Als je een koophuis hebt, dan valt die ieder jaar op de mat. De brief met de WOZ-waarde. Meestal in de maanden januari of februari. Eerlijk gezegd wachtte ik hem dit jaar bibberend op. Net een ander huis gekocht én de huizenprijzen die stegen.
fUit de WOZ wordt de OZB vastgesteld. De belasting die je betalen moet. Je kunt dit jaarlijks of in termijnen doen. In veel gevallen is dit wel een bedrag van een paar honderd euro. Hoe hoog zou de WOZ-waarde voor ons huis zijn?
WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De gemeente verstuurt je de WOZ-beschikking. In deze WOZ-beschikking staat hoeveel je woning volgens de gemeente waard is.
Of: hoeveel de geschatte marktwaarde van je woning op dit moment is. Dit is een schatting, het kan dus zijn dat deze te hoog of te laag is ingeschat. Je kunt hier bezwaar voor aantekenen. Waarom betaal je WOZ? En wat kun je doen als je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ voor je woning?
Lees ook: Huis kopen of huren; voordelen en nadelen
Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Op de WOZ-beschikking staat een peildatum, dit is 1 januari van het voorgaande jaar. Niet alleen particulieren met een koopwoning hebben met een WOZ-waarde te maken. De gemeente bepaalt de WOZ-waarde ook voor bedrijfspanden e.d. Zolang het maar binnen de gemeentegrenzen valt. Je krijgt als huizenbezitter dus een WOZ-waarde op een WOZ-beschikking.
De gemeenten wegen hierbij:
- Oppervlaktegegevens
- Inhoudsgegevens
- Verkoopcijfers van woningen in je buurt
- De ligging van je woning
De WOZ-waarde bepaalt weer hoeveel je betaalt aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Zo betaal je van de WOZ-waarde een procentueel gedeelte aan rioolheffing, waterschapslasten en onroerendezaakbelasting.
Ook voor de belastingopgave speelt de WOZ een belangrijke rol. Denk aan het eigenwoningenforfait of de erf – en / of schenkbelasting.
Lees ook: Waarde huis verhogen
WOZ-beschikking opvragen bij de Belastingdienst
Behalve dat je per brief de WOZ-waarde krijgt, kun je deze ook opvragen. Dit kan via het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid. Zie daarvoor deze site: https://www.wozwaardeloket.nl/ Het opvragen is gratis.
Wat is nu voordeliger? Een hoge WOZ of juist een lage? Veel mensen denken dat een hoge WOZ-waarde nadelig is. Je betaalt immers meer belastingen. Als je je huis wilt verkopen, is een hoge WOZ gunstig. Wat zijn de voor – en nadelen van een hoge WOZ?
De voor – en nadelen van een hoge WOZ-waarde
Voordelen van een hoge WOZ-waarde
- Bij de verkoop van je huis zal je woning meer opbrengen. Je kunt dus een hogere vraagprijs vragen aan de hand van de hoge WOZ-waarde. De WOZ-waarde loopt echter wel een jaar achter op de markt. Dit omdat de WOZ-waarde wordt vastgesteld aan het voorgaande jaar.
- Heb je een woning zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? In veel gevallen betaal je dan een renteopslag. De renteopslag hangt samen met de verhouding tussen marktwaarde van je woning en de hoogte van de hypotheek. Een hogere WOZ-waarde kan ervoor zorgen dat je in een lager risicoklasse valt. Dit betekent dat je mogelijk een lagere hypotheekrente kunt krijgen. Het is het altijd waard om even bij je bank of hypotheekverstrekker hiernaar te informeren.
Nadelen van een hoge WOZ-waarde
- Je betaalt meer aan gemeentelijke belastingen. De onroerendezaakbelasting hangt af van de hoogte van je WOZ-waarde. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer je aan onroerendezaakbelasting moet afdragen.
- Het stijgen van de eigenwoningforfait. Bij je belastingopgave wordt er ook naar je eigenwoningforfait gevraagd. Dit is gebaseerd op de WOZ-waarde. Als voorbeeld:
- Heb je een woning die qua waarde tussen de €75.000 en 1.110.000 valt? Dan is het eigenwoningforfait 0,5 procent van de WOZ-waarde. Dit bedrag wordt als eigendom gezien. Daarom wordt het opgeteld bij je inkomen tijdens je aangifte. Je moet hier dus belasting over betalen. In veel gevallen mag je de hypotheekrente wel aftrekken van het eigenwoningforfait.
Bezwaar maken tegen WOZ-waarde
Het kan zijn dat je het niet eens bent met de WOZ-waarde. Je kunt hier in Nederland met terugwerkende kracht bezwaar tegen aantekenen. Wel moet dit bezwaar binnen 6 weken na de brief gebeurd zijn. Stel dat je deze tijd niet redt? Stuur dan een brief onder de kop: ‘pro forma bezwaarschrift’ en vermeldt dat je binnen een tijdsbestek van (eigen invulling) aanvulling geeft. Zo voorkom je dat je geen bezwaar meer kunt maken.
Je kunt altijd het taxatieverslag opvragen. Dit hebben alle gemeenten, het is een meetinstrument om mede de WOZ-waarde van je huis vast te stellen. Dit kan via de post, mail of internet. Verder is het verstandig om buurtonderzoek te verrichten. Dus vraag eens bij buren met een soortgelijk huis / tuin wat hun WOZ-waarde is. Verder kan het Kadaster of een taxateur je ook een idee geven van een realistische WOZ-waarde.
Als de gemeente gereageerd heeft op je bezwaar en je het nog steeds niet eens bent, is er nog de rechterlijke stap. Via de sector bestuursrecht van de rechtbank kun je in beroep gaan. Mocht deze uitspraak ook niet naar tevredenheid zijn, dan kun je in hoger beroep gaan. Hiervoor ga je naar de belastingkamer van het Gerechtshof. Houd er rekening mee dat er griffierechten betaald moeten worden.
Meer informatie vind je hier.
- Wet van de aantrekkingskracht - 22/08/2024
- Maden in je vuinisbak; wat te doen - 20/12/2023
- Nieuwe trend; #sorrynotsorry met voorbeelden van non-apology - 18/09/2023
Leave a comment