Skip to Content

West-Afrikaanse recepten; hapjes en gerechten uit de Zuid-Afrikaanse keuken

West-Afrikaanse recepten; hapjes en gerechten uit de Zuid-Afrikaanse keuken

Dat eten een ware must is, is helder. Niemand kan zonder eten. Deze levensbehoefte moet voorzien worden, ieder dag opnieuw. Maar daarbij willen we ook graag geprikkeld worden met nieuwe ervaringen zoals de Afrikaanse keuken. Nieuwe smaken, andere geuren, een buitengewone ervaring, een culinair avontuur beleven.

Tegenwoordig is niks te gek, alles ligt binnen handbereik en we kunnen hier in Nederland bijna alle mogelijke producten van alle uithoeken van de wereld op ons bord krijgen. De Italiaanse keuken kennen we maar al te goed. Indisch eten, Chinees, Surinaams en zelfs Amerikaanse gerechten serveren we vaak als avondeten. De Afrikaanse keuken is een stuk minder bekend.

Afrikaanse keuken

Maar ben je ook al bekend met de West-Afrikaanse keuken? Nee? Nou zet je dan maar schrap, want er gaat een (nieuwe) wereld van sublieme smaken voor je open. De West-Afrikaanse keuken is rijk aan eiwitten en plantaardige ingrediënten, het is goed eten en ook zeer gezond.

Mooie producten zoals (lokale) vleessoorten, granen, fruit en groenten vormen een magnifieke mix aan gerechten die je smaakpapillen doen juichen. Dit klinkt toch als een feestje op je bord?! Bekijk snel hieronder welke bijzondere gerechten West-Afrika te bieden heeft en vier je eigen feestje aan tafel.

Pindasoep

Eén van de meest bekende recepten is denk ik wel de pindasoep. Een heerlijk gerecht voor de echte pindakaasfans! Romig en pittig van smaak. Zonder vlees, dus ook goed voor op een vegetarisch menu. De soep is met of zonder rijst te eten. Die keuze is aan jou.

Stoofpotje van kip en zoete aardappel

Malse, kruidige kip met zachte stukjes zoete aardappel in een smaakvolle saus van tomaten en kruiden maken samen een heerlijk stoofgerecht. Binnen een half uur staat deze pan al op tafel.

Stoof met bladeren van zoete aardappel

Een smaakvolle combinatie van vlees en vis dat gestoofd wordt met ui in bouillon. De zoete aardappelbladeren zal nog wel een zoektocht opleveren, misschien heb je een goede toko in de buurt die het verkoopt, of anders zijn ze online ergens te krijgen. Mocht je ze nu echt niet kunnen vinden, dan is verse bladspinazie ook een mooie vervanger voor dit product.

Geitenstoof met bockbier

Een ander mooi stoofgerecht is deze hier. Om dit gerecht te kunnen maken, heb je wel goed de tijd nodig, zeker anderhalf uur minimaal moet deze stoof op het vuur staan pruttelen. Geitenvlees is waarschijnlijk niet een product wat je dagelijks eet, maar het is zeker het proberen waard.

Wie van pit houdt zal het ook geen probleem vinden om de Madame Jeanette te gebruiken in deze stoof. Dit zijn met recht pittige pepers, dus wees gewaarschuwd!

Om de pit enigszins te blussen zou je nog wat kokosmelk kunnen toevoegen aan de saus. Melk blust de peper af, beter dan water in ieder geval. En laat je ook niet afschrikken door de dodo, want in dit geval is het geen vogel die is gevlogen, maar een lekkere zoetgebakken banaan die als bijgerecht bij deze stoof geserveerd wordt.

Egusi met kip

Een gerecht wat niet zo 1,2,3 op tafel staat. Hier heb je wel even tijd voor nodig. En ook voor de boodschappen zal het even goed zoeken zijn naar de juiste ingrediënten. Maar als je alles in huis hebt weten te halen, weet ik bijna zeker dat je gaat smullen vanavond van dit lekkere kipgerecht.

Jollof rijst

Een lekker rijstgerecht met veel pit en aroma’s. Doordat de rijst wordt gekookt in bouillon van tomaten, pepertjes en goede kruiden en specerijen krijgt de rijst een mooie rode kleur. Hierdoor krijgt de rijst ook direct een fijne smaak die helemaal past bij dit gerecht.

Jollof rijst met vis

Nog een andere variant op de Jollof rijst is dit recept waar ook nog een mooi vispakketje bij geserveerd wordt. Hier kun je op de site van wordpress.com ook meteen extra informatie lezen over deze feestrijst.

Traditioneel wordt de rijst bereid op open vuur, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden om de rijst te bereiden, zoals in een pan met aluminiumfolie onder het deksel. Hierdoor wordt de rijst niet gekookt maar gestoomd. Meteen een handige tip voor iedereen (waaronder ikzelf) die geen stoompan heeft!

Red snapper

Een pittig visgerecht van red snapper met veel groente en een krachtige curry. Kijk zelf wat je doet met de pepers, gebruik de madam Jeanette of vervang het door een milder pepertje, of laat de hele peper weg desnoods. Serveer dit gerecht met rijst of gebakken aardappels.

Puff puffs

Deze snack kun je eten als tussendoortje of bij het ontbijt. De gefrituurde deegballetjes hebben veel weg van een donut en zijn op verschillende manieren te maken, je kunt ze maken met banaan maar ook zoals hier dit recept laat zien met pepertjes.

Fufu

Fufu is een bijgerecht wat vaak naast soep wordt geserveerd of bij een stoofpot. Het zijn bolletjes van deeg op basis van cassavemeel of meel van bakbananen. Je doopt het bolletje in je soep of stoof om het op te eten.

Grappig eigenlijk. Ik heb vroeger van huis uit ook leren dopen in de soep, maar dan met stukjes brood. Nu laat ik de kinderen er oude broodkorstjes mee wegwerken als we op zondag soep eten.

Pasteitje van kipgehakt

Als wij tapas eten hoopt mijn oudste zoon altijd op samosa’s. Bladerdeeghapjes gevuld met pittig gehakt en een bonenmix. In West-Afrika kennen ze een soortgelijk recept. Pasteitjes gevuld met kipgehakt, aardappel, wortel, ui, een hardgekookt ei en een pittige peper (voor de liefhebber).

Meer recepten vind je hier.

Geniet van je culinaire uitstapje en laat de West-Afrikaanse maaltijd je smaken, liefs Isabell

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *