Skip to Content

Wintertuin tips; inspiratie & ideeën

Wintertuin tips; inspiratie & ideeën

De tuin is in de winter in een soort winterslaap. De bomen zijn kaal, de planten bloeien niet en het weer maakt er af en toe een grote modderpoel van. Toch kan je wel degelijk ook in de winter genieten van je tuin. Daarom 9 leuke ideeën voor je wintertuin!

Maak je terras mooi

Je kunt alles naar binnenhalen in de winter en zo een kaal terras voor je raam hebben liggen. Is niet echt gezellig te noemen, natuurlijk. Je kunt het ook anders doen. Heb je meubilair wat in de winter buiten mag blijven staan? Gewoon doen en zorg dan dat er mooie potten met winterharde planten op de tafel en het terras staan.

Zorg dat de potten ook tegen vorst kunnen! Of haal ze anders op tijd naar binnen. Je kunt het allemaal nog gezelliger maken door voor vrolijke kleuren of juist hele romantische accessoires te kiezen die je eveneens de winter door kunt laten staan/liggen.

Een winterterras

Heb je het geluk dat je een overkapping in je tuin hebt? En dan het liefst zo dat er van meerdere kanten geen wind kan komen? Dan zou je een terrasverwarmer kunnen aanschaffen en leg je van die heerlijke dikke dekens neer. En dan lekker knus genieten van je kop koffie als het zonnetje even schijnt. Je kunt het nog knusser maken door lichtjes neer te zetten in allerlei vormen.

Skihut idee

Wil je een echt winteridee? Probeer iets in je tuin dan in te richten alsof het een echt wintertafereel is. Koop oude ski’s en zet ze tegen de schutting aan. Zorg voor wit grind, waardoor je toch een witte ondergrond hebt. Je zou bij die ski’s ook een grote tuinposter kunnen ophangen met een wintersporttafereel.

Een ouderwetse houten slee of schaatsen kunnen er eveneens prima bij staan. Zet er naaldboompjes bij in mooie potten (of in de grond natuurlijk). En houtblokken doen het ook prima!

Zorg voor groenblijvers

Een tuin wordt al minder kaal als je bewust kiest voor diverse begroeiing wat ook in de winter groen blijft. Naaldboompjes zijn hierbij ideaal, maar er zijn natuurlijk veel struiken die in de winter gewoon mooi blijven. Door dit door je tuin te verspreiden hou je toch een tuin die niet kaal en doods eruitziet. Ook groene bodembedekkers maken het geheel mooi in de winter.

Hang lichten op in vrolijke hangers

Wil je vooral gezelligheid in je tuin? Zorg dan niet alleen voor een gezellig blijvend terras, maar hang op meer plekken in je tuin dingen op. Wat dacht je van leuke windlichten en andere lampjes? Door voor vrolijke kleuren te kiezen voor de attributen waar de lichtjes inzitten is het ook overdag, als de lichten uit zijn, een leuk gezicht.

En in de winter, zodra het gaat schemeren, kunnen de lichten aan. Is toch weer heel anders dan de standaard kerstverlichting…en daardoor kan het ook gewoon het hele jaar door gebruikt worden. Heel simpel maar wel heel leuk: maak zelf mooie lichtjeshouders van glazen potten. Je kunt ze verven of met glitter fraai maken. In ieder geval wel zo dat het tegen water kan…en stop hier waxinelichtjes in!

Kies voor verschillende groottes qua potten en zet ze mooi bij elkaar op je buitentafel. Of op een hoekje op je terras. Hang plankjes aan je schutting waar je ze opzet of maak er met ijzerdraad (die je heel strak om de schroefrand wikkelt) een hanger van. Zorg wel dat dit goed stevig vastzit!

Overkapping of tuinkamer

Wil je echt genieten van je tuin in de winter? Dan is de eerder al genoemde overkapping ideaal. Kies je voor een overkapping die je ook kunt afsluiten aan alle zijden, dan spreek je over een tuinkamer. Die is natuurlijk helemaal ideaal, omdat je het zo kunt aanpassen aan het weer hoe open het geheel is. Je kunt er een heel gezellige kamer van maken, die je zowel als terras en ook als een soort kamer kunt gebruiken. Maar dan dus in je tuin. En daar heb je in de winter zeker weten heel veel plezier van.

Vogelparadijsje

Vogeltjes lokken naar je tuin betekent een levendige tuin hebben. Zorg dat er van alles voor de diertjes te vinden is in je tuin. Zet op meerdere plekken eten voor ze neer. Dat kan je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken. Juist door verschillende etenswaren aan te bieden lok je verschillende soorten vogeltjes. Door het op verschillende manieren aan te bieden, is het voor jou leuk om naar te kijken.

Hang voederplankjes op verschillende hoogtes op. Koop of maak voederkastjes. Maak een heerlijke ‘taart’ met allerhande vogelvoer en zet die op je tuintafel. Of hang dingen in de boom. Koop van die speciale vogelpindakaaspotten en geef die een mooi plekje. En vergeet niet om er af en toe even echt van te genieten! Even geen winterstress of -dip, maar heerlijk kijken naar het vrolijke gedoe van de vogeltjes.

Vuurkorven

Er is nogal discussie over vuurkorven en ander buitenvuur. Maar gezellig is het natuurlijk wel. Wil je liever toch niet het risico lopen van het inademen van de rook (of je buren ermee opzadelen) kies dan voor een nep-variant. Koop bijvoorbeeld een nep-kampvuur! Of stop echte houtblokken in een vuurkorf en versier dit met kerstverlichting.

Gaat het om de warmte en niet meteen om de sfeer? Dan kan je beter voor een terrasverwarmer kiezen. Wil je toch wel een echt vuur? Doe dit dan wel verstandig! Zorg dat je niet in de rook zit en voorkom ook dat je hierdoor anderen belast.

Tuinmeubels kiezen

Zie je het wel zitten om in de winter ook nog buiten te kunnen zitten? Zorg dat je dan voor tuinmeubels kiest die dus in de winter buiten kunnen blijven staan. Teak tuinmeubelen kunnen bijvoorbeeld prima buiten blijven staan en zijn heel sfeervol.

Echte houten meubelen kunnen natuurlijk ook de winter overleven als je zorgt dat ze goed weersbestendig gelakt zijn. Kussens zijn een ander ding. Die kan je beter wel naar binnen halen en pas buiten leggen als je ook werkelijk buiten gaat zitten. Dat geldt natuurlijk ook voor je plaids.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *