We hebben nog weleens de neiging om onze voeten niet de aandacht te geven die ze verdienen. Ze zitten goed verpakt weggestopt in onze schoenen. Toch zijn het wel die voeten die ons de hele dag dragen én die dus veel te lijden hebben. Een beetje aandacht aan je voeten geven is gewoon fijn.
Want zere voeten omdat je veel eelt hebt, bijvoorbeeld, kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en het lopen zelfs minder prettig maken. Daarnaast zijn zachte voeten ook mooier om te zien in de zomer. Maar hoe zorg je ervoor dat je voeten lekker zacht aanvoelen en er mooi uitzien?
Zachte voeten
Hoe ontstaan kloven en eelt
Kloven ontstaan doordat je huid een tekort heeft aan huidvetten. Daardoor zal de huid te weinig vocht vasthouden. Je huid wordt droog en uiteindelijk ontstaan er kloven. Eelt ontstaat vooral door de druk en wrijving die bijvoorbeeld je voeten ervaren. Eelt is ook erg droog en ook hierin zullen kloven kunnen ontstaan. De huid zacht houden is dan ook van groot belang om pijnlijke kloven én overtollig eelt te voorkomen.
Eelt verwijderen
Laten we maar meteen met dat eelt beginnen. Eelt is het makkelijkst te verwijderen als je voeten droog zijn. Eelt kun je op meerdere manieren verwijderen, waarbij het er altijd eigenlijk op neer komt dat je het wegschraapt. Je kunt dit doen met speciale raspjes.
Er zijn ook apparaatjes op batterijen die met een draaiend ruw rolletje over het eelt schrapen en het zo verwijdert. Eventueel zou je het ook met gewoon schuurpapier kunnen doen, maar de eerdergenoemde opties werken wel makkelijker. Andere mogelijkheden zijn eeltvijlen of een puimsteen. Let wel op: eelt is eigenlijk de beschermlaag van je voet. Haal dus niet in een overenthousiaste bui alles weg!
Voetenbadje
Als je het overtollige eelt verwijderd hebt kun je je voeten verwennen met een voetenbadje. Er zijn speciale producten te koop voor zachte voeten. Lees dan even op de verpakking hoe dit het beste werkt. Je kunt ook zelf kiezen voor etherische oliën of gewoon voor wat badzout of badolie. Heb je dit allemaal niet in huis? Dan kun je toch je voeten al verwennen door het even lekker in warm water te dompelen en ze zo te hydrateren.
Dode huidcellen verwijder je eventueel nog extra met een voetscrub. Door regelmatig zo’n voetenbadje te nemen zorg je dat de eeltlaag zacht wordt en je dus niet snel last hebt van ingescheurd eelt (wat heel pijnlijk kan zijn). Daarnaast is een voetenbadje ook gewoon lekker ontspannend voor je hele lijf.
Het gebruik van eeltsokken
Er zijn sokken die dode huidcellen losweken. Deze zijn gemaakt van plastic en worden eeltsokken genoemd. Je draagt ze tussen de 30 en 45 minuten en als het zijn werk goed gedaan heeft, zal het eelt vanzelf met een dag of drie/vier los gaan laten. Hier vind je ze.
Insmeren met voetencrème
Je kunt je voeten ook insmeren met een zachte voetencrème. Dit kun je gewoon kopen, maar is ook zelf te maken. Zorg voor een goed hydraterende voetencrème. Hierdoor zal je huid lekker zacht worden. Heb je echt veel last van eelt, dan zou je ook kunnen kiezen voor speciale eeltcrèmes.
Eeltcrème verwijdert niet alleen eelt, maar gaat nieuwe aanmaak eveneens tegen. Uierzalf of vaseline helpt eveneens. Deze vetten trekken niet snel in, daarom is het fijn om je voeten in te smeren voor je naar bed gaat en dan kousen aan te doen. Zo kan de zalf goed intrekken.
Zelf een voetenzalf maken
Zelf een voetenzalf maken kan op meerdere manieren. In dit filmpje kun je zien hoe je een voetenzalf kunt maken met essentiële oliën.
Masseren
Masseren is altijd fijn en zeker ook voor je voeten. Door een massage zorg je ervoor dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Zeker weten dat je voeten daarvan opknappen! Je kunt dit zelf doen, maar ook laten doen. In dit filmpje wordt een workshop voetmassage gegeven.
Nagels
Natuurlijk mogen ook de nagels een beurt krijgen om je voeten nog meer te laten stralen. Knip je teennagels altijd recht af, maar vijl de hoeken wel om. Daardoor voorkom je dat nagels ingroeien. Je nagelriemen kun je vervolgens insmeren met nagelriemolie. Dit laat je even intrekken. Zo wordt het allemaal zachter en kun je makkelijker de nagelriem in de juiste positie terugduwen.
Bijhouden
Maak er een gewoonte van dat je regelmatig je zachte voeten een badje geeft, het eelt verwijdert en ze insmeert met een lekkere crème. Voorkomen is immers altijd nog fijner dan genezen!
Wat doe je met een likdoorn?
Nu kan het natuurlijk ook nog zo zijn dat je tevens last hebt van een likdoorn. Eelt ontstaat door druk en wrijving. Als deze druk hoog is (of lang aanhoudt) dan kan er naast eelt ook een likdoorn ontstaan. De kern van de likdoorn zal meer je voet indrukken en zo de andere (gevoeligere) lagen van je huid aanraken.
Hierdoor komt het dat een likdoorn veel pijn kan veroorzaken. Een likdoorn ontstaat vaak op die plekken waar de voet in de verdrukking komt. Bijvoorbeeld door schoenen die eigenlijk te smal zijn. Maar schoenen met hoge hakken en oude versleten schoenen kunnen eveneens de boosdoeners zijn.
Een likdoorn kun je verwijderen door regelmatig een voetbadje met soda te nemen. Het eelt is dan makkelijker te verwijderen. Als er minder eelt is kun je beter bij de likdoorn zelf komen. Vervolgens plak je een likdoornpleister op de likdoorn. Of gebruik likdoornzalf. Daarna kun je de likdoorn voorzichtig verwijderen.
Je kunt het uiteraard ook laten doen door een pedicure. Ga niet te veel zelf zitten knoeien. Als het niet goed te doen is kun je beter een pedicure ernaar laten kijken. Of overleg met je huisarts! Er zijn pleisters met salicylzuur. Hiervan wordt gesteld dat de pleister niet alleen de huid zachter maakt, maar dat het ook de likdoorn al zal verwijderen.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment