Skip to Content

Wespensteek jeuk verminderen; wat te doen van huismiddeltjes of als zwelling blijft

Wespensteek jeuk verminderen; wat te doen van huismiddeltjes of als zwelling blijft

In ons kikkerlandje zijn in de zomer altijd een heleboel wespen te vinden. Zeker op plekken zoals dierentuinen en pretparken kom je ze in de buurt van vuilnisbakken erg vaak tegen. Een wesp verjagen is vaak ook niet zo makkelijk.

Zorg ervoor dat je je drinken en eten goed afdekt en check altijd eventjes of er geen wesp in je drinken of eten zit voordat je het gaat nuttigen. Een wespensteek is wel pijnlijk, maar doorgaans onschuldig, tenzij er een allergische reactie of overgevoeligheidsreactie optreedt.

Is dat het geval, dan moet dit direct behandeld worden. Helemaal als je gestoken bent door een Aziatische hoornaar. Als dit al bekend is bij je, zorg dan dat je altijd je medicijnen bij je hebt!

Ik ben twee keer in mijn leven gestoken door een wesp en ik weet nog precies waar dat was en hoe dat is gegaan.

De eerste keer ging ik op de camping toen ik een jaar of 8 was met mijn blote voet op een wesp staan (daarna ben ik huilend naar mijn ouders gegaan) en de tweede keer stak zo’n kreng me in mijn arm terwijl ik aan het autorijden was.

Ik ben toen als de wiedeweerga naar de ouders van mijn beste vriendin gereden, want ik voelde me er niet echt lekker van. Ik zocht uit wat je nou precies moet doen als je gestoken wordt door een wesp.

Waarom steekt een wesp?

Een wesp steekt als hij zich bedreigd voelt. Het is dus niet aan te raden om je heen te gaan slaan. Je jaagt het diertje er niet mee weg, je maakt hem alleen maar kwader.

Het beste kun je stil blijven staan of zitten, zodat de wesp zich niet bedreigd zal voelen. Wanneer wespen te weinig voedsel kunnen vinden, zullen ze agressiever worden en sneller steken.

Wat voel je als een wesp je steekt?

Een wespensteek is pijnlijk, dat is een feit. Op het moment dat je gestoken wordt voel je een stekende en brandende pijn. De huid rondom de steek wordt in de meeste gevallen dik en rood.

Bij sommige mensen ontstaat er eerst een witte bult, die later rood wordt. De huidreactie is vergelijkbaar met de reactie die optreedt na het contact met een brandnetel.

De plaats van de steek is vaak zichtbaar als een klein gaatje. De angel blijft niet in de huid zitten en in tegenstelling tot een bij, gaat een wesp niet dood nadat hij gestoken heeft.

Sommige mensen zijn echter in meer of mindere mate allergisch voor wespensteken. De huid kan dan flink opzwellen en er kunnen zelfs (huid)reacties op andere plaatsen van het lichaam ontstaan; zoals het opzwellen van de oogleden en de lippen.

Bij een ernstige allergie kan er een levensbedreigende situatie ontstaan. Je dient dus direct contact op te nemen met een arts als je weet dat je zo heftig op een wespensteek gaat reageren.

Wat te doen bij wespensteek?

Ben je gestoken door een wesp, dan kun je een aantal dingen doen om de verschijnselen te verminderen:

Uitzuigen: Zuig krachtig aan de plaats van de steek. Slik na het uitzuigen niet door, maar spuug het uit.

Koelen: Je kunt de steekplaats koelen met natte doeken, een ijskompres of bijvoorbeeld een met een handdoek omhuld koelelement. Ben je gestoken in je mond, dan kun je iets kouds in de mond nemen. Bij een wespensteek in de mond is het wel altijd verstandig om ook contact met de (dienstdoende) huisarts op te nemen.

Smeren: De klachten na een wespensteek kun je met een aantal middelen verlichten. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de drogist en de apotheek. Laat je altijd adviseren door de drogist/apotheker over welk middel het meest geschikt is.

Niet krabben

Huismiddeltjes tegen jeuk bij wespensteek

Na een tijdje kan het plekje waar je gestoken bent behoorlijk gaan jeuken. Als er iets heel erg onprettig is, dan is het wel jeuk. Gelukkig zijn er een aantal huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je schijnen te kunnen helpen:

  • Tandpasta: dit heeft een verkoelende werking en zorgt dat de jeuk verdwijnt.
  • Halve ui: dit helpt dus niet alleen tegen verkoudheid, maar ook tegen jeuk.
  • Azijn: iedereen heeft dit wel in huis en ik weet uit ervaring dat dit zeker weten helpt.
  • Natte shag: misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar vroeger deed men dit vaker.
  • Sigaretten-as (afgekoeld): deze zou ik alleen in nood gebruiken, want het is vies, maar het schijnt te werken.
  • Oorsmeer: het is gratis en je hebt het altijd bij je…echt fris is het natuurlijk niet, maar als je er echt veel last van hebt…
  • Paracetamol: maak een papje van paracetamol en water en smeer het erop, de pijn verdwijnt en de plek zal ook niet gaan zwellen.
  • Urine: ook niet echt een heel frisse, maar urine werkt tegen een heleboel ook bijvoorbeeld blaren van een brandnetel, en dus ook tegen de pijn en jeuk van een wespensteek.
  • Suikerklontje: beetje nat maken en het erop leggen, het gif wordt op deze manier eruit getrokken.

Meer informatie over wat je kan doen bij een wespensteek vind je hier.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer een van de volgende situaties op jezelf (of een ander) van toepassing is, is het belangrijk dat er direct medische hulp verleend wordt. Bel dan altijd het alarmnummer 112:

  • Je bent overgevoelig voor wespensteken en je hebt geen medicijnen bij je
  • Na de steek treden moeilijkheden op met de ademhaling (benauwdheid, kortademigheid, piepen)
  • Je wordt na een wespensteek onwel of dreigt het bewustzijn te verliezen (deze ernstige symptomen ontstaan vrijwel altijd binnen een kwartier na de steek)

Wanneer een van de volgende situaties op jezelf (of een ander) van toepassing is, is het belangrijk dat je contact opneemt met de (dienstdoende) huisarts:

  • Je bent gestoken in de neus, mond, keel, hals of tong
  • Na de steek ontstaan zwellingen op andere plaatsen dan waar je gestoken bent
  • Je hebt last van jeuk over het gehele lichaam
  • Je hebt ineens een rode huiduitslag
  • Je krijgt koorts
  • Er zijn andere verschijnselen waarover je je zorgen maakt

Als de huisarts een allergie vermoedt, kan hij besluiten bloedonderzoek te laten doen. Bij een ernstige allergie voor wespensteken kan de huisarts besluiten om adrenaline ( EpiPen ®) voor te schrijven voor noodsituaties. Dit medicijn moet met een injectie toegediend worden. Je kunt instructies krijgen over hoe je dat bij jezelf moet doen.

Ook is het mogelijk dat de huisarts je doorverwijst naar een allergoloog voor immunotherapie. Bij immunotherapie wordt door het regelmatig toedienen van kleine beetjes wespen-eiwit de allergische reactie verminderd.

Het resultaat van de behandeling is goed, maar het risico van een allergische reactie tijdens de behandeling is nog steeds vrij groot.

Ben jij wel eens gestoken door een wesp?

Zorg ervoor dat je je drinken en eten goed afdekt en check altijd eventjes of er geen wesp in je drinken of eten zit voordat je het gaat nuttigen. Een wespensteek is wel pijnlijk, maar doorgaans onschuldig, tenzij er een allergische reactie of overgevoeligheidsreactie optreedt.
Gout Amanda

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van NVT NVT schreef:

    Na mijn veronderstelling heb ik kunnen concluderen dat de gekozen afbeelding onjuist is. Op de afbeelding is een onschuldige bij te zien en geen wesp.
    Door deze mis informatie gaan mensen denken dat bijeen kwaadaardige wespen zijn en ze wellicht vermoorden.

  2. Avatar van Annette Annette schreef:

    Een reportage over wespen en dan een bijenfoto erbij… Dan weet je volgens mij niet écht waar je het over hebt…