Skip to Content

Wortel recepten; gezonde gerechten van soep en quiche tot salade

Wortel recepten; gezonde gerechten van soep en quiche tot salade

Wist je dat wortels er niet alleen in het oranje zijn, maar ook in bijvoorbeeld de kleuren geel, paars en wit? Je kunt wortels op heel veel verschillende manieren bereiden. Zelfs rauw zijn wortels prima te eten!

Door de leuke kleurtjes, zien de wortels er op je bord meteen heel vrolijk uit! De wortel behoort tot de wortel- en knolgewassen. Natuurlijk staat deze groente daarmee ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Hartstikke gezond dus! Er zitten veel vezels en voedingsstoffen in, en maar weinig calorieën. In de lente en zomer zijn wortels volop verkrijgbaar in de supermarkt, en je kunt ze natuurlijk ook in je eigen moestuintje kweken. In de winter zijn er geen wortels, maar wel winterpenen.

Deze zijn vaak een stuk dikker, maar ook lang houdbaar! Ben je benieuwd wat voor lekkere recepten je allemaal kunt maken met wortels? Ik ben weer op onderzoek uit gegaan en heb hier een handig overzicht voor je klaar staan!

Romige wortelsoep

Wist je dat wortels er niet alleen in het oranje zijn, maar ook in bijvoorbeeld de kleuren geel, paars en wit? Je kunt wortels op heel veel verschillende manieren bereiden. Zelfs rauw zijn wortels prima te eten!

Als je van soep houdt, is deze romige wortelsoep echt een aanrader. Er gaan lekker veel groenten in, het is lactosevrij, laag in calorieën en je zet deze soep ook nog eens binnen een half uurtje op tafel! Heerlijk met bijvoorbeeld stukjes stokbrood.

Het hele recept vind je hier.

Worteltaart met banaan

Wist je dat wortels er niet alleen in het oranje zijn, maar ook in bijvoorbeeld de kleuren geel, paars en wit? Je kunt wortels op heel veel verschillende manieren bereiden. Zelfs rauw zijn wortels prima te eten!

Zelf ben ik groot fan van carrot cake! Banana bread vind ik ook heerlijk, dus de combinatie van wortels en banaan in een taart lijkt me helemaal geweldig. Door de hoeveelheid suiker, roomboter en zonnebloemolie is deze taart helaas niet zo laag in calorieën, maar af en toe mag je een keertje zondigen, toch?

Wél is de taart snel gemaakt. Heerlijk dus voor op een rustige zondagmorgen, zodat je in de middag met een kopje koffie buiten in de tuin kunt genieten van je zelfgebakken carrot cake.

Het hele recept vind je hier.

Wortelgratin

Wist je dat wortels er niet alleen in het oranje zijn, maar ook in bijvoorbeeld de kleuren geel, paars en wit? Je kunt wortels op heel veel verschillende manieren bereiden. Zelfs rauw zijn wortels prima te eten!

Dit is wederom een gerecht boordevol groenten! Je krijgt hiermee gegarandeerd je dagelijkse portie groenten van 250 gram binnen. Daarnaast is het nog super lekker! Naast wortel gebruik je namelijk ook kipgehakt, een lekkere kruidenmix en geraspte geitenkaas. Dit alles in de oven zorgt voor een geweldige gratin.

Het hele recept vind je hier.

Bieten-wortel-grapefruitsap

Wist je dat wortels er niet alleen in het oranje zijn, maar ook in bijvoorbeeld de kleuren geel, paars en wit? Je kunt wortels op heel veel verschillende manieren bereiden. Zelfs rauw zijn wortels prima te eten!

Wie zegt dat je wortels alleen kunt gebruiken voor diners? Je kunt er natuurlijk ook gewoon sap van maken! Zo krijg je heel eenvoudig je dagelijkse portie groenten binnen. Je hebt hiervoor wel een juicer nodig, want je wilt alleen het sap hebben en niet de pulp. Helaas krijg je van dit sapje dus wel wat afval, maar dat mag netjes in de gft-bak!

Het hele recept vind je hier.

Spiraaltaart met wortel en courgette

Wist je dat wortels er niet alleen in het oranje zijn, maar ook in bijvoorbeeld de kleuren geel, paars en wit? Je kunt wortels op heel veel verschillende manieren bereiden. Zelfs rauw zijn wortels prima te eten!

Wortel is ook prima te combineren met bijvoorbeeld courgette. De groenten worden gemakkelijk gaar omdat je ze voor dit gerecht in lange, dunne repen moet snijden.

De spiraaltaart lijkt een beetje op een ratatouille met allemaal schijfjes groenten in een ovenschaal, maar dit recept heeft ook wel iets weg van een quiche! Je gebruikt namelijk ook bladerdeeg, kookroom, eieren en geraspte kaas. Heel lekker dus als hoofdgerecht!

Hier vind je het hele recept.

Wortels met honing en tijm

Wist je dat wortels er niet alleen in het oranje zijn, maar ook in bijvoorbeeld de kleuren geel, paars en wit? Je kunt wortels op heel veel verschillende manieren bereiden. Zelfs rauw zijn wortels prima te eten!

Heb je zin om een keer gewoon aardappels, vlees en groenten te eten, maar ben je wel eens klaar met altijd maar dezelfde, gekookte wortels? Je kunt de wortels ook lekker marineren en in de oven klaarmaken! Dit is snel klaar en bovendien erg gemakkelijk. Door de honing en tijm krijgen de wortels een heerlijk zoete smaak.

Hier vind je het hele recept.

Hartige wortel-pompoentaart met feta

Wist je dat wortels er niet alleen in het oranje zijn, maar ook in bijvoorbeeld de kleuren geel, paars en wit? Je kunt wortels op heel veel verschillende manieren bereiden. Zelfs rauw zijn wortels prima te eten!

Dit is een geweldig recept voor de herfst, waarin winterpeen en pompoenen volop verkrijgbaar zijn. Met wat feta, noten en honing erbij, krijg je een heerlijke smaaksensatie op je bord. Deze wortel-pompoentaart heeft een goede balans tussen zoet en hartig! Heerlijk als bijgerecht, bijvoorbeeld met de feestdagen.

Hier vind je het hele recept.

Frisse wortelsalade

Wist je dat wortels er niet alleen in het oranje zijn, maar ook in bijvoorbeeld de kleuren geel, paars en wit? Je kunt wortels op heel veel verschillende manieren bereiden. Zelfs rauw zijn wortels prima te eten!

Ben je al klaar voor de lente en de zomer? Deze wortelsalade is lekker fris en kun je heel goed eten tijdens de lunch of ’s avonds als bijgerecht. Zelfs bij een barbecue zal deze salade een goede toevoeging zijn! Er zitten weer lekker veel groenten in, maar door de dressing en kruiden krijgt de salade een nóg lekkerdere smaak.

Hier vind je het hele recept

Zo zie je maar weer: je kunt veel meer met wortels dan alleen gekookt bij je aardappels en stukje vlees! De gerechten zijn vooral hartig, maar wortel leent zich ook uitstekend voor zoet gebak zoals natuurlijk de bekende carrot cake. Verder kun je er echt alle kanten mee op: rauw in een salade, of lekker uit de oven met allerlei kruiden of in een ovenschotel.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *