Skip to Content

Werk zonder vooropleiding

Werk zonder vooropleiding

Je hebt om wat voor reden dan ook geen schooldiploma gehaald of in ieder geval niet een echte beroepsopleiding en misschien vraag je je nu af wat je nu kunt gaan doen. Of je maakt je zorgen omdat je zoon of dochter niet verder wil studeren.

Hoe moet dit nu verder? Zijn er mogelijkheden om toch aan het werk te gaan zonder vooropleiding? En zit je dan altijd vast aan de vervelendst, minst betaalde banen? We laten je diverse voorbeelden zien. Want nee, een diploma is inderdaad in veel gevallen belangrijk, maar hoeft echt niet meteen alles te zeggen!

Op eigen kracht vooruit!

Hoe vaak hoor je niet dat juist succesvolle mensen van ‘onderaf’ komen. Het gaat dan ook eigenlijk vooral om je motivatie, je wilskracht of je het wel of niet maakt. Natuurlijk opent een diploma deuren die je anders niet kunt openen. Maar je kunt op andere manieren net zo ver of soms nog verder komen. Oké, je zult zonder het juiste papiertje geen huisarts kunnen worden, maar miljonair zeker wel… Heb je een goed idee? Waarom begin je dan niet gewoon voor jezelf? Daarmee hoef je niemand een papiertje te laten zien en kan je helemaal op eigen kracht varen! Motivatie en inzicht hebben in de markt en je bent al heel ver! 

De bekende banen zonder diploma

Waarschijnlijk denk je direct aan dit soort banen. En op zich kan dat ook helemaal prima zijn, dat is maar net wat jij zelf leuk vindt om te doen! Overigens zijn er wel opleidingen die ook bij deze beroepen horen. Je moet je wel degelijk laten scholen voor bepaalde magazijnactiviteiten, maar dat wordt dan op je werk geregeld. En een receptionist kan wel degelijk een receptionisteopleiding gedaan hebben. Maar dat zal per bedrijf verschillen welke eisen er gesteld worden.

 • Schoonmaker
 • Supermarktmedewerker/vakkenvuller
 • Verkoopster in een andere winkel
 • In het magazijn werken
 • Portier of receptionist worden
 • Afwassen in de horeca of in de bediening werken
 • Postbode 
 • Callcentermedewerker
 • Vuilnisman

Hele andere banen

Maar er is wel degelijk meer mogelijk. Zoals gezegd moet je vooral een beetje creatief willen denken als je iets leuks wilt gaan doen en niet de hele dag vakken wilt vullen… Maar met een beetje lef zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan:

 • Fotomodel worden
 • Acteur worden (hoewel daar ook hele opleidingen voor zijn)
 • Fietsenmaker worden als je van jezelf al handig bent (want je kunt ook dit vak op school leren) en dat geldt eigenlijk voor nog veel meer van dit soort vakken.
 • Schrijver worden. Copywriting kan je leren, maar misschien ben je wel een geboren copywriter. Het zal veel bedrijven meestal niet uitmaken en telt enkel het resultaat. 
 • Blogger of influencer worden
 • Vertaler worden. Heb je eenmaal vertaalwerk op je naam staan, dan kan je ook gaan voor grotere/moeilijkere opdrachten omdat je dan je skills kunt laten zien.

Eindeloos veel mogelijkheden

Eigenlijk zijn er dus heel veel mogelijkheden. Voor veel beroepen geldt geen diplomaplicht. En kan je dus zomaar dit beroep gaan uitoefenen. Dat je gedegen kennis moet hebben voordat je arts kunt worden, is logisch. Ook een notaris of bijvoorbeeld een advocaat zal niet tot je mogelijkheden behoren als je geen relevant diploma hebt. Maar voor veel beroepen telt dit dus niet. Kennis opdoen en zo vaardigheden leren om jouw beroep te kunnen uitoefenen kan je op veel manieren doen. 

 • Gewoon al doende leren…
 • Als vrijwilliger ergens ervaring opdoen
 • Iets gaan doen wat je gewoon al kunt door je interesses. Omdat je door je interesse toch al regelmatig hiermee bezig bent, doe je vanzelf meer ervaring op.
 • Toch ook nog volwassenonderwijs of een thuisstudie gaan volgen naast je werk. 

Brutaal zijn met solliciteren

Zie je een leuke vacature maar wordt hier weer een papiertje voor gevraagd? Laat je niet meteen afschrikken! Zeker als je praktijkervaring hebt, kan je zomaar toch interessant zijn voor een bedrijf. Laat ook vooral je enthousiasme en gedrevenheid zien! Nee heb je, ja kan je krijgen. En het hangt een beetje van het bedrijf en de functie af, maar praktijkervaring is vaak veel doeltreffender dan enkel theorie uit de boeken weten… Helaas wordt dat nog niet overal zo gezien. 

Als je kind geen diploma heeft

Heeft je zoon of dochter er de brui aan gegeven en is hij of zij van school gegaan zonder diploma? Natuurlijk is het te snappen dat je daar niet blij mee bent. De maatschappij is nu eenmaal verknocht aan diploma’s. Maar dat wil dus helemaal niet zeggen dat je kind nu altijd een vakkenvuller zal blijven. Zijn eigen drijfveren volgen kan hem zomaar tot grote hoogte brengen. En vaak zie je ook gebeuren dat deze pubers toch nog een opleiding naast hun werk gaan doen als ze ouder worden en toch nog meer stappen willen gaan zetten! 

Nog enkele leuke voorbeelden

Wil je nog wat inspiratie voor beroepen die je kunt doen zonder diploma? We laten je er nog een paar zien!

Van je hobby je werk maken!

Je hebt misschien een hobby, een vaardigheid die je dus héél leuk vindt om te doen. Het kan dan haast niet anders dan dat je er ook goed in bent. Kan je daar niet iets mee? Lekkere dingen bakken en verkopen? Mooie verhaaltjes schrijven en verkopen? Speurtochten verzinnen? Sieraden maken zou ook kunnen. Of kleine knuffeltjes haken. 

Computernerd

Ben je op wat voor gebied dan ook bekend met computers? Zet je zo een leuke website in elkaar of ben je goed in software ontwikkelen? Vind je het leuk om zelf games te maken of misschien kan je wel een leuke app ontwikkelen? Begin hier een eigen bedrijfje in! Want deze markt is echt wel hét gebied om groots mee bezig te kunnen zijn.

Werken in de zorg!

Hou je ervan om voor mensen te zorgen maar heb je (nog) geen relevant diploma? Je kunt wel degelijk dingen in de zorg doen zonder dat papiertje. Je kunt bijvoorbeeld gaan schoonmaken bij de mensen thuis binnen de thuiszorg. Of koken bij de GGZ, uiteraard kan je ook schoonmaken in een instelling. Klinkt misschien niet heel uitdagend, maar je maakt zo wel al kennis met deze wereld en de mensen met wie je dan te maken hebt. En wie weet word je zo dan toch gestimuleerd om wel scholing te gaan volgen om hierin verder te groeien. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van werken en leren.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *