Op 5 juni 2020 vieren we de Wereld milieu dag. De eerste Wereld milieu dag dateert uit 1974 en heden ten dagen is deze dag nog steeds actueel. Zo niet, nog actueler. Want het milieu heeft de positieve invloed van de mensheid nodig. Wij kunnen de aarde beschermen en zo een betere toekomst tegemoet gaan. Dit is vergelijkbaar met de Opschoondag.
Wat is de Wereld Milieu Dag?
Wereld milieu dag wordt sinds 1974 jaarlijks door de Verenigde Naties georganiseerd. De inzet is om overheden en bevolking stil te laten staan bij ons milieu. Deze speciale dag moet het bewustzijn hierover verbeteren.
Er is voor 5 juni gekozen omdat op die dag in 1972 de internationale milieuconferentie begon die ook bekendstaat als het United Nations Environment Programme. Voor scholen is het een natuurlijk moment om aandacht te geven aan de milieuthema’s, waar ze in het Eco-Schoolsprogramma al aandacht voor hebben.
Meer informatie vind je hier.
Klimaatverandering
Als ik ’s avonds naar het Jeugdjournaal kijk met mijn dochter, dan komen er nogal wat natuurrampen voorbij. Denk aan:
- de vervuiling van de Grote oceaan door meer dan 100 miljoen ton aan plastic.
- de bosbranden in Australië.
- de heftige orkaan Katrina.
- de overstromingen in India.
Want de opwarming van de aarde zorgt voor klimaatverandering. Waardoor de natuurrampen intenser worden. Wat kunnen wij als gezin nou betekenen voor onze aarde?
Verandering begint bij jezelf
Ik hoor vaak om mij heen: “Ja, wij kunnen wel een netje kopen om ons fruit in te doen in plaats van de plastic zakjes te gebruiken. Maar in Gambia rijden ze gewoon rond met een dieselauto die ongelooflijk veel CO2 uitstoot. En dan heeft dat plastic zakje minder geen nut.” Ik begrijp deze gedachte.
Maar met die gedachte komen we natuurlijk nergens. Want als we allemaal zo denken, dan is er binnenkort geen water meer om in te zwemmen, maar mag je zwemmen tussen de plastic tasjes en flesjes. Laten we met z’n allen onze ecologische voetafdruk op deze aarde verkleinen.
Hoe? Ik heb een aantal tips voor je.
- Doe de droger de deur uit. De droger is één van de grootverbruikers in het huishouden met betrekking tot energie. Wat ook zorgt voor meer uitstoot. Je verbruikt geen energie als je de was lekker in de buitenlucht laat drogen. Is het regenachtig? Hang de was dan onder het afdakje of op zolder. Zorg er wel voor dat je deze kamer goed ventileert.
- De tweede auto verkopen. Helaas deden wij om de verkeerde redenen onze tweede auto de deur uit. Ik kreeg een aantal jaren geleden epilepsie en daardoor mocht ik een jaar lang geen auto rijden. Dat was voor ons moment om de auto weg te doen, want we hadden er toch niets meer aan. Maar achteraf gezien blijkt dat het heel goed mogelijk is om zonder twee auto’s te leven. Als je maar wilt/moet.
- Openbaar vervoer. Mijn man en ik werkten beiden op 40 minuten (per auto) afstand van ons werk. Wij zagen het niet voor ons hoe we het konden regelen zonder tweede auto. En toch is het gelukt. Want we moesten wel. En als je moet, dan komen er een heleboel opties vrij. Zo heb ik een tijd gebruik gemaakt van het openbaar vervoer.
- Carpoolen. Tegenwoordig mag ik weer autorijden. Dus af en toe is het handig als ik de auto aan huis heb in verband met afspraken. Mijn man carpoolt tweemaal per week. Wat betekent dat onze voetafdruk weer minder is, aangezien er maar één auto naar Wageningen rijdt met twee personen erin.
- Fiets. Tegenwoordig fiets ik naar mijn werk. Met andere woorden: ik heb werk dichterbij huis gevonden. Ik ben er binnen vier minuten. Niet alleen heel goed voor het milieu, maar ook zeker voor mijn blijheid. Het geeft veel rust.
- Elektrische auto. Ben je er toch van overtuigd dat je een tweede auto nodig hebt? Overweeg dan eens de aankoop van een elektrische auto.
- Verminder het vleesgebruik. Het produceren van vleesproducten is vervuilend voor het milieu. Las dus één of meerdere dagen vleesvrije dagen in. Het is ook nog eens beter voor de portemonnee en voor de gezondheid. Vis of vegetarisch vlees zijn goede vervangers.
Verminder plastic in het huishouden
- Fruit- en groentenetjes. Koop fruit- en groentenetjes bij de Lidl of Albert Heijn. Het scheelt een hoop plastic. Pak je al de bio-afbreekbare of papieren zakjes? Dat is al een mooie stap. Als je nog een stapje verder wilt, overweeg deze netjes eens. Want zo hoeven die bio-afbreekbare en papieren zakjes ook niet geproduceerd te worden.
- Broodzakken. De Albert Heijn heeft ook broodzakken. Ideaal voor als je naar de markt of bakker gaat. En wie weet heeft de supermarkt ook losse broden liggen die nog niet verpakt zijn. Die dus prima in jouw broodzak passen.
- Wasbaar maandverband / menstruatie cup. Elke maand komt het weer terug. En zo ook het maandverband of de tampons. Elke maand een pakje per vrouw, dat tikt toch al aardig aan. Met wasbaar maandverband en/of de menstruatiecup vervuil je het milieu een stuk minder.
- Wasbare luiers. Wasbare luiers schelen een hele hoop afval en dus vervuiling voor het milieu. Het is in het begin wat meer gedoe, maar het levert jou en het milieu een hoop op. Reken ook maar eens door hoeveel het je qua geld op gaat leveren.
- Broodtrommel of sandwichwraps. Je brood in plastic zakjes meenemen naar je werk is echt verleden tijd. Koop een broodtrommel of één van deze te gekke ‘sandwichwraps’:
- Bee’s wrap. Weg met plasticfolie. Deze bee’s wrap zorgt ervoor dat het eten goed blijft in de koelkast en is herbruikbaar.
Speelgoed
Ik kijk om mij heen en zie dat onze kinderen het goed hebben. Ze hebben een dak boven hun hoofd, genoeg eten, krijgen liefde, zijn gezond en gelukkig. En bovenop deze belangrijkste zaken in het leven: hebben zij veel speelgoed. Zo staat er onder andere:
- Een rieten mand met speelgoed.
- Een houten poppenhuis.
- Een bak met (veel) Lego.
- Een kast met boeken, spelletjes en puzzels.
- Een bak met stiften, potloden, krijtjes en tekenpapier.
- Een mand met verf en klei.
- Buitenspeelgoed.
En met dit lijstje ben ik vast nog wat vergeten. Tijdens het kopen van deze spullen ben ik de afgelopen jaren wel kritisch geworden. Wij kopen het liefst gerecycled speelgoed, houten speelgoed, of tweedehands speelgoed. Al is het Lego wel van plastic, maar dat gaat ons leven lang mee.
Want er zit genoeg Lego van mijn man tussen waar hij vroeger ook mee heeft gespeeld. Ook bij de speel-o-theek kun je speelgoed lenen en hoef je dus niets te kopen. Koop niet alles; maar denk er eerst aan om het misschien te vragen aan Sinterklaas of voor de verjaardag.
Merchandise
Veel winkels of restaurants geven kinderen graag wat mee, helaas. Want vaak is het in mijn ogen plastic troep wat niet lang meegaat. En wat na verloop van tijd onder in de rieten speelgoedmand verdwijnt. Een voorbeeld: in de schoenenwinkel. Mijn dochter mocht afgelopen weekend nieuwe laarsjes kopen. Ze heeft een prachtig paar laarzen gevonden. Bij de kassa vraagt de medewerkster:
– “ Jij wilt vast wel een stuiterbal.”
“Nee”, zegt mijn dochter.
– “Ja, maar je krijgt het gratis.”
“Nee, dankjewel.”
– “Je begrijpt het niet. Ik laat ze wel even zien.”
En dit is niet verzonnen. Van tevoren wist ik dat deze winkel stuiterballen meegeeft aan de kinderen. Ik ben dus het gesprek met onze dochter aangegaan. Vragen als:
– Wil je de stuiterbal hebben?
– Ga je er ook mee spelen?
– Hoe vaak heb je met de vorige stuiterbal gespeeld?
– Daarbij geef ik haar ook de uitleg dat deze stuiterballen in fabrieken gemaakt worden die veel CO2-uitstoot geven en dat het plastic moeilijk te recyclen is.
Ik laat de keuze aan haar, maar ik vind het wel belangrijk dat ze de consequenties van haar keuze weet. Uiteindelijk kiest ze ervoor om geen stuiterbal aan te nemen en houd ze dit vol bij de kassa. Iets wat ik bewonder. Ik vind het belangrijk om ze mee te geven hoe we onze aarde op een gezonde manier kunnen behouden.
Maak je eigen shampoo, zeep en schoonmaakmiddelen
Wij maken onze eigen shampoobars, handzeep en schoonmaakmiddelen.
Shampoo
Wij hebben op internet gezocht naar een recept om zelf shampoobars te maken. Daarvoor hebben we eerst in grote verpakking de benodigdheden gekocht en nu kunnen twee jaar onze haren wassen. Het scheelt een hoop plastic flacons.
Lees ook: Recept om zelf shampoo te maken
Handzeep
Ditzelfde geldt voor handzeep. We hebben zeepdispenser gekocht die we telkens weer vullen met zelfgemaakte handzeep.
Schoonmaakmiddelen
We gebruiken verdunde groene zeep om ons huis mee te soppen. Met één bak groene zeep kun je zo twee jaar vooruit. Ook met baking soda kun je zoveel doen. Wij maken hier onder andere vaatwaspoeder van. Met een twee liter jerrycan schoonmaakazijn maak ik bijvoorbeeld mijn badkamer en wc schoon.
Laat Marktplaats, Facebook-verkoophoeken en de kringloopwinkel je beste vrienden worden
Tweedehands is helemaal hip. Maak er dus gebruik van. Het werkt twee kanten op. Geef of verkoop jouw spullen en koop de spullen weer tweedehands van een ander. De volgende producten lenen zich daar goed voor:
- Kleding
- Baby-uitzet – interne link
- Speelgoed
- Meubilair
- Boeken
- Cadeaus
- Nee/nee sticker op de brievenbus; geen folders en kranten in huis. Het zorgt ervoor dat je niet in de verleiding komt om spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. En het scheelt een hoop (folder)papier dat niet gedrukt hoeft te worden. En wanneer je langs de winkels loopt, laat je dan niet verleiden door de uitverkoop. Want er is altijd wel ergens uitverkoop. Zorg dat jij de spullen niet koopt, die zij graag weg willen hebben. Koop alleen datgeen wat je echt nodig hebt.
- Zonnepanelen. Op ons dak schitteren sinds een paar weken zonnepanelen. Het voelt goed dat we ook op deze manier ons steentje bijdragen aan een beter milieu. Bovendien is het ook leuk om in de app te zien hoeveel we deze dag hebben opgewekt. En het scheelt ook op onze energierekening.
- Douchen. Douche korter en kouder. Eén graad kan alweer schelen en een minuut minder douchen kan ook geen kwaad. Kijk eens kritisch naar hoe vaak je doucht in de week. Is dit echt nodig?
- Kachel laag. Gas is slecht voor het milieu. Dus wanneer een verwarming in huis hebt, zorg er dan voor dat je deze zo min mogelijk aan hebt en zo laag mogelijk. Kijk eens of je de verwarming overdag een graadje lager kan zetten, dan je gemiddeld gewend bent. (misschien kun je dit nog verder afbouwen).
Altijd al interesse in een houtkachel? Kijk eens naar de mogelijkheden. Het brengt in ieder geval een hoop sfeer in huis.
Maak je huis energievriendelijk
Zo min mogelijk energie verspillen.
- Alle ruiten HR++.
- Vloerisolatie.
- Dakisolatie.
- Stalen kozijnen vervangen.
- Spouwmuur isoleren.
- Zonnepanelen.
- Zonneboiler.
- Check ook alle stopcontacten en zorg dat er geen onnodige stekkers in het stopcontact zitten.
- Stand-by knop uit.
Help jij mee aan een betere toekomst?
Leave a comment