Skip to Content

Wespen verjagen en weghouden; wat te doen zoals planten die weren

Wespen verjagen en weghouden; wat te doen zoals planten die weren

Je leest het overal; er komt een wespenplaag aan het gevolg van de lange warme droge zomer! De meeste mensen, zoals ik bijvoorbeeld, zijn hier helemaal niet blij mee en willen het liefst wespen verjagen.

Ze kunnen namelijk erg vervelend zijn en dikwijls ook agressief. De zomervakantie is inmiddels overal begonnen, dus er zijn veel mensen op vakantie.

Ook is er een groep, die gewoon wat dagjes weggaan, bijvoorbeeld naar een pretpark of dierentuin. Rondom de prullenbakken zijn daar vaak een heleboel van die gele monsters te vinden, wat het dus niet bepaald prettig maakt om iets weg te gooien.

Ook in je eigen tuin, of op je balkon zullen ze zich uiteindelijk laten zien en misschien kom je er soms zelfs eentje in huis tegen. Hoe verjaag je deze beesten…?

Wat trekt wespen aan?

Als je aan mensen op straat zou vragen wat wespen aantrekt, dan zal het grootste gedeelte hiervan zeggen, zoetigheid zoals ijs, snoep en frisdrank. Helaas, is dit niet het enige wat een wesp aantrekt.

In het begin van het seizoen jagen wespen voornamelijk nog op andere insecten. Hun zoetigheid krijgen ze via de larven in het wespennest. Hoe minder larven er uiteindelijk in het nest zijn, hoe groter de kans dat ze op ons voedsel afkomen.

Zorg dus altijd dat je eten en drinken afgedekt is, je wilt tenslotte geen wesp in je mond of keel. Ook komen ze af op eiwitrijk voedsel, zoals bijvoorbeeld lekkere vleeswaren en vis. Of fruit waar veel suiker in zit en dus lekker zoet is.

Ook tijdens de barbecue zul je regelmatig wespen zien rondvliegen…ze zijn echt dol op zulk soort voedsel. Je blijft ze te verjagen.

Verder is het niet aan te raden om zoete luchtjes (dus ook deodorant) en felle kleding te dragen (dit triggert insecten, zoals bijvoorbeeld wespen omdat ze denken dat het bloemen zijn).

Wat doe je als er een wesp in de buurt is?

Nou, niet zoals ik zelf in paniek heel hard wegrennen natuurlijk. Ik heb een grote angst en ik pak het helemaal verkeerd aan met wespen verjagen, I know!

Advies is, rustig blijven zitten en vooral niet slaan of wegrennen. Loop eventueel rustig weg en bedek jezelf goed, zodat er geen wesp onder je zomerjurkje oid terecht komt en je toch steekt. Don’t Panic…..(zeg ik, haha).

Wespennest? Waar kun je deze vinden en wat moet je ermee?

Beschutte, voornamelijk houten plekjes zijn vaak het meest geschikt voor een wespennest. Misschien heb je het wel gehoord op het nieuws dat er een wespennest van meer dan een meter doorsnede was gevonden op een houten zolder.

Heb je veel wespen in je tuin? Kijk dan op de volgende plaatsen of je misschien een nest ontdekt:

  • Onder de dakrand
  • Op zolder
  • In en nabij regenpijpen
  • In open stootvoegen
  • In de schuur of het tuinhuisje
  • In de garage
  • In bosjes en bomen
  • Onder het terras, als je een houten terras hebt met ruimte eronder
  • Gaten in het grasveld, sommige wespen maken hun nest onder de grond

BELANGRIJK: Mocht je een nest ontdekken, schakel dan een professionele ongediertebestrijder in om het wespennest te bestrijden. Doe dit niet zelf, want dit kan gevaarlijk zijn.

Er zijn zat voorbeelden van mensen die het wespennest in brand hebben gestoken, waar vervolgens de brandweer met spoed naar toe moest.

Tips om wespen te verjagen!

Maak zelf een wespenval

Jaja, dierenvrienden zijn het hier vast niet mee eens, maar ik vind het dus een perfecte oplossing! Je kunt zelf gemakkelijk een wespenval maken met een plastic fles, een stanleymes, plakband, een touwtje en limonadesiroop.

De wespen voelen zich aangetrokken tot de limonade en gaan de fles in. Uiteindelijk komen ze er niet meer uit en zullen ze verdrinken? Zielig? I think not!! Een wespensteek doet zeer en is nog veel zieliger!

Meer informatie vind je hier.

Kruidnagel

Kruidnagel heeft een sterke geur, die ik persoonlijk erg lekker vind. Echter kan ik me ook goed voorstellen dat niet iedereen zo denkt…zo ook een wesp. Sterker nog, ze hebben er een spuughekel aan, dus heel snel kruidnagel halen!

Je kunt het in een bakje of kommetje op tafel zetten in een laagje koud water (in azijn werkt ook goed). De kans is heel groot dat wespen dan op grote afstand blijven! Steek ook gerust de kruidnagels in een doorgesneden sinaasappel of citroen. Werkt ook tegen fruitvliegjes verjagen!

Azijn

Om nog eventjes terug te komen op azijn, als je voordat je buiten gaat zitten een schoteltje met azijn neerzet, dan is de kans groot dat je rustig kunt zitten omdat de wespen je niet zullen komen verjagen.

Koffie

En dan vooral de geur van verbrande koffie kunnen wespen niet goed verdragen. Zet gerust een aantal schaaltjes neer…hoe meer hoe beter! Ze zullen dan in ieder geval minder snel in de buurt komen!

Gesnipperde ui

Normaal gesproken zet je dit misschien op je slaapkamer als je erg verkouden bent, maar een gesnipperde ui werkt ook perfect als anti-wespenmiddel. En als je het buiten neerzet, heb je er zelf niet zoveel last van om verjagen.

Wierook

Ook wierook is iets waar ze helemaal niet blij van worden en waardoor ze echt wel met een grote boog om je heen zullen vliegen, ideaal dus om te verjagen. Ook lekker om binnen af te steken, het ruikt lekker (mijn persoonlijke mening) en wespen willen de drempel dan zeker niet over.

Anti-wespenplanten

Er zijn ook planten die je in je tuin kan planten die insecten en wespen wegjagen. Voorbeelden zijn onder andere mint, citronella, eucalyptus en alsem. Zo heb je altijd ‘bescherming’ zonder dat je ze hoeft te verjagen.

Waspinator

Werkt dit allemaal niet? Probeer dan eens de Waspinator om wespen te verjagen! De waspinator verjaagt de wespen ipv ze te lokken. Een wesp is territoriaal en denkt bij het zien van de waspinator dat hij in een vijandig gebied is en gaat weg.

Meer informatie vind je hier.

Heb jij veel last gehad van wespen?

Gout Amanda

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *