Skip to Content

Woonkamer interieur; nieuwe decoratie en meubels huiskamer

Woonkamer interieur; nieuwe decoratie en meubels huiskamer

Ga je verhuizen naar je eerste huis of ben je uitgekeken op je huidige interieur? Maar heb je niet de behoefte om direct je hele huis te verbouwen? Ook met een aantal kleine aanpassingen of nieuwe meubels kun jij je interieur volledig vernieuwen!

Met de volgende tips kun je heel eenvoudig je woonkamer een frisse, nieuwe look geven.

Nieuw woonkamer interieur

Neem de balans op

Ga een stap achteruit en kijk naar jouw bestaande woonkamerinrichting. Om ruimte te maken voor een nieuw decor, verwijder je items die beschadigd, verouderd, te groot, te klein zijn of die je gewoon niet meer leuk vindt.

Als het een familiestuk is of een stuk dat je niet meer past, geef het dan ergens anders in je huis een nieuwe plek of geef het een make-over met een likje verf. Nu je weet welke meubels je ook wil laten terugkomen in je nieuwe interieur ben je klaar voor de volgende stap!

Tip: de meubels waar je niets meer mee kan, kun je wegbrengen naar een tweedehandswinkel of via een weggeefhoek op Facebook weggeven voor een tweede ronde.

Het kleurenpalet

Kleuren zetten de toon voor iedere kamer. Kijk naar het huidige kleurenpalet van je woonkamer, van de muren tot de meubels, en beslis welke kleuren je wilt veranderen en welke kleuren je wilt behouden.

Denk na over verschillende kleuren die de huidige look van je kamer aanvullen en versterken en het seizoen; donkere kleuren doen het vaak goed in de winter en lichte kleuren in de zomer. Maar om nu twee keer per jaar je interieur aan te passen…

Blauwe en groene tinten creëren een rustgevend effect, terwijl levendige, gedurfde kleuren zoals rood, geel en oranje meer energie geven. Een neutrale kamer van wit, bruin en grijs is het perfecte canvas voor heldere, gewaagde accenten.

Afhankelijk van je persoonlijke stijl, wil je je misschien concentreren op een accentstuk en de rest van je kamer op die kleur baseren of kleuraccenten toevoegen aan verschillende decorartikelen.

Verlichting

Vergeet ook vooral niet de verlichting; deze is heel belangrijk om sfeer te brengen in een interieur en kan je kamer een bepaalde stijl laten uitstralen. Ga je bijvoorbeeld liever voor landelijk met natuurlijke materialen, of juist industrieel met steigerbuis.

Denk aan verlichting boven de eetkamer, boven de zithoek, maar ook een losse leeslamp of spotjes om bepaalde plekken meer op te laten vallen.

Bepaal je woningstijl

Besteed tijd aan het lezen van blogs en tijdschriften of scroll op Instagram en Pinterest om jouw ideale stijl te vinden. Met kinderen moet je sowieso een compromis sluiten tussen wat je mooi vindt en wat ook praktisch is.

Ben je helemaal weg van de industriële stijl met steigerbuis meubels of houd je van het landelijke en Scandinavisch? Ben je een romanticus of gek van vintage? Natuurlijk kun je verschillende stijlen met elkaar combineren!

Meubels voor de woonkamer

Als je weet wat je wil voor de woonkamer kun je op zoek gaan naar nieuw meubilair.

Eettafel

Een gezin kan niet zonder een eettafel; of je nu van robuust en een enorme tafel houdt, waar je met het hele gezin en alle vriendjes en vriendinnetjes aan kan zitten, of juist van wat meer compact of als bartafel.

Ideaal is een bank aan de muur zodat er meer kinderen op passen, aangevuld met stoelen in dezelfde of juist verschillende uitstraling. Eventueel kan je ook kiezen voor een tafelklem.

Bank

Grote kans dat dit één van de meubels wordt die het meeste wordt gebruikt. Het is fijn als alle gezinsleden er tegelijk op passen, maar er ook nog wel wat ruimte overblijft voor gasten.

Afhankelijk van de vorm van de kamer zijn er verschillende keuzes die je kan maken.

Bijvoorbeeld twee losse banken tegenover elkaar met een tv-meubel in het midden, of een fijne bank aangevuld met fauteuils of zelfs een hangstoel. Of toch liever een ruime hoekbank, het kan allemaal.

TV-meubel

In de meeste interieurs kan een tv niet ontbreken. Deze worden ieder jaar groter en er zijn dan ook verschillende opties.

Zo kun je de tv plaatsen op een enorm dressoir die voor lekker veel opbergruimte zorgt en de woonkamer er opgeruimd uit laat zien. In een klein interieur is een zwevend TV-meubel juist interessanter omdat je dan de lege vloeroppervlakte behoudt waardoor de kamer optisch groter wordt.

Buffetkast of dressoir

Tot slot heb je nog opbergruimte nodig; dit is ook het geheim van een opgeruimd huis. Als je meer opbergruimte hebt kan er ook minder rondslingeren. Denk bijvoorbeeld aan een enorme buffetkast, met zowel glazen als dichte deurtjes zodat je ook de ‘rommel’ kwijt kan.

Ook lades kunnen erg handig zijn omdat je daar vaak net wat meer in kwijt kan.

Decoratie-ideeën voor een nieuw interieur

De meubels kunnen de grote blikvangers zijn in een huishouden, of juist heel natuurlijk erbij passen. Pas op het moment dat je accessoires gaat toevoegen krijgt je huis sfeer en wordt het echt een thuis.

Kussens

Sierkussens zijn gemakkelijk te verwisselen en bieden tegelijkertijd comfort en visuele belangstelling voor de kamer. Pas je kussens aan de kleur of patronen in de kamer aan, of voeg een decoratief kussen toe om een ​​vleugje kleur te introduceren!

Versier met muur kunst

Decoreren met kunst aan de muur is een geweldige manier om het thema van je woonkamer te definiëren en je muren interessanter te maken. Muurkunst kan lege muurruimten opvullen of kleur toevoegen aan een accentmuur, terwijl de huiskamer compleet aanvoelt.

Drapeer dekens en spreien

Dekens en plaids voegen een extra laag comfort toe aan je salon, waardoor de woonkamer er stijlvol en verzorgd uitziet.

Dekens geven niet alleen kleur en textuur aan je woonkamer, maar ze geven je ook iets om lekker in weg te kruipen na het werk!

Probeer een wandspiegel

Wandspiegels als decoroptie zien er geweldig uit in elke woonkamer. Ze zijn er in vele stijlen en kleuren, of je nu een eenvoudige spiegel met dunne randen wilt of een decoratieve spiegel die het middelpunt van de kamer is.

Als je een kleine woonkamer hebt, zorgen wandspiegels ervoor dat de ruimte er groter uitziet terwijl ze licht door de kamer laten stuiteren.

Gebruik planken als opslagruimte

Als je de wanden van je leefkamer wilt vullen en de opslagruimte wilt vergroten, zijn rekken de perfecte optie. Je kunt planken gebruiken om je favoriete decoratieve items, familiefoto’s of boeken, weer te geven.

Display-items kunnen qua kleur op elkaar zijn afgestemd om naadloos in het thema van jouw woonkamer te passen of kunnen als decoratieve accenten worden gebruikt. Als je meer opslagruimte wilt toevoegen, probeer dan vrijstaande planken, of als je een kleinere displayruimte wilt, blijf dan bij muurplanken.

Kamerplanten

Planten creëren een huiselijke en gezonde leefomgeving. Grote kamerplanten kunnen een lege plaats fraai opvullen, kleine kamerplanten geven net die laatste touch.

Laat je goed informeren of de aangekochte kamerplanten veel of weinig water en zonlicht nodig hebben, er is een zeer ruime keus, ook voor wie geen groene vingers heeft. Ook droogbloemen hebben geen water nodig.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *