Zelf shampoo maken met baking soda om op natuurlijke manier je haar te wassen

Mijn haar is één van de dingen die ik niet zo mooi vind aan mezelf. Maar ach, je moet het ermee doen. Toch vond ik het altijd wel heel lastig dat er zo weinig pit in mijn haar zat. Het ging altijd alleen maar hangen.

Ja, mijn haar was wel mooi zacht en glad, dat was dan nog positief. Maar ja, wat had ik eraan als het zich zo lui gedroeg?

Ik had het al wel geaccepteerd dat niet iedereen gezegend kan zijn met een mooie bos met haar, en dat ik zelf behoorde tot de minderbedeelden wat haar betreft.

Totdat een vriendin mij wees op een bepaald soort shampoo die haar haar meer volume had gegeven. Niet een heel dure die je in de winkel kan kopen. Maar een extreem goedkope die ze zelf in een handomdraai kon maken. Mijn interesse was gewekt…

De ingrediënten om zelf shampoo maken

Recept zelf shampoo maken baking soda no poo methode

Eigenlijk is het recept van de zelfgemaakte shampoo heel eenvoudig. Ik durf het zelfs bijna geen recept te noemen, zo makkelijk is het. Het enige wat je nodig hebt is:

 • Baking soda
 • Water
 • Een spuitbusje

In verschillende winkels kun je een spuitbusje of een plantenspuit kopen. Ik heb zelf een soort kleine plantenspuit waar iets minder dan een halve liter water in kan. Baking soda kun je in de meeste supermarkten vinden in het schap van de bakspullen.

Recept om zelf shampoo te maken

De werkwijze is als volgt:

 • Schenk het water in een kom of een maatbeker. Hoeveel dat moet zijn is dus afhankelijk van hoeveel water er in je spuitbus kan. Het makkelijkste is om een beetje lauwwarm water te gebruiken. Dan duurt het wat minder lang voordat de baking soda is opgelost.
 • Vervolgens voeg je dat aan het water toe en roer je net zo lang tot het is opgelost. Hoeveel je daarvan nodig hebt is eigenlijk een beetje persoonlijk. Ik gebruik zelf ongeveer twee eetlepels voor een halve liter water. Ik heb glad haar dus voor mij is dat goed. Als je van jezelf vrij stroef haar hebt dan kun je beter wat minder baking soda gebruiken. Maar je kunt het voor jezelf een beetje uitproberen wat voor jou een fijne hoeveelheid is.
 • Als de baking soda is opgelost, dan giet je het mengsel in de spuitbus en je zelfgemaakte shampoo is het klaar voor gebruik.

Hier vind je meer recepten.

Hoe gebruik je het?

Je kunt deze shampoo eigenlijk op dezelfde manier gebruiken als gewone shampoo, alleen spuit je dit in je haar in plaats van dat je het er in wrijft. Eerst maak je je haar nat, vervolgens spuit je de shampoo op en in het haar, en op de hoofdhuid.

Dan laat je het een tijdje zijn werk doen, en dan kan het eruit gespoeld worden. Kijk niet raar op als de shampoo niet schuimt, dit komt omdat de schuimende ingrediënten niet in de shampoo zitten.

Het fijnste vind ik dat mijn haar hier niet zo glad van wordt als van gewone shampoo. Het wordt wat stugger waardoor er wat meer volume in komt.

Als je van jezelf wat dik en stug haar hebt dan is dit misschien niet waar je op zit te wachten. In dat geval kun je ook alternatieve conditioner gebruiken.

Recept Conditioner

Een alternatief voor gewone conditioner is appelazijn. Appelazijn heeft een goede verzorgende werking op je haar, en geeft het glas. Ook dat kan je in een spuitbus doen en in je haar spuiten tijdens het douchen.

No Poo methode

Vaak je haar wassen is niet goed voor je haar. Het is een belasting voor je haar en je hoofdhuid. De shampoo breekt namelijk het natuurlijke en beschermende vet van de hoofdhuid af.

Als reactie daarop gaat je hoofdhuid vet aanmaken. Je haar wordt dan vet. Maar als het vet is voelt je haar niet schoon, en een logische reactie is dan dat je je haar weer gaat wassen.

Waardoor je hoofdhuid weer meer vet gaat aanmaken om zichzelf te beschermen.

De zelfgemaakte shampoo (ook wel no poo methode genoemd die populair is geworden door Anna Nooshin) die hierboven beschreven is, is minder belastend voor je hoofdhuid en tast het natuurlijke vet van de huid niet aan.

Daardoor zal het minder vet gaan aanmaken en hoef je minder vaak je haar te wassen. En dat is weer goed voor de kwaliteit van je haar.

Maar dit kan natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Wil je overgaan op de zelfgemaakte shampoo dan doe je er goed aan om het gebruik van de gewone shampoo af te bouwen.

Bijvoorbeeld dat je in eerste instantie om en om de gewone en de zelfgemaakte shampoo gebruikt. En als volgende stap dat je twee keer de zelfgemaakte shampoo gebruikt en één keer de gewone.

Nou ja, je begrijpt het principe. Tijdens het afbouwen zal je zo af en toe last hebben van vet haar, dit komt omdat je hoofdhuid veel talg blijft produceren. Daar moet je even doorheen.

Je hoofdhuid moet even omschakelen om minder vet te gaan maken. Je moet deze methode ook minimaal twee maanden volhouden om je hoofdhuid echt de kans te geven hieraan te wennen.

Minder je haren wassen

Als je dan een aantal keren achter elkaar je haren kunt wassen met de zelfgemaakte shampoo dan kun je ook nog proberen de hoeveelheid wasbeurten te verminderen.

Ook hierbij moet je af en toe door dagen heen dat je haar vet is. Maar uiteindelijk zul je merken dat je hoofdhuid minder vet gaat aanmaken, en dat de kwaliteit van je haren beter wordt.

Andere voordelen zijn dat deze shampoo een stuk goedkoper is; per jaar heb je misschien 1 kg baking soda nodig wat goedkoper is dan shampoo.

Ook is het nog eens milieuvriendelijker omdat je geen plastic shampooflessen gebruikt en is het een natuurlijk alternatief van shampoo’s en gebruik je dus geen reinigers zoals sls.

Hoe gaat het nu bij mij?

Ik was ongeveer één keer in de vier à vijf dagen mijn haren met de zelfgemaakte shampoo. Zo heel af en toe was ik mijn haar nog met gewone shampoo.

Ongeveer één keer in de vier weken. Dat plan ik altijd wel, want daarna heb ik altijd een bad hair day. Dus het liefst doe ik dat op een dag dat ik niet veel de deur uit hoef ?

Haren van de kinderen

Het vet worden van het haar komt puur doordat je hoofdhuid in contact komt het zeep uit de shampoo. Dat breekt het vet van de hoofdhuid af en als reactie daarop gaat de hoofdhuid meer vet aanmaken.

Als dat jarenlang achter elkaar gebeurt dan is je hoofdhuid zo gewend om steeds veel vet aan te maken dat het haar steeds weer vet wordt.

Ik was de haren van mijn kinderen met de zelfgemaakte shampoo. Hun hoofdhuidjes zijn dus nog niet gewend om veel vet aan te maken en hun haar wordt ook eigenlijk nooit vet.

Oké, tenzij mijn dochtertje weer eens met haar vingers vol pindakaas aan haar haren gaat trekken. De reden dat ik hun haren geregeld was is omdat de haren vies zijn, niet omdat de haren vet zijn.

Meer recepten vind je hier.

2 gedachten over “Zelf shampoo maken met baking soda om op natuurlijke manier je haar te wassen

 • 10/03/2019 om 19:00
  Permalink

  Ik ga dit toch ook weer eens proberen. Wat je zegt over het haar van je kinderen herken ik wel. Het haar van mijn jongste is nooit vet omdat we vrijwel nooit shampoo gebruiken bij haar.

  Beantwoorden
 • 07/08/2019 om 14:54
  Permalink

  Kunnen kinder hoofdhuidjes wel tegen de hoge pH waarde van baking soda?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *