kun je er het beste ook wat soda doorheen doen, en voor een geurtje kun je dus een etherisch olie gebruiken.
Niet alle zeep is geschikt. Je kunt Sunlightzeep gebruiken, dit is echter wel op basis van dierlijke vetten. Je kunt ook Marseillezeep of Aleppozeep gebruiken, die zijn op basis van plantaardige vetten.
Zelf ben ik gewend om Marseillezeep te gebruiken. Ook is het mogelijk om Zwitsalzeep te gebruiken waar ook een geurtje in zit.
Dus even op een rijtje:
Ingrediënten:
- 1,5 liter water
- 24 gram zeep (Sunlight-, Marseille- of Aleppozeep deze vind je hier)
- 24 gram soda (voor de witte was)
- Eventueel etherische olie voor de geur
- Een rasp
- Een pan van minimaal 2 liter
Aan de slag
- Doe de 1,5 liter water in een pan en breng het aan de kook.
- Rasp de zeep tot je 24 gram hebt (in plaats van raspen kan je het ook snijden)
- Doe de zeepsnippers in het kokende water. Tip: doe het beetje voor beetje, anders plakt het in het water meteen weer uit elkaar en duurt het langer voordat de zeep goed is opgelost.
- Laat het water met de zeep koken en roer af en toe in de pan tot de zeepsnippers zijn opgelost.
- Doe er voor de witte was de soda erbij. Tip: dit kan eventueel wat gaan schuiven, dus voeg het ook langzaam toe.
- Voor een geurtje kun je wat druppels etherische olie bij doen.
- Laat het in de pan afkoelen tot een temperatuur dat je het kunt overgieten in de fles.
- Giet het middel over in de fles, dit kan met een trechter maar ik gebruikte een maatbeter om het een beetje netjes in de fles te krijgen.
- Het is nog een beetje dun, maar dat komt goed. Als je het een tijdje laat staan dikt het vanzelf in. Het kan uiteindelijk een beetje snotterig worden, schrik daar niet van, dat is normaal. Eventueel kan je ervoor kiezen om het eerst een nacht te laten staan totdat het een dikke substantie wordt en daarna even doorroeren of met de staafmixer erdoorheen.
En dan is je wasmiddel klaar en kun je met een goed gevoel proberen de bodem van de wasmand proberen te bereiken.
Video met uitleg
- Zo kies je de perfecte vorm, grootte en materiaal voor je eettafel - 22/10/2024
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
Duidelijk uitgelegd. Ik weet dat t veel scheelt financieel maar ik stel t proberen steeds weer uit. Misschien toch naar eens een poging wagen.