Skip to Content

Wie betaalt er wat binnen een relatie?

Wie betaalt er wat binnen een relatie?

Ga je samenwonen of heb je net een nieuwe relatie? Dan zit je misschien met de vraag wie er betaalt in een relatie. Helaas is geld een heikel punt binnen veel relaties. Het beste kan je hier dan ook gewoon open over praten omdat iedereen daar zo zijn eigen verwachtingen over heeft. Hoe ga je om met dit onderwerp? Wie betaalt wat in een relatie?

Sta open voor elkaars ideeën

Allereerst moet je je beseffen dat iedereen zo zijn eigen ideeën heeft over sparen en uitgeven. En zolang iemand geen schulden maakt, is dat ook helemaal prima. Sta dan ook open voor de mening van de ander en probeer een middenweg te vinden in jullie opvattingen, zodat jullie beiden er mee om kunnen gaan.

Open en eerlijk met elkaar communiceren over geld voorkomt dat er irritaties ontstaan of nog erger ‘uitgaven in het geniep’ waardoor de relatie verdoezeld raakt. 

Uitgeven of sparen

De één zal vooral willen sparen voor later, terwijl de ander juist nu wil genieten want je weet nooit of er wel een later zal zijn. Voor beide is iets te zeggen, natuurlijk. Hier een tussenvorm in vinden die jullie beiden goedkeuren is eigenlijk wat je als eerste moet doen. Hoeveel willen jullie sparen voor later en onvoorziene omstandigheden en hoeveel mogen jullie nu besteden om juist nu te kunnen genieten? 

Hoeveel geld is er?

Uiteraard moet je dan wel weten hoeveel geld er per maand over is om deze verdeling te kunnen maken. Voorkomen dat het spaargeld erdoor gaat is niet ingewikkeld. Laat iedere maand een bepaald bedrag automatisch overmaken naar de spaarrekening die hier speciaal voor is.

Je zou daarnaast een spaarpotje kunnen maken waar een bepaald bedrag ingaat die nu direct aan leuke dingen uitgegeven mag worden Bij veel banken kan je eindeloos spaarpotjes aanmaken. Heb je genoeg geld te besteden, dan is dat misschien minder van belang. Maar moet je toch wel opletten, dan kan je zo voorkomen dat jullie te veel uitgeven.

Maar wie betaalt nu wat?

En dan komen we uit wie dan wat betaalt. Het meest eerlijke klinkt het als jullie beiden de helft betalen aan de vaste lasten. En beide hetzelfde bedrag in zowel het spaarpotje als op de spaarrekening zet. Toch ligt het genuanceerder. De kans dat jullie beide hetzelfde verdienen zal niet groot zijn. Het is dan ook eerlijker als jullie kijken naar jullie inkomens.

Procentueel

Een manier om het eerlijk te verdelen kan zijn dat je kijkt hoeveel procent van het gezamenlijke inkomen bij jou vandaan komt en dan betaal je dus ook zoveel procent van het spaargeld of het spaarpotje. 

Hetzelfde overhouden 

Een andere manier is dat jullie zorgen dat jullie beiden hetzelfde bedrag voor je eigen gebruik overhouden en de rest dus gebruikt wordt voor de vaste lasten en de spaardoelen. Zo wordt niemand er beter van dan de ander.

Wie werkt er meer?

Toch zit ook hier weer een addertje onder het gras. Want als de één zestig uur per week werkt en de ander maar twintig…wat doe je dan? Natuurlijk maakt het dan ook nog weer uit waarom die ander maar twintig uur werkt. Is dat voor de kinderen? Dan is het bovenstaande een prima regeling. Want dan werkt ze immers gewoon thuis.

Het huishouden doen en alles in het gezin regelen is ook werken. Is het echter alleen maar omdat hij of zij geen zin heeft om meer te werken en zal hij of zij vooral in zijn vrije tijd dus leuke dingen voor zichzelf doen? Dan is een verdeling als voorgesteld eigenlijk ook weer niet eerlijk. Probeer er dan een eerlijke verdeling in te vinden die jullie beiden bevalt.

Alles bij elkaar

Er is nog een manier, die het makkelijkst is, maar waar jullie wel beide je goed bij moeten voelen. Alles gaat gewoon op 1 rekening en jullie hebben dus geen eigen rekening meer. Vanaf die rekening wordt alles betaald.

Dat je dit niet moet doen met een prille relatie, mag duidelijk zijn. Leer eerst elkaars manieren van sparen en uitgeven maar kennen. Geeft dit geen problemen en heb je er geen moeite mee dat je niks meer van jezelf hebt, dan kan dit een manier zijn. 

Wie betaalt er bij een etentje?

Los van de vaste lasten en spaardoelen: wie betaalt er bijvoorbeeld bij een etentje? Betalen jullie dit uit de gezamenlijke pot (van de gezamenlijke rekening) of beide voor zich of… Natuurlijk zal dat afhangen van jullie reden om ergens te eten. Je kunt de ander een keer verrassen op een lekker etentje en het dan uit eigen zak betalen.

Gaan jullie gewoon eens ergens eten, dan is betalen met de gezamenlijke rekening vrij normaal. Maar laat dit vooral van je eigen gevoel afhangen! Spontaan trakteren is toch gewoon ook leuk om te doen?

Zakgeld krijgen…

In de tijd dat er 1 persoon verdiende werd er regelmatig gewerkt met huishoudgeld. De vrouw kreeg huishoudgeld om de boodschappen en dergelijke mee te betalen en de overige vaste lasten werd betaald door de verdiener (logisch).

Maar het kwam ook anders voor: de verdiener leverde zijn loon in bij de vrouw, die de geldzaken bijhield en hij kreeg zakgeld waar hij voor zichzelf dan iets mee mocht doen… Die tijden zijn een beetje heel erg veranderd. Het zal best nog hier en daar voorkomen dat er zo gewerkt wordt, maar heel gewoon is het niet meer. 

En hoe werkt dit bij een nieuwe relatie?

Nu is bovenstaande vooral een duidelijk verhaal als je al samenwoont. Maar hoe moet dit nu bij een nieuwe relatie? Besef dat het niet meer standaard is dat de man wel betaalt. Dat is toch echt niet meer zo. Ieder voor zich betalen klinkt nu ook niet heel romantisch.

Dus je zou gewoon de eerste keer kunnen aanbieden dat jij betaalt (en dan zie je wel hoe de ander reageert) en de volgende keer er dan vanuit gaan dat de ander betaalt… Als jij altijd de klos bent, dan kan je je afvagen of er niet gewoon van je geprofiteerd wordt!

Natuurlijk hangt dit ook wel af van jullie financiële situaties. Werk jij en de ander zit nog op school, bijvoorbeeld. Zijn jullie al wat langer bij elkaar, dan zou je gewoon eens kunnen polsen hoe de ander over dit soort dingen denkt. Komen er samenwoon plannen? Zorg dan zeker dat het voor jullie helder is hoe of wat!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *