Zelf brood bakken; recept om zelfgemaakt brood te maken

Bak je eigen brood en je zult nooit meer terug willen gaan naar de supermarkt om brood te kopen. Natuurlijk is het makkelijker om vanuit de winkel te halen, maar het is zo veel leuker en bevredigender om zelf brood te maken. Bovendien smaakt zelfgemaakt brood gewoon veel beter!

Zelf brood bakken: de voordelen

Als je zelf brood bakt, weet je precies wat erin gaat. Geen onnodige toevoegingen of conserveringsmiddelen, maar alleen de ingrediënten die jij wilt. Daarnaast is het bakken van brood een hele fijne, ontspannende bezigheid. Het kneden van deeg geeft je rust in je hoofd, en het resultaat is natuurlijk ook nog eens heerlijk. Tot slot is zelfgemaakt brood een stuk goedkoper dan brood dat je in de supermarkt koopt.

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Een heerlijk, zelfgemaakt brood: het klinkt misschien wat ouderwets, maar het hoeft helemaal niet moeilijk of omslachtig te zijn. Er zijn allerlei soorten brood die je met simpele ingrediënten en een beetje geduld zelf kunt maken – en je hoeft niet eens een broodbakmachine te hebben.

Wat je wel nodig hebt is bloem, gist, water en zout. Welke meelsoort je kiest, is afhankelijk van het brood dat je wilt maken. Voor een stevig wit brood gebruik je bijvoorbeeld tarwebloem, voor een volkorenbrood meel van volkoren tarwe of speltmeel. Daarnaast zijn er een aantal extra ingrediënten die je brood nog lekkerder en makkelijker maken, zoals honing, olijfolie, rozijnen, noten en zaden.

Tips voor het bakken van zelfgemaakt brood

Als je voor het eerst zelf brood gaat bakken, is het handig om een aantal dingen in je achterhoofd te houden. Zo maak je het bakproces wat makkelijker en heb je gegarandeerd een lekker resultaat.

  1. Kies een simpel recept. Als je voor het eerst zelf brood gaat bakken, is het verstandig om te beginnen met een simpel recept. Er zijn allerlei soorten brood die je zelf kunt maken, maar voor een eerste keer is het verstandig om te kiezen voor een wit brood of een volkorenbrood. Zo leer je de basis van het bakken van brood en kun je later altijd nog variëren met andere recepten.
  2. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten en materialen klaar hebt liggen voordat je begint met bakken. Het lastigste aan het bakken van brood is niet het daadwerkelijke bakken, maar het wachten. Tijdens het rijzen en het laten rusten van het deeg heb je namelijk even niks te doen. Als je alles klaar hebt liggen, kun je tijdens het wachten bijvoorbeeld even iets anders gaan doen.
  3. Gebruik goede ingrediënten. Voor een lekker brood is het belangrijk dat je gebruikt maakt van goede ingrediënten. Kies bijvoorbeeld voor verse gist of volkorenmeel. Dit maakt het verschil tussen een lekker brood en een minder lekker brood.
  4. Verwarm de oven voor voordat je het brood in de oven doet. Het is belangrijk dat de oven goed verwarmd is voordat je het brood in de oven doet. Zo zorg je ervoor dat het brood gelijkmatig gaart.
  5. Laat het brood afkoel een rooster. Wanneer je haalt, is het nog heel gaar. Laat het brood daarom even afkoelen op een rooster. Zo kan de lucht eromheen en het korstje kan nog even doorbakken.

Basis recept om zelf brood te bakken

Het maken van zelfgemaakt brood is eigenlijk heel simpel. Je mengt de ingrediënten tot een deeg, laat het rijzen, kneedt het nog even en bakt het dan in de oven. Natuurlijk is er wel wat meer instructie nodig voor een perfect resultaat, maar dat vind je alle terug in de recepten hieronder.

  1. Verwarm je oven voor op 220 graden.
  2. Meng de zout, bloem, water en gist in een kom.
  3. Kneed het deeg tot het soepel is.
  4. Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en rol het uit tot een plat brood.
  5. Snijd eventueel broodkorsten in het brood.
  6. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het in de oven gedurende 30-40 minuten.
  7. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Extra tips:

  • Voeg honing, olijfolie, rozijnen, noten en/of zaden toe aan het deeg voor extra smaak en texturen.
  • Gebruik een baksteen in je oven om een knapperig korstje te krijgen.
  • Maak het deeg een dag van tevoren en laat het rusten in de koelkast, zodat het deeg nog lekkerder wordt.

Wit brood

Ingrediënten:

  • 300 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 180 ml lauwwarm water

Bereidingswijze:

  1. Doe de bloem, het zout en de gist in een kom en meng goed.
  2. Voeg de olijfolie toe en roer door.
  3. Voeg het lauwwarme water toe en meng tot een deeg.
  4. Kneed het deeg 10 minuten op een met bloem bestoven werkblad.
  5. Doe het deeg in een met bloem bestoven bakblik.
  6. Dek af met een theedoek en laat het deeg 30 minuten rusten in een warme kamer.
  7. Verwarm de oven op 220 graden.
  8. Bak het brood in de oven voor 30-35 minuten.

Zoete broodjes

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel kaneel
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram gesmolten boter
  • 1 ei
  • 250 ml volle melk

Bereidingswijze:

  1. Doe de bloem, gist, suiker, zout en kaneel in een kom en meng goed.
  2. Voeg de rozijnen toe en roer door.
  3. Voeg de boter, het ei en de melk toe en meng alles tot een deeg.
  4. Kneed het deeg 10 minuten op een met bloem bestoven werkblad.
  5. Doe het deeg in een met bloem bestoven bakblik.
  6. Dek af met een theedoek en laat het deeg 30 minuten rusten in een warme kamer.
  7. Verwarm de oven op 220 graden.
  8. Bak de broodjes in de oven voor 15-20 minuten.

Volkorenbrood

Ingrediënten:

  • 250 gram volkorenmeel
  • 250 gram speltmeel
  • 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel honing
  • 30 ml olijfolie
  • 350 ml lauwwarm water

Bereidingswijze:

  1. Doe de meel, gist, zout, honing en olijfolie in een kom en meng goed.
  2. Voeg het water toe en meng alles tot een deeg.
  3. Kneed het deeg 10 minuten op e bloem bestoven werkblad.
  4. Doe het deeg in een met bloem bestoven bakblik.
  5. Dek af met een theedoek en laat het deeg 30 minuten rusten in een warme kamer.
  6. Verwarm de oven op 220 graden.
  7. Bak het brood in de oven voor 30-35 minuten.

Meer recepten vind je hier.

Nadelen van zelf brood bakken

Het bakken van zelfgemaakt brood heeft ook een aantal nadelen. Het kost namelijk wel wat tijd, en je moet er ook wat geduld voor hebben. Zo kan het kneden van het deeg al snel een halfuur in beslag nemen, en het deeg moet ook nog even rusten voordat je het in de oven kunt doen.

Tot slot is het bakken van brood niet altijd brood niet gaar, of is het korstje niet knapperig genoeg. Dit zijn natuurlijk allemaal factoren die je hand hebt, maakt het bakken van zelfgemaakt brood soms ook wat lastiger. Maar de aanhouder wint; dus vooral blijven proberen.

Waarom moet je brood laten rijzen?

Over het algemeen wordt geadviseerd om het brooddeeg twee keer te laten rijzen. Door het twee keer te laten rijzen krijgt het deeg extra volume en luchtigheid. Als je het een keer laat rijzen is de kans groot dat het brood plat uitloopt en zwaarder / voller wordt en dus ook moeilijker te eten.

Hoeveel graden bak je het brood?

Brood bak je doorgaans op 220 tot 230 graden. Broden zoals zoete broden, brioches, broden met veel suiker etc. bak je echter op een temperatuur van rond de 180 tot 200 graden.

Hoe weet je of een brood gaar is?

Over het algemeen is brood gaar als een kerntemperatuur van 95 graden Celsius of warmer bereikt is, dit kun je meten met bijvoorbeeld een vleesthermometer. Heb je geen thermometer dan kan je ook de kloptest doen. Klinkt het brood hol als je op de korst klikt dan is hij gaar.

Is je brood nog niet gaar dan was de oven waarschijnlijk te warm en moet je de volgende keer een lagere temperatuur instellen met een langere baktijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *