Skip to Content

Workation; op vakantie om te werken

Workation; op vakantie om te werken

Een workation: een combinatie tussen werken en vakantie dus. De populariteit van dit soort ‘vakanties’ is groot en eenvoudiger dan het leven als digital nomad. Alleen of juist in een groep ga je op pad. Maar waarom zou je dit zo doen? Wat zijn de voordelen van een workation? En wat zijn mooie plekken om zo’n soort werkvakantie te houden?

De voordelen van een workation

Er zijn twee redenen waarom een workation voor jou hét ideale idee kan zijn. Allereerst de focus die je hier kan leggen op je project. Vaak zal je een workation houden om een omlijnde taak te volbrengen. Zo heb ik weleens gehoord van iemand die zo zijn boek heeft geschreven.

Maar je kan natuurlijk ook aan heel andere projecten denken. Een nieuw plan voor je bedrijf of juist voor een nieuw bedrijf uitwerken, bijvoorbeeld. Omdat je heel bewust daar heen gaat voor het project en andere taken daar simpelweg niet zijn, kun je ook echt met al je aandacht met dat project los gaan.

Naast focus kun je ook juist de ontspanning naast je werk als pluspunt zien. In de ochtend hard aan de slag met je project. En in de middag even heerlijk ontspannen, zodat je de dag erna er weer vol tegenaan kunt gaan. Thuis lukt dat toch minder omdat er altijd wel ergens iets te doen is en om jouw aandacht schreeuwt.

Oké, als zelfstandige thuiswerker kan het ook even de manier zijn om volledig te kunnen focussen zonder dat er gezinsleden om je heen lopen…

Hoe voorkom je teleurstellingen?

Een workation plan je in met een bepaald doel. Om te voorkomen dat je een week later thuiskomt en je simpelweg niks of heel weinig gedaan hebt, kun je beter voor een planning zorgen. Maar stel deze wel realistisch op.

Maak je een planning die gewoonweg niet haalbaar is, dan zal juist frustratie de boventoon voeren. En dat is funest voor jouw energie én dus ook voor je project.

Waar let je op bij het uitzoeken van een workationverblijf?

Vraag jezelf eerst eens af wat je precies wilt. Wil je echt enkel en alleen ergens heen om zoveel mogelijk te kunnen werken? Zorg dan voor een verblijf waar verder ook niks te doen is…

Vind je de ontspanning er omheen juist wel belangrijk? Dan zoek je naar een geschikte plek waar je naast goed werken ook iets hebt waar jij van kunt ontspannen. Dat kan natuurlijk even langs de zee banjeren zijn, of je houdt er wel van om na het werken de sauna in te gaan.

En laten we eerlijk zijn: een beetje ontspanning heb je gewoon nodig, ook als je meters wilt maken met je project! Juist door op gezette tijden te ontspannen blijft je focus veel beter! Even wat punten in het kort waar je op kunt letten:

  • Hoe zit het met de WiFi?
  • Is er voldoende mogelijkheid om ergens te kunnen werken?
  • De natuur is een bron van inspiratie! Je komt er tot rust én tegelijk geeft het minder afleiding dan de drukte in de stad.
  • Je kunt bewust kiezen voor geplande activiteiten die je ’s middags ofzo kunt doen. Zo combineer je echt ontspanning en werk met elkaar. Kijk dus of er ook zoiets in de buurt te doen is.
  • Anderen zien die iets soortgelijks doen, kan heel inspirerend werken. Workations met gelijkgestemden kan dan ook zeker een pluspunt zijn.
  • Wil jij je als kluizenaar terugtrekken om in alle stilte aan je boek te werken? Weet je zeker dat je niet gillend gek wordt? Houd voor de zekerheid de bewoonde wereld wel achter de hand…
  • Voor een workation hoef je helemaal niet ver te gaan! Dat kan ook gewoon een half uurtje van huis in een boshuisje zijn…

Een workation kan bijvoorbeeld heel eenvoudig bij een bungalowpark zoals Landal.

Wie bieden workations aan?

Er zijn meerdere aanbieders die workations aanbieden. Met een bepaald thema, zodat je met gelijkgestemden op pad gaat. Vaak zitten er dan ook nog andere voordelen aan. Zo kunnen er coaches rondlopen die je helpen. Of kun je bepaalde bijeenkomsten bijwonen die over het thema gaan.

Maar natuurlijk kun je ook prima zelf een workation boeken. Zoek een plek op die je aanspreekt en waar de punten die voor jou van belang zijn ook mogelijk zijn. Voordeel is dat je alles zelf in de hand hebt, nadeel dat je niet de inspiratie en motivatie hebt van de coaches en/of andere ondernemers.

Een frisse blik op jouw bedrijf of product

Een ander groot voordeel van een groepsworkation is de frisse blik die anderen hebben op jouw bedrijf of jouw project. Dat kan nieuwe, verrassende inzichten geven. Dingen waar je zelf op vastloopt kunnen zo ook een uitweg vinden. En je leert van elkaar.

Omdat je allemaal in hetzelfde proces zit, heb je automatisch een binding. En de professionele leiding, die je ondersteunt, biedt uiteraard ook meerwaarde.

Als werknemer op workation

Ben je geen zelfstandige en denk je dat dit dus niet voor jou is weggelegd? Natuurlijk zal dit per werkgever verschillen, maar er zijn zeker bedrijven die hun werknemers hierin wel tegemoet komen. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Buitenland of gewoon in Nederland?

Waar jij je workation gaat houden, is uiteraard heel persoonlijk. Bij bepaalde projecten, zoals dat boek schrijven, kan het zeker uitmaken waar je gaat zitten. Een omgeving die aansluit bij jouw boek of project is vanzelfsprekend een pluspunt. In veel gevallen maakt het echter niet uit en is het meer de sfeer eromheen die je zelf fijn vindt. Dat kun je ver zoeken.

Houd je wel van een Oosterse leefstijl, dan zou India of Indonesië zomaar een bestemming kunnen zijn. Maar je kunt, zoals al eerder gezegd, ook gewoon dichtbij op een mooie plek in de natuur gaan verblijven.

Zolang je er goed kunt werken en ontspannen, heb je alles bij de hand! Nu nog even je mail, appjes en oproepen op je smartphone op stil zetten en je hebt alle ingrediënten voor een hyperfocus voor je project én daarnaast heerlijke ontspanning.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *