Wat is een woke samenleving?

Woke betekent niets anders dan ‘wakker zijn’. Je bewust zijn van wat er gebeurt in de maatschappij. Maar wat wordt ermee bedoeld als we het over een woke samenleving hebben? Zegt het überhaupt nog iets nu het te pas en te onpas gebruikt wordt?

Wanneer ben je woke?

Woke zijn wil zeggen dat je je bewust bent van wat er om je heen gebeurt wat structureel niet klopt. Tenminste, dat is het in eerste instantie. Helaas is het woord echter ingepikt op vele manieren waardoor het een inhoudsloze kreet begint te worden. Iemand die doorheeft dat er dingen moeten veranderen ten opzichte van discriminatie, bijvoorbeeld, kan zichzelf als ‘woke’ bestempelen en hier dan ook helemaal voor gaan.

Woke is een modewoord geworden

Woke is een woord dat al langer bestaat maar sinds een aantal jaar opeens veelvuldig voorbijkomt. Maar als je iemand vraagt wat er nu echt mee bedoeld wordt, dan willen de antwoorden nog weleens vaag blijven, want de context is nogal verschillend en niet echt aan te wijzen.

Aan het woord woke hangt regelmatig een negatieve lading en is eigenlijk niks meer dan een stopwoordje geworden die gebruikt wordt als men anderen wil afschrikken. Eigenlijk alles wat in opstand komt, wordt weggezet als woke. Zo gebruikt is ‘woke’ dus meer een scheldwoord.

Maar hoezo woke? Wat wordt er dan bedoeld met woke? Want mensen die het spiritueel niet eens zijn met de regels rondom de pandemie zijn woke, maar ook wetenschappers die iets vanuit de samenleving onderzoeken en daaruit hun conclusies trekken kunnen als woke weggezet worden. Dat zijn toch best tegenstrijdige zaken. Kortom: het woordje ‘woke’ op zich zegt helemaal niets meer…

Sommige mensen die zichzelf als ‘woke’ zien, geven zelf al aan dat het woord zijn betekenis verliest. Zo vertelt bij Funx.nl één van de geïnterviewden ook dat het woord zijn kracht verliest en meer is gaan klinken als ‘cool’. Terwijl in eerste instantie ‘woke’ juist meer als een geuzennaam gezien kon worden.

De eigenlijke bedoeling van woke

Woke, wakker zijn dus, werd eigenlijk in eerste instantie gebruikt om mensen te waarschuwen. Om dus alert te zijn of blijven voor bijvoorbeeld sociale misstanden zoals discriminatie. Op zich niks mis mee en je zou zeggen dat het juist goed zou doen. Gebruik je echter het woord om gewoon overal je zin maar bij door te kunnen drukken, dan wordt het een heel ander verhaal.

En daarbij is het vooral dat andere mensen iemand als ‘woke’ bestempelen en daarmee die persoon afdanken/niet serieus nemen. Heeft iemand commentaar op een persoon omdat die discrimineert, dan kan deze persoon als ‘woke’ betiteld worden en daarmee hoopt men dan dat hij niets meer te vertellen heeft. Dat andere mensen daardoor eerder hun neus voor hem ophalen…

Woke en de politiek

Politiek correct gedrag wordt al snel aangestuurd door de woke-cultuur. Als overheid heb je immers al snel het label dat je iemand discrimineert/achterstelt, wat je niet hoort te doen(uiteraard).

Door de negatieve klank van het woord is het echter ook een prachtig stopwoordje geworden om hele discussies meteen plat te leggen en zo veranderingen tegen te houden. Onrecht in Nederland wat zelfs door instanties gebeurt en daar Kamervragen over moeten beantwoorden? Dan is het toch fijn om het allemaal maar te kleineren en te zeggen dat er niks aan de hand is en het allemaal maar aandacht trekkerij is van de ‘mensen die woke zijn’.

Het gaat zelfs zo ver dat ze het soms vergelijken met extremisme. Met andere woorden: ook in de politiek heeft ‘woke’ een dubbele agenda. Aan de ene kant wordt er te veel rekening gehouden met wat men er wel niet van mag denken (politiek correctheid), aan de andere kant wordt het gebruikt om mensen/veranderingen als ‘niet serieus nemen!’ weg te zetten.

Woke-cultuur

Er zijn dus mensen die de woke-cultuur zien als een bedreiging. Zoals gezegd ook binnen de kamer. Ze willen geen veranderingen en alles wat wordt aangestipt als ‘niet goed’ wordt gezien als een bedreiging. En op zich zit daar soms ook wel weer iets in. Je kunt voor een ideaal vechten, wat prima is, zolang je niet de werkelijkheid uit het oog verliest.

Mensen die hun eigen mening geven kunnen per direct door ‘wokers’ aangewezen worden als fout, terwijl ze hun uitspraken helemaal niet zo bedoelen als dat beweerd wordt. Iemand die het bijvoorbeeld niet eens is met een persoon, en die persoon is toevallig een vrouw, kan al meteen erop aangevallen worden dat hij vrouwen anders zou behandelen.

Het is jammer dat mensen niet gewoon echt met respect met elkaar om kunnen gaan. Dan zou die hele ‘woke’ cultuur helemaal niet nodig zijn! Van beide kanten af niet, trouwens.

Wat is nu dus een woke samenleving?

Het lijkt mij dat een woke samenleving eigenlijk een samenleving zou zijn waar onrecht weinig kans meer maakt omdat mensen zich bewust zijn van het onrecht wat zij zelf of anderen veroorzaken. Dat mensen elkaar hierin willen onderwijzen. Dit kan gaan om bijvoorbeeld:

  • Veganisme
  • Geaardheid
  • Gendergelijkheid
  • Discriminatie vanwege huidskleur/afkomst/geloof
  • Behandeling van vrouwen (#metoo)
  • Milieu
  • Bepaalde diëten
  • Kritiek op de overheid en bijvoorbeeld de maatregelen bij een pandemie

Maar er is dus ook de andere kant. Want doordat sommige mensen heel ver gaan in hun overtuigingen wat er fout is, voelt het soms alsof je dus helemaal niks meer kan doen of er is wel iemand die je zal aanklagen.

Een woke samenleving staat dus aan de ene kant voor iets goeds, aan de andere kant neigt het, zoals het woord nu gebruikt wordt, naar een samenleving waar niks meer mag of kan omdat er altijd wel iemand is die er iets verkeerds in ziet. Het zal dus van de context van het verhaal afhangen of je een woke samenleving positief of negatief moet zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.