Skip to Content

Zelf schoonmaakmiddel maken; met milieuvriendelijke en natuurlijke ingrediënten

Zelf schoonmaakmiddel maken; met milieuvriendelijke en natuurlijke ingrediënten

Schoonmaakmiddelen zijn niet altijd even milieuvriendelijk. Daarnaast kunnen ze ook minder gezonde eigenschappen hebben voor jezelf en je huisgenoten. Maar een blinkend schoon huis is toch wel fijn!

Een mooi alternatief is natuurlijk om milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken. Maar hoe doe je dat? En werkt het ook echt wel?

Chemische producten beloven veel…

Als je de commercials bekijkt van de schoonmaakbranche dan is juist hun product uiteraard het enige middel wat ook doet wat het moet doen. Om er regelmatig alsnog achter te komen dat ook dit product helemaal niet zo krachtig is.

En als het dat wel is, dan wil je waarschijnlijk helemaal niet weten waarom… want waar haalt het opeens wél de kracht vandaan om kalk te verwijderen e.d.?

Het leuke is eigenlijk dat vaak de oude tips van ‘oma’ gewoon wel werken. Dus waarom zou je deze niet gewoon in ere herstellen?

Bij deze dan ook een aantal handige tips en tricks om zelf je schoonmaakmiddel te maken voor je standaard schoonmaakrooster of te ontdekken welk simpel huis-tuin- en keukenproduct gewoon doet wat het moet doen!

Een ijsschrapper schoonmaakmiddel tegen vette tegels!

Tja, geloof het of niet, maar ik gebruik tegenwoordig gewoon een ijsschrapper voor de tegels bij mijn fornuis.

De vetspetters schraap je er zo heel simpel vanaf en als je nog even na poetst voor een glimmend effect, ben je snel en simpel én zonder troep klaar. Het werkt gewoon!

Poetsen zonder chemie maar met natuurlijke ingrediënten

Maar goed, hoe poets je dan die tegels blinkend zonder een chemisch sopje? Hiervoor kan je een allesreiniger maken, die je uiteraard voor veel meer dan alleen de tegels in de keuken kan gebruiken.

Ook prima voor de badkamer of waar je anders ook een allesreiniger zou gebruiken. Hiervoor heb je Marseille zeep nodig. Rasp 20 gram hiervan en laat dit oplossen in 1,25 liter kokend water.

Dit moet je even laten doorkoken. Doe dit in een kom (uiteraard hittebestendig) en laat het vervolgens rustig afkoelen.

Dit kan wel even een paar uur duren. Hierdoor wordt de zeep dikker. Handig om dit gewoon in voorraad te hebben staan dus, want het is niet meteen klaar voor gebruik.

Anti-kalkmiddel

Anti-kalk producten zijn geen lieverdjes… en hoe vaak ik al niet heb ondervonden dat het gewoon niet doet wat het zou moeten doen! Wat je op een milieuvriendelijke manier zou kunnen doen:

Gebruik gewoon cola… Lekker simpel en werkt minstens net zo goed als de meeste schoonmaakmiddelen uit de winkel

Maak zelf een anti-kalkmiddel met azijn. Doe voor de helft azijn en de andere helft citroensap in een spuitfles. Hier doe je een paar druppeltjes etherische olie bij. Net als bij chemische anti-kalkmiddelen moet je wel even opletten op welk materiaal je het gaat gebruiken. O.a. natuursteen kan hier soms niet tegen!

Net als voorgaande, alleen vervang je het citroensap door water

Zelf wasmiddel maken

Ook zelf een vloeibaar wasmiddel maken is mogelijk. Hier heb je opnieuw Marseille zeep voor nodig, maar die had je ondertussen al… Groot voordeel is hierbij ook dat gevoelige mensen hier minder (lees: geen) last van hebben.

  • Neem 40 gram Marseille zeep (geraspt) en verwarm zo’n 3 liter water.
  • Is het warm (het hoeft niet te koken) dan ga je de zeep erin roeren. De zeep moet helemaal oplossen.
  • Je kan er eventueel ook nog soda aan toevoegen. Als je dit wilt, dan doe je dit als de zeep is opgelost. Neem dan 3 eetlepels soda, die je ook even doormengt.
  • Het goedje kan je nu in spuitflessen doen. Laat het afkoelen, zodat het iets dikker wordt.
  • Daarna kan je het als wasmiddel gebruiken.

Doe bijvoorbeeld een scheut in een wasbol. Ben je op zoek naar een wasverzachter, dan kan je azijn gebruiken. Probeer ook eens lagere was temperaturen te gebruiken!

Lees ook: Zelf wasmiddel maken

Bleekmiddel voor de was

Wordt de was minder wit? Ook dat kan je prima op een natuurlijke manier tegengaan. Omdat je geen gebruik maakt van chemische middelen, kan de was minder wit worden. Maar ook als je wel gewoon op de gebruikelijke manier wast kan je weleens twijfelen aan de pure witheid van je was.

Hang de witte was gewoon buiten in de zon! Ligt er sneeuw, dan is je was prima op zijn plek op de sneeuw, in de zon! Eventueel kan je je was ook op het gras in de zon leggen, maar zelf zie ik in gedachten dan al de beruchte grasvlekken naar voren komen… Maar dat zal wel een kwestie van voorzichtig neerleggen zijn!

Je oven schoonmaken

Ook die vervelende oven kan je schoonmaken met simpele, natuurlijke ingrediënten. Pers bijvoorbeeld citroensap over de vette delen van de oven. De schillen die dan overblijven doe je in een halve liter water in een pannetje en dit zet je in de oven. Je laat dit 30 minuten stomen.

Zorg wel dat de oven is voorverwarmd op 80 graden Celsius. Het vet lost zo op en met een doek wrijf je het even na. Bijkomend voordeel: de stank is ook direct veranderd in een heerlijk frisse citroengeur!

Maar het kan misschien nog wel simpeler met zout! Meng hiervoor 250 gram gewoon tafelzout met een halve liter water.

Zorg dat het een mooi, glad mengsel wordt. Dit breng je aan op de vieze plekken in de oven. Na ongeveer een kwartier kan je het verwijderen door het nog even na te poetsen met een vochtige doek.

Oma-weetjes

Natuurlijk is er nog veel meer op dit gebied te vinden. Gelukkig zijn er sites die hierin hele waslijsten hebben met de handigste weetjes. Daarom hier een aantal voorbeelden van zulke sites:

Oma weet raad: de handigste tips op een rijtje door iedereen in te brengen, dus of alles ook werkelijk werkt is een kwestie van uitproberen… (en je gezond verstand gebruiken!)

Nudge: voor iedereen die aan de slag wil voor een betere wereld

Het kan wel: een site voor een groener, eerlijker leven

Meer tips vind je hier.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *