Skip to Content

Werken vanuit huis; thuiswerk baan dat ideaal is voor bijvoorbeeld moeders

Werken vanuit huis; thuiswerk baan dat ideaal is voor bijvoorbeeld moeders

Afhankelijk van je persoonlijke en gezinssituatie, kan je voor een keuze komen te staan waarin je moet beslissen welke richting het moet uitgaan met je carrière.

De komst van een kindje bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat het moeilijk wordt je baan te combineren met de zorg en opvang van je kleine spruit, of juist dat je inkomsten vervolgens doorgeschoven worden naar dat potje.

Vanuit huis werken kan hiervoor de perfecte oplossing bieden.

Op deze manier kan je toch een inkomen garanderen, en beslis je voor een groot stuk zelf hoe je je werk indeelt en op welke momenten je wel of niet werkt. Zo houd je de balans van je werk en gezinsleven in evenwicht.

Welke banen zijn er om vanuit huis werken?

Thuiswerk zit meer en meer in de lift en het aantal vacatures blijft stijgen.

Men stapt in het bedrijfsleven steeds meer af van het idee dat professionele werkzaamheden enkel en alleen binnen de muren van het bedrijf kunnen worden uitgevoerd en gaat op zoek naar alternatieven.

Afhankelijk van je wensen en vaardigheden, kan je mooie banen vinden die je perfect van thuis uit kunt doen.

Naast de traditionele vormen zijn er steeds meer vormen van thuiswerk met dank aan de digitalisering van de samenleving.

Vertaalwerk

Heb je een talenknobbel en ben je goed in taal dan kan het heel fijn zijn om als vertaler aan de slag te gaan. Met name als je een andere taal spreekt als native kan dit echt een aanrader zijn door teksten te vertalen naar die taal, of juist vanuit.

Het voordeel is dat je hiervoor niet veel nodig hebt en je hier altijd zelf kan bepalen welke opdrachten je voorkeur hebben.

Denk bijvoorbeeld aan het vertalen van websites, boeken of documenten al dan niet als een beëdigde vertaling. Bij vertaalbureau Fairlingo kan je heel eenvoudig opdrachten vinden zodat je niet zelf op zoek hoeft te gaan.

Webshop

Het opstarten van een eigen webshop is één van de meest populaire manieren om van thuis uit een inkomen te garanderen.

Hierbij is het belangrijk op zoek te gaan naar een unique selling point waarin je je kan onderscheiden van de andere webshops, dus geen verkoop van Ali-producten etc. Mensen bestellen steeds meer online en daar kan jij handig op inspelen.

Grote voordeel hieraan is dat je heel veel vrijheid hebt en echt kan werken op de momenten die jou het beste uitkomen.

Houd er wel rekening mee dat je aan het begin moet investeren om een voorraad op te bouwen. En dat je een grote cashflow hebt vanwege inkoop en verkoop en je dus maar een deel overhoudt.

Influencer

Als influencer ben je vooral actief op social media en werk je op campagnebasis samen met bedrijven. Zij betalen jou om bepaalde content zoals foto’s, verhalen en campagnes te delen op jouw sociale kanalen.

Bijvoorbeeld om de naamsbekendheid te vergroten of het aantal leads op te krikken. Er zijn verschillende verdienmodellen mogelijk.

Zo kan je een vaste vergoeding krijgen op basis van de content die je publiceert, of krijg je op affiliate basis een percentage van de aankopen die gedaan worden door je lezers.

Houd er wel rekening mee dat bij naamsbekendheid veel bedrijven een voorkeur hebben om samen te werken met influencers die een hoog aantal volgers hebben en een hoge engagement rate genereren door middel van likes en reacties.

Al zijn er tegenwoordig ook steeds meer bedrijven die specifiek kiezen voor de micro influencers. De hoogte van de vergoeding hangt in grote mate af van die twee elementen.

Verder is het vaak mogelijk om zelf over een goede prijs te onderhandelen en het bedrijf ervan te overtuigen dat het voor hen een meerwaarde is met jou in zee te gaan.

Copywriter

Als copywriter ben je gespecialiseerd in het schrijven van teksten.

Bijvoorbeeld door teksten te schrijven die bedrijven kunnen gebruiken voor hun websites, folders en dergelijke meer. Een vlotte pen en een goede taalvaardigheid en spelling zijn hiervoor essentieel.

De teksten die je schrijft kunnen heel wisselend zijn; van achtergrondverhalen om het verhaal achter het bedrijf op papier te krijgen tot meer commerciële teksten die moeten aanzetten tot een hogere verkoop.

Virtual assistent

Als virtual assistent help je een bedrijf of onderneming door een deel van de taken over te nemen. Dit kan gewoon vanuit je eigen huis.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opmaken en versturen van mailings, het inboeken van facturen en bestelbonnen, het beheren van het e-mailverkeer of social media enzovoort. Hierin zijn enorm veel mogelijkheden voorhanden van taken die jij op je kunt nemen.

Coaching

Heb je een coachende rol in je zitten? Dan zijn hier ook mogelijkheden in. Je kan mensen gaan begeleiden op allerlei vlakken zoals rouwbegeleiding, verwerken van gebeurtenissen, loopbaancoaching of zelfs als stiefcoach helpen bij samengestelde gezinnen enzovoort.

Steeds meer mensen doen beroep op een coach om bepaalde zaken te verwerken en een plaats te geven.

Je kan dit face to face doen, maar er zijn ook steeds meer coaches die online programma’s ontwikkelen die je digitaal kan volgen en je dus ook virtueel ondersteuning biedt bijvoorbeeld in facebookgroepen of zogenaamde calls of seminars.

Gastouder

Heb je het liever wat actiever? Ook als gastouder kan je een aardig centje verdienen, vanuit een huiselijke situatie zorg je iedere dag voor een aantal andere kinderen.

Het voordeel is dat je dan ook zelf thuis bent voor je eigen gezin. Het nadeel is wel dat je vanuit je eigen huis werkt en iedere dag dus anderen thuis ontvangt die daar hun kind achterlaten en je dus in moet leveren op je privacy.

Dit werk kan ook impact hebben op de andere huisgenoten. Let er wel op dat er hieraan diploma-eisen hangen en je huis ook aan bepaalde eisen moet voldoen.

Callcenter werk

Vroeger waren callcenters enorme hallen met allemaal cubicals met beeldscherm en telefoon.

Tegenwoordig kan je dit werk ook vanuit huis doen, vaak moet je dan wel een programma installeren op je computer om toegang te krijgen tot je werk en werken sommige bedrijven ook met een soort toezichtprogramma om te zien of je wel ‘echt’ werkt.

Er is zowel inbound (klanten bellen jou) werk als outbound (om iets te verkopen, denk aan energiecontracten). Met name bij dat laatste kan een deel van het salaris bepaald worden op basis van commissie. Dus afhankelijk van de deals die je sluit.

En nog veel meer

Maar denk ook aan banen zoals;

 • Boekhouder
 • Architect
 • Muziek op schoot docent
 • Muziekleraar
 • Gewichtsconsulent
 • Huiswerkbegeleider
 • Kapper of schoonheidsspecialiste (met salon aan huis, of ambulant bij mensen thuis)
 • Illustrator
 • Webdesigner
 • Kunstenaar
 • Social media marketeer
 • Taartenbakker
 • SEO-specialist

Bij een deel van deze banen zal je meer of minder contact hebben met cliënten. En tot slot zeker als zzp-er hoef je echt niet altijd een fysiek kantoor te hebben, maar kan je ook prima vanuit huis werken.

Het contact met klanten kan vaak prima bij de klant zelf, of op een derde locatie. Pas als je groter groeit en personeel in dienst neemt zal een werkruimte misschien handig zijn.

De voor- en nadelen van thuiswerk

Het grote voordeel van thuiswerk is ongetwijfeld dat je voor een groot stuk de vrijheid hebt je werk zelf in te delen en je werkzaamheden uit te voeren op momenten die voor jou het beste passen.

Op die manier kan je zelf je kindjes naar school brengen, je huishouden doen en de kindjes terug gaan afhalen en op de momenten ertussen toch nog actief werkzaam zijn.

Als nadeel aan het thuiswerk kunnen we je meegeven dat je inkomen niet steeds stabiel is en je hier zeker rekening mee moet houden. Je hebt in de meeste gevallen geen arbeidsovereenkomst en bent dus afhankelijk van het werk dat voorhanden is en dat je aangeboden wordt.

De ene maand zal dit meer zijn dan de andere maand en dat kan sommige mensen in de problemen brengen. Pas na een heel aantal maanden zal je in staat zijn je een goed beeld te vormen van wat het thuiswerk je effectief opbrengt.

Je zal ook zelf heel actief op zoek moeten gaan naar opdrachtgevers en opdrachten die binnen je kwaliteiten passen. Hier gaat al gauw heel wat tijd aan op wat niet altijd direct resulteert in een degelijk inkomen.

Ga voor jezelf na of thuiswerk iets voor jou is. Een algemene raad kunnen we hier niet in geven, deze keuze is er eentje die ieder voor zichzelf moet maken op basis van zijn eigen specifieke situatie.

Spring dus niet halsoverkop in het thuiswerk, maar bekijk eerst grondig de mogelijkheden, spreek erover met je gezin en eventueel een boekhouder. Pas als je alle voor- en nadelen voor jou op een rijtje gezet hebt, kan je de juiste beslissing gaan maken en je carrière een geheel nieuwe wending geven.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *