Ongeacht de tijd van het jaar, er is altijd ruimte voor taart. Maar tijdens de feestdagen snakken we vooral naar iets zoets en decadents. En als het gaat om kerstdesserts, is er in Amerika niets klassiekers dan een Yule-logcake.
Ontstaan van de yule-log taart
De yule log taart is een verwijzing naar de Middeleeuwse Yule traditie in (Noord)Europa waarbij men rond kerst een groot blok hout in de open haard neerlegde, overgoten met bisschopswijn, zout en olie om zo het huis te beschermen tegen kwade geesten en bliksem. In België legde moeders ook kleine blokjes op het bed van hun kind, met in een uitgeholde ruimte een beeldje of suikerwerk van het kindje Jezus.
Waar de yule-log taart precies voor het eerst bedacht is, is niet helemaal zeker. Het is in ieder geval begonnen in de 19e eeuw in Frankrijk of Monaco. Dit gebak werd in Frankrijk steeds populairder en na de bevrijding van WO2 werd deze traditie meegenomen naar Amerika waar deze taart, maar ook bloemstukken in de vorm van een houtblok nog steeds erg populair is.
Buche de Noël taart
Deze taart, ook wel bekend als Buche de Noel, heeft de vorm van een boomstam maar is eigenlijk een cakerol gemaakt van genoise-cake (een luchtige cake) waarop botercrème werd gesmeerd op smaak gebracht met koffie, chocolade, Grand Marnier (etc.). Na het oprollen werd het bedekt met een laagje botercrème dat op de cakerol werd gespoten.
Later kwamen er alternatieven en werd de botercrème vervangen door bijvoorbeeld vruchtenmousse, mascarponecrème, mousselinecrème, ganache, jam en room en de buitenkant overgoten met een laagje chocolade. Ook werden de boomstammen versierd met allemaal decoratieve elementen van marsepein of suikerwerk zoals een hakbijl, paddenstoelen, elfjes etc.
Recept yule-log taart / Buche de Noël
Gelukkig hoef je geen professioneel bakker te zijn om een fantastische Yule-log cake te maken. We hebben een aantal recepten voor je verzameld die je helpen bij het maken van de perfecte taart.
Ingrediënten cake
- 1/2 kopje (120 ml) melk
- 6 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 1/2 kop (360 ml) bloem
- 1 1/2 theelepel baking powder
- 1/4 theelepel zout
- 1 kop (200 gram) suiker
- 6 eetlepels (85 gram) boter, gesmolten en afgekoeld
Ingrediënten ganache
- kop (240 ml) slagroom
- 1 kop (250 gram) pure chocolade, fijngehakt of pareltjes
Ingrediënten icing:
- 1 kopje (240 ml) melk
- 6 eetlepels (85 gram) boter
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 kop (120 gram) poedersuiker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een 23 cm x 33 cm cakeblik in met boter en bekleed het met bakpapier.
- Klop in een grote kom de melk, eieren en vanille-extract met een handmixer tot het mengsel licht en luchtig is.
- Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven de kom en klop alles rustig door elkaar.
- Voeg de suiker toe en klop op hoge snelheid tot het mengsel iets dikker is geworden.
- Voeg de gesmolten boter toe en klop alles rustig door elkaar tot het een gladde massa is.
- Giet het beslag in het cakeblik en bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar.
- Haal de cake uit de oven en laat hem volledig afkoelen.
- Maak ondertussen de ganache; Breng in een klein kookpan de slagroom aan de kook. Haal dan de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat de chocolade 1 minuut smelten en roer dan alles goed door elkaar tot een gladde massa is ontstaan. Laat de ganache afkoelen tot hij iets dikker is geworden.
- Bestrijk de cake met de ganache en zet hem vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast om op te laten stijven.
- Maak ondertussen de icing. Breng in een klein pan de melk, boter en vanille-extract aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de poedersuiker toe. Roer alles goed door elkaar tot een gladde massa is ontstaan.
- Bestrijk de cake met de icing en zet hem opnieuw in de koelkast tot hij helemaal koud (en hard) geworden is.
- Eventueel kan je de cake nog versieren met divers chocolade of suikerwerk.
Snijd de cake in plakken en serveer.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Leave a comment