Skip to Content

White noise

Je hebt vast de term white noise weleens voorbij horen komen. Maar weet je ook wat het is en waar je het voor gebruiken kunt? En als we dan toch bezig zijn: er bestaat ook nog zoiets al pink noise. Wat houdt het allemaal in en waar vind je deze geluiden?

Waarom white noise gebruiken?

White noise kan je gebruiken om beter, dieper of sneller te slapen. Dit komt door de kalmerende werking van white noise én omdat white noise andere storende geluiden naar de achtergrond kan dringen. Het kan je dus ook ondersteunen bij je studie of gewoon om te ontspannen.

White noise voor een betere slaap

Bij baby’s is het een bekend fenomeen dat ze beter slapen als er geluiden om hen heen zijn. Niet heel vreemd, want in de baarmoeder was het immers ook nooit stil. De baby voelt zich dan ook vertrouwder als het geluiden ervaart.

Bij baby’s is white noise slapen dan ook iets wat fijn toegepast kan worden, maar ook voor jou kan het fijn zijn. Nu gaat het hierbij om bepaalde geluiden die kunnen helpen om de slaap te vatten. En dan komen we ook meteen op het verschil tussen white noise en pink noise. Want de kleurverschillen staan dus voor andere soorten geluiden.

Wat is pink noise en white noise

Laten we beginnen bij pink noise. Dit zijn zachte ruisgeluiden zoals je die in de natuur hoort. Het is zacht en monotoon, waardoor je vanzelf rustig wordt. Denk aan het monotone geluid van een zachte regenbui of de wind die je hoort door de bladeren heen. Pink noise is dan ook heel kalmerend.

Bij white noise zijn het ook achtergrondgeluiden, alleen dan minder monotoon. De ruis van een oude radio, bijvoorbeeld. Of toch die stofzuiger, waar baby’s in het echt ook rustig van worden. White noise maakt gebruik van grilligere geluiden dan pink noise. Wat jou het beste bevalt is natuurlijk heel persoonlijk. Bij het gebruik bij baby’s moet je wel even opletten!

Geen pink noise voor de baby

Waarschijnlijk zal jouw eigen voorkeur uitgaan naar het monotonere geluid van pink noise, omdat dit letterlijk slaapverwekkend is. Is ook echt zo, want door dit soort geluiden zullen de hersengolven vanzelf minder complex zijn. Je kunt dus dieper slapen. En dat is meteen de reden dat je dit niet bij baby’s moet doen. Juist diepe slaap kan levensgevaarlijk voor je baby zijn! (bron)

Bulderende watervallen en onweer

Terug naar jou: misschien heb je ook weleens geluisterd naar geluiden van watervallen en onweer. Ook dit kan fijn zijn om naar te luisteren, maar men spreekt dan eerder over rode of bruine ruis. Over dit fenomeen is minder bekend, maar vind jij het fijn om ernaar te luisteren? Lekker doen!

Want het staat wel bekend als ontspannend. Het schijnt zo te zijn dat hierbij frequenties verlaagd zijn en geconcentreerder zijn waardoor het een beetje een bas geluid krijgt. Ga je dit terugkoppelen naar geluiden uit de natuur dan kom je dus inderdaad uit bij geluiden die lijken op een storm, een sterke golfslag of dus een waterval van grote hoogte.

Waarom spreekt men van ‘wit’?

Wit staat voor de frequentie die voor ons hoorbaar is. Spreek je over ‘zwart’ in dit opzicht, dan is er dus stilte!

Waar vind ik white noise?

Wil je eens uitproberen of white noise bij jou helpt? Om lekker te kunnen slapen of misschien om gewoon eens heerlijk te ontspannen? Je hoeft helemaal niet ver te zoeken want je vindt op Spotify en YouTube genoeg van dit soort filmpjes/geluiden. Maar er zijn ook apps die je kunnen helpen. Ze zijn speciaal bedoeld voor baby’s of juist voor jou.

White noise machine

Maar het kan ook nog op een andere manier. Je kunt namelijk een white noise machine kopen. Dit is een apparaat die geluiden maakt die dus vallen onder white noise. Geluiden die kalmerend zijn en je heerlijk laten inslapen of ontspannen. Bij een dergelijke machine zal er gebruik gemaakt worden van geluiden met een hoge, gemiddelde en lage frequentie die met elkaar afgespeeld worden.

Waarom werkt white noise?

Zoals gezegd kalmeert de ruis je hersenen. Maar eigenlijk zit er nog meer achter. Want door dit geluid zullen andere geluiden niet opgemerkt worden. Misschien woon je in een drukke straat waardoor je de slaap niet kunt vatten. Misschien kan white noise je dan helpen omdat het de geluiden van buiten wegdrukt. Het zal uiteraard het storende geluid niet wegnemen, maar neutraliseert ze. Je zou het trouwens ook kunnen proberen als je last hebt van een snurkende partner in je bed!

Hoe gebruik je een ‘noise’?

Of je nu kiest voor wit, roze of bruin: geen enkele ruis is verslavend. Je kunt het dan ook zonder zorgen gebruiken. De enige kanttekening is dus wel het gebruik bij baby’s zoals al eerder gemeld. Je kunt je hersenen laten wennen aan deze geluiden en dit gaan zien als ondersteuning bij slaap, maar ook bij studie of werk.

Natuurlijk kan je eraan gewend raken en vind je het lastig om dan te gaan slapen zonder ruis. Maar dat is natuurlijk ook enkel en alleen een kwestie van ‘afleren’ en heeft verder geen schadelijke gevolgen ofzo. En dat is niets anders dan ieder bedritueel die je kunt hebben…

Meer weten over baby’s?

Slaapt jouw baby niet goed en zou je willen weten of white noise bij je baby dan kan helpen? Je kunt zelf eens uitproberen of het helpt om de stofzuiger aan te zetten terwijl de baby moet slapen. Als dat werkt, dan zou white noise best weleens de oplossing kunnen zijn.

Er zijn voor baby’s speciale apps, apparaten en afspeellijsten te vinden. Wees je wel bewust van de gevaren van te diepe slaap bij je baby (pink noise) en overleg anders eens met je arts wat wel en wat niet kan in dit opzicht.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *