Skip to Content

Wokgerechten; eenvoudige kindvriendelijke recepten

Wokgerechten; eenvoudige kindvriendelijke recepten

De wok is een van mijn favoriete attributen als het gaat om koken. Ik heb dan altijd het gevoel dat het koken veel sneller gaat.

Vrijwel iedere avond vind je deze dan ook op het vuur voor weer andere wokgerechten. Een van de grootste voordelen is dat hij snel warm is en ook goed warm blijft door de halfronde vorm.

De wok is vooral een bekend hulpmiddel in de Oosterse keuken, maar je kan er veel meer mee. Het leek me leuk om eens een aantal recepten te laten zien van gerechten die ik maak met de wok.

Recept gehaktballen

Ik moet gelijk even eerlijk bekennen dat ik deze gehaktballen niet zo heel veel maak. Vaak houdt ik het op kleinere ballen. Die zijn tenslotte sneller gaar. Toch blijft dit een van mijn favoriete.

Het recept is van mij, dit keer door manlief gemaakt. Hiervoor heb je nodig 500 gram gehakt, 1 ei, 1/5 ui, paneermeel en gehaktkruiden naar smaak.

Je snijdt de ui zo fijn mogelijk en mengt alles door elkaar. Het beste gewoon lekker met de handen! Daarna rol je hier mooie ballen van en laat je het op het vuur zachtjes gaar worden.

In een wok met een goede aanbaklaag hoef je maar een klein beetje olie te gebruiken. Met het deksel er op rustig laten sudderen zodat het ook aan de binnenkant goed gaar is. Lekker voor met zelfgebakken patatjes en een frisse salade.

Chili con carne

Deze hoeveelheden zijn genoeg voor twee maaltijden. Je begint met het snijden van een ui, deze bak je glazig in de wok. In de wok bak je eerst een pakje spekjes uit, vervolgens rul je 300 gram gehakt eventueel klein beetje olie toevoegen.

Als het vlees gaar is voeg je hier een groot blik bruine bonen, 1 blik witte bonen in tomatensaus, 1 blikje kidneybonen en 1 blikje chilibonen aan toe.

Ondertussen snijdt je de paprika en laat je de mais uitlekken. Ook erg lekker met sperziebonen. Eigenlijk alleen een kwestie van opwarmen.

De paprika en een blikje uitgelekte ananas voeg ik als laatste toe en dan is de maaltijd eigenlijk alweer klaar.

Wokpasta

Dit zag ik toevallig onlangs voorbij komen en is helemaal nieuw. Ideaal voor een echt een pans gerecht.

Ik heb het mezelf extreem makkelijk gemaakt met hamblokjes, een zakje diepvries Hollandse groenten, een pakje tomatenpuree en een pak wokspaghetti. Naar smaak heb ik zelf wel Italiaanse kruiden toegevoegd.

Risotto met spinazie, champignons en spekjes

Voor de risotto kook ik een bouillon in een aparte pan (ongeveer 2 liter). Als eerste bak ik de spekjes uit. Vervolgens snij je een uitje in kleine stukjes, even glaceren.

Dan de risotto erbij met een flinke scheut olie. Als deze glazig is schep je er iedere keer een hoeveelheid bouillon bij. Eventueel aangevuld met scheutjes witte wijn (de alcohol verdampt dus krijgt je kind niet). 

Voor een romige variant laat ik de risotto ook koken in een bakje crème fraîche. Als de risottorijst gaar is voeg ik de spinazie toe. Snij ik de champignons in stukjes en tot slot de spekjes weer toevoegen.

Zoetzure saus kip, paprika, wortel, sugar snaps en noodles

Sugar snaps is een van mijn favoriete groenten. Voor dit recept heb ik in een losse pan eiernoodles gekookt. Tegelijkertijd in de wok kip met een uitje gebakken, samen met de wortels, gele paprika en sugarsnaps.

Voor de saus heb ik een beetje ‘vals’ gespeeld en een zoetzure saus gebruikt. Dat is toch wel zo makkelijk / lekker.

Aardappelgerecht

Dit gerecht heeft mijn man gemaakt. Wederom een recept met spekjes. Als eerste de spekjes bakken en een gesneden uitje.

Vervolgens de aardappelschijfjes bakken tot ze een goudbruin randje krijgen.  Tot slot een rood uitje, een blikje mais, een rode paprika en sperziebonen meebakken tot het allemaal gaar is.

Recept stroganoff met varkensvlees

Dit was een recept dat ik tijdens het koken zo heb bedacht. Het idee was om een saté te maken. Met varkensvlees, taugee, worteltjes, paprika (ik gebruik ingrediënten in meerdere gerechten).

Toen het vlees gaar was, de groenten gesneden en in de wok zaten bleek dat de pindakaas op was. Dit gebruik ik vaak als basis voor een satésaus. Samen met wat melk en op smaak maken met ketjap en chilisaus. In plaats daarvan heb ik er een stroganoffsaus van gemaakt.

Gelukkig had ik de rijst nog niet in het kokend water staan dus heb ik dit gecombineerd met aardappelpuree.

Meer recepten vind je hier.

Natuurlijk ben ik ook heel erg benieuwd naar jullie favoriete wokrecept!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van barbara barbara schreef:

    Mmmmm krijg meteen trek! Hier niet echt een wokker, heb niet eens een wok haha

  2. Avatar van Nienke Nienke schreef:

    Leuke recepten, ik hou van snel-klaar recepten 😉
    Hoe heb je bij het onderste recept de stroganoff-saus gemaakt?