Skip to Content

(Fulltime) werk en gezin met kinderen en huishouden combineren

(Fulltime) werk en gezin met kinderen en huishouden combineren

Ben jij moeder en werk je daarnaast ook nog? Werken combineren met kinderen kan behoorlijk pittig zijn. Ben je klaar met je ene verantwoordelijkheid, staat er nog een verantwoordelijkheid voor je klaar die nooit klaar is.

Als werkende moeder heb je twee functies te vervullen en wij snappen dat het soms behoorlijk hard aanpoten kan zijn! In dit blog geven we je handige tips om de week net wat comfortabeler te maken. Alle beetjes helpen natuurlijk.

Carrière maken als moeder

Ben jij moeder en werk je daarnaast ook nog? Werken combineren met kinderen kan behoorlijk pittig zijn. Ben je klaar met je ene verantwoordelijkheid, staat er nog een verantwoordelijkheid voor je klaar die nooit klaar is.

We zitten ondertussen in 2023 en het is heel normaal dat moeders ook weer gaan werken en een carrière hebben. Veel vrouwen kiezen er niet meer voor om thuisblijfmoeder te zijn.

Alles wordt duurder, de btw is weer met 3% procent verhoogd en ons vermoeden is dat dit nog lang niet zal verbeteren! In Nederland combineren en werken de meeste moeders parttime gemiddeld drie dagen per week.

De verwachting is dat steeds meer moeders ook fulltime zullen gaan werken. En fulltime werken met kinderen is niet alleen pittig, nee dat is een behoorlijke zware taak!

Bespaar tijd op boodschappen doen

Op boodschappen doen kan je al heel veel tijd besparen! Doe jij je wekelijkse boodschappen in het weekend en sleur je dan de kids ook nog mee? Niet meer doen!

Bij de Jumbo en de Albert Heijn kun je eenvoudig je boodschappen online bestellen en laten bezorgen op een zelf uitgekozen tijdstip. Hoppa weer een ochtend met tassen sleuren bespaard!

Liever niet bij de Jumbo of Albert Heijn bestellen? Er zijn tegenwoordig heel veel supermarkten die boodschappen bezorgen. Kijk naar een supermarkt bij jou in de buurt die bezorgt. Of probeer het te combineren met het wegbrengen van de kinderen naar een sport.

De bezorgkosten kunnen ook nogal wat verschillen per supermarkt. Ook handig. Bestel je online je boodschappen? Dan weet je precies wat je uitgeeft! Zo kun je ook nog geld besparen.

Zorg voor een voorraad

Zorg ervoor dat je een goede voorraad van boodschappen in huis hebt. Zo grijp je nooit in een lege kast. Hang een lijstje op de kast met de dingen die bijgevuld moeten worden, op deze manier kan je ook niks vergeten.

Ook handig: zorg voor makkelijke ingrediënten in huis die je kan combineren zodat je altijd een simpel gerecht op tafel kan zetten. Andere zaken die handig zijn om in huis te hebben zijn:

  • Wat unisex cadeautjes voor dat onverwachte of vergeten kinderfeestje
  • Wc-papier
  • Contant geld voor bijvoorbeeld de glazenwasser of de oppas die je onverwacht opeens nodig hebt
  • Inpakpapier
  • Paracetamol/ zetpillen

Kook dubbele of grote porties

We snappen dat je als moeder het liefst een heel gezonde, uitgebreide en lekkere maaltijd op tafel zet. Dit is als werkende moeder nou eenmaal niet altijd haalbaar. Wat je wel kunt doen: als je uitgebreid kookt, kook dan dubbele porties en vries een tweede portie in.

Op deze manier heb je altijd iets in de vriezer voor de dagen dat je echt geen tijd hebt om te koken. Kook bijvoorbeeld alleen de dagen dat je niet werkt. Werk je drie dagen in de week en de andere vier dagen ben je vrij?

Kook dan vier dagen lang extra grote porties, zo heb je de andere drie dagen extra tijd over voor andere belangrijke dingen

Combineren met huishoudschema

Zorg ervoor dat je één keer in de week een dag hebt dat je alles goed schoonmaakt. Zo hoef je het de rest van de week alleen maar bij te houden. Heb je al oudere kinderen?

Maak een takenlijst als huishoudschema voor de hele week zodat je een paar huishoudelijke taken uit handen kan geven. En ach, een keer wat minder netjes, daar gaat niemand dood van. Accepteer dat het huis niet altijd spik en span kan zijn en neem dit jezelf ook vooral niet kwalijk.

Carpoolen

De kinderen naar school brengen en halen. De wekelijkse zwemles. Je dochter moet gaan paardrijden en je zoon moet naar voetbal. Probeer dit af te wisselen met de moeders van andere kinderen. De ene week rijden de andere moeders en de week erop neem jij dit op je.

Maak een weekplanning

Probeer je week goed te organiseren door middel van bijvoorbeeld een weekplanning. Schrijf op deze weekplanning alle belangrijke taken en afspraken.

Neem deze planning op de zondag alvast door zodat je niet voor verrassingen komt te staan op de dag zelf. Het is ook handig om elke avond even een blik te werpen op de planning.

Leg ’s avonds alvast de kleren klaar voor de volgende dag, vul de broodtrommeltjes en zet deze alvast klaar. Scheelt een hoop gestress in de ochtend!

Het voorkomt ook dat je dat verjaardagspartijtje vergeet en geen tijd hebt om een cadeautje te halen. Kortom, een goede weekplanning is de basis voor jouw werkweek.

Genieten

Werkende moeders hebben een onwijs drukke week en ervaren meer stress dan een werknemer zonder kinderen. Daarom een wijze les aan alle werkende moeders: geniet! Neem af en toe eens een avondje voor jezelf.

Spreek bijvoorbeeld af met vriendinnen en doe iets waar jij je lekker bij voelt. Als moeder vorm je namelijk de basis van het gezin en niemand zit erop te wachten dat jij niet meer goed kan functioneren door een burn-out.

Als je een dag in de week voor jezelf hebt, zul je ook wat meer energie hebben voor de rest van de dagen!

Vraag hulp

Wordt het je soms even helemaal te veel en zie je het niet meer zitten? Geef dit meteen aan! Wees niet koppig, want ja de meeste moeders zijn koppig op dat gebied.

Vraag je ouders bijvoorbeeld om een dagje op te passen zodat jij achterstallige dingen kunt doen of gewoon even lekker helemaal niks. Laat je kinderen afspreken met andere kindjes.

De meeste moeders vinden dit niet erg en de volgende keer kan jij hetzelfde voor hun betekenen.

Heb je nog vragen aan de hand van deze tips of heb je zelf nog goede tips? Laat het ons weten!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *