Skip to Content

Witgoed, bruingoed en grijsgoed; wat valt er onder qua machines en wat is betekenis

Witgoed, bruingoed en grijsgoed; wat valt er onder qua machines en wat is betekenis

Misschien kent iedereen de term witgoed al wel, maar volgens mij zijn bruingoed en grijsgoed wat minder bekende begrippen. Voor het inzamelen van deze producten en dus het recyclen ervan, zodat (onderdelen van) de producten hergebruikt kunnen worden, is het belangrijk dat men weet wat het precies inhoudt.

Eigenlijk is het heel simpel: kijk eens naar de kleur die de meeste van dit soort apparaten hebben. Een wasmachine is bijna altijd wit; dit is dus witgoed. Vroeger hadden veel radio’s en televisies een bruine kast er omheen; dit noemen we daarom bruingoed.

Grijsgoed is de naam voor onder meer computers, omdat die in de beginperiode van de computer grijs gekleurd waren. Welke apparaten vallen nog meer onder witgoed, welke onder bruingoed en welke onder grijsgoed?

Witgoed

Bij witgoed gaat het dus vooral om de kleur van de meeste apparaten: wasmachines, koelkasten, wasdrogers, vaatwasser, vrieskisten, ovens, fornuizen, afzuigkappen, zonnebanken, airco’s, etc. zijn bijna altijd wit van kleur.

Maar ook als je deze apparaten hebt in een andere kleur, blijft het onder witgoed vallen. Tegenwoordig is het aanbod namelijk wat groter dan vroeger, en kun je bijvoorbeeld ook een roodkleurige koelkast kopen.

Bovengenoemde apparaten zien we onder grote huishoudelijke apparaten qua witgoed, maar er zijn natuurlijk ook nog veel kleine huishoudelijke apparaten die onder witgoed vallen, zoals broodroosters, tosti-ijzers, koffiezetapparaten, ijsmachines, keukenmachines, friteuses, blenders, waterkokers, kruimeldieven, wafelijzers, stofzuigers, flessenwarmers, sapcentrifuges, eierkokers, citruspersen, elektrische barbecues, staafmixers, strijkijzers, fonduesets, elektrische dekens, gourmetstellen, handmixers, toasters, en nog meer van dit soort keukenapparaten. Het gaat alleen om apparaten met een stekker, die dus op elektriciteit werken. Daarbij maakt het niet uit of het bijvoorbeeld gaat om een refurbished wasmachine.

Bruingoed

Alle apparaten die onder bruingoed vallen, hebben te maken met beeld- of geluidelektronica. Denk dan aan televisies, radio’s, cd-spelers, boxen etc. Vroeger hadden veel van deze apparaten nog een bruine, houten kast er omheen, vandaar de naam bruingoed.

Tegenwoordig zijn deze apparaten vooral zwart, maar je kunt ze ook nog in andere kleuren kopen.

Grijsgoed

Alle apparaten die we gebruiken voor informatieverwerking en telecommunicatie noemen we grijsgoed. Ook deze term heeft weer te maken met de kleur van de meeste van deze artikelen; veel computers, telefoons, faxen, printers en scanners waren in de beginperiode van het computertijdperk grijs van kleur. Tegenwoordig is de kleur meestal zwart.

Er wordt steeds meer grijsgoed gerecycled, omdat er ook steeds meer grijsgoed in omloop is. Het is belangrijk dat het recyclen op een goede manier gebeurt, want grijsgoed kan wel eens schadelijke stoffen bevatten. Gelukkig is het recyclen van grijsgoed ook erg nuttig, want er zitten zeker ook waardevolle stoffen in die bijvoorbeeld hergebruikt kunnen worden.

Hoe kun je witgoed, bruingoed en grijsgoed recyclen?

Misschien kent iedereen de term witgoed al wel, maar volgens mij zijn bruingoed en grijsgoed wat minder bekende begrippen. Voor het inzamelen van deze producten en dus het recyclen ervan, zodat (onderdelen van) de producten hergebruikt kunnen worden, is het belangrijk dat men weet wat het precies inhoudt.

Je kunt oude en gebruikte huishoudelijke apparaten inleveren op diverse punten:

Bij aankoop van een nieuw huishoudelijk apparaat, kun je je oude apparaat meteen bij dezelfde winkel inleveren.

De winkel is verplicht om dit aan te nemen, en het maakt dan niet uit of het artikel het nog doet, van welk merk het is, hoe groot het is en of het destijds is gekocht bij de desbetreffende winkel. Je mag dus bij aankoop van een stofzuiger, je oude stofzuiger inleveren. Voor deze service mag een winkel geen geld vragen.

Soms hebben online shops ook deze service, waarbij je aan kunt geven of je je oude artikel wilt opsturen of niet. Soms kan het ook aan de bezorger meegegeven worden. Een online verkoper moet het apparaat anders binnen 2 weken bij je thuis ophalen, of een verpakking leveren zodat je het artikel zelf kosteloos kunt verzenden. Dit noemen we de oud-voor-nieuw-regel.

Deze producten kunnen ze dan ook weer hergebruiken. Door bijvoorbeeld te repareren en als refurbished vaatwasser te verkopen.

Verschillende winkels hebben een inzamelpunt voor kleine afgedankte apparaten.

Het gaat om apparaten met een stekker of die op batterijen werken; ze hebben dus allemaal stroom nodig. Bovendien gaat het om kleine apparaten die niet langer, dikker en breder zijn dan 25 centimeter.

Denk aan boormachines, mobieltjes, lampen, föhns, stijltang of krultang, staafmixer, kabels, citruspers, eierkoker, rookmelder of koolmonoxidemelder, of een kleine waterkoker. Je hoeft niet verplicht een nieuw apparaat te kopen om deze artikelen in te leveren. Dit noemen we de oud-voor-niets-regel. Winkels met een verkoopoppervlak van meer dan 400 vierkante meter zijn verplicht om dit soort apparaten in te nemen.

Je kunt oude, kapotte apparaten inleveren bij de milieustraat van jouw gemeente.

Het inleveren van oude en gebruikte huishoudelijke apparaten kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de regels in jouw gemeente: je kunt het inleveren bij de gemeentelijke verzamelplaats, je kunt het op de stoep zetten bij het huisvuil, of een afspraak maken om het te laten ophalen door de gemeentelijke ophaaldienst.

Je kunt nog werkende apparaten een tweede leven geven.

Breng het artikel bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel, zet het op Marktplaats of geef het weg aan iemand die je kent. Het is toch zonde om iets weg te gooien wat nog prima een ronde mee kan?

En je hoeft het niet per se gratis weg te geven; soms is een product nog echt goed en mooi genoeg zodat je er nog wat geld voor kunt krijgen. Het wordt alleen afgeraden om oude vriezers, koelkasten en wasdrogers te verkopen of weg te geven, omdat deze erg veel stroom verbruiken en beter niet meer gebruikt kunnen worden.

Welke materialen worden hergebruikt?

Veel apparaten bevatten staal, aluminium, koper, kunststoffen, glas, hout en PUR-poeder, wat allemaal prima opnieuw gebruikt kan worden om nieuwe producten mee te maken.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *