Skip to Content

Wellness tuin ideeën & tips; van home spa thuis en jacuzzi tot zwembad

Wellness tuin ideeën & tips; van home spa thuis en jacuzzi tot zwembad

Je eigen wellness in de achtertuin: wie wil dat nou niet? Ben jij zo’n wellnessfan en zou je vaker willen genieten van een sauna of een whirlpool? Wil je dichtbij huis genieten en ontspannen? Maak een wellnesstuin!

Je eigen wellnesstuin

Van je eigen tuin een echte wellness maken is misschien even werk, maar dan heb je ook wel echt een tuin waarin ontspannen met een hoofdletter geschreven kan worden. Een plek waar je je terug kunt trekken en helemaal bij kunt komen van het gejakker in het gewone leven. Natuurlijk kies je voor bepaalde faciliteiten, maar door je hele tuin in rustige sferen te maken wordt het plaatje veel completer en heb je niet enkel een hottub in je tuin (bijvoorbeeld), maar heb je een echte wellnesstuin.

Wat is wellness?

Wellness gaat over ontspannen, genieten, tot rust komen of zelfs herstellen. Het woord is een samentrekking van wellbeing en fitness en dat verklaart al het een en ander. Er zijn prachtige resorts waar je heerlijk kunt bijkomen van alle hectiek en even helemaal tot jezelf kunt komen. Misschien houd je wel van dit gegeven, maar niet van het feit dat je dat deelt met zoveel andere mensen. Of zou je dat heerlijke gevoel juist wel vaker willen beleven. In beide gevallen kan een wellnessresort in je achtertuin de uitkomst zijn. Dat is genieten dichtbij huis én zonder al die andere, onbekende mensen.

Planten en water

Ontspannen is dus het grote toverwoord in dit geval. Naast de diverse mogelijkheden aan faciliteiten, zoals een hottub of een sauna, zal ook de rest van je tuin die sfeer moeten uitdragen. Mooie beplanting mag eigenlijk niet ontbreken, waarbij waterpartijen zeker ook een grote, positieve invloed hebben. Heb je de kans om een vijver aan te leggen? Doen! Een waterlelie mag dan zeker niet ontbreken. Wil je de sfeer oproepen van meditatie en stilte, dan voldoet zo’n waterpartij met waterlelie zeker!

Vlinders die rondvliegen geven het geheel ook iets magisch. Vlinderstruiken kunnen dan ook een mooie aanvulling zijn. Ook lavendel of siergrassen passen hier goed bij.

Grote bamboestruiken versterken het groene effect nog meer. Of misschien vind je zelf juist palmbomen mooi, houd er wel rekening mee dat deze zeker op zonnige dagen veel water nodig hebben. Want de sfeer die je op wilt roepen moet in de eerste plaats de sfeer zijn die jou rustig maakt. Ook dat is het voordeel van een eigen wellnesstuin: je hoeft alleen maar aan je eigen smaak te denken. Een hangmat of lekkere zitzakken: wat jij wilt!

Kies positieve kleuren

Kleuren doen onbewust veel met een mens. Kies je voor natuurlijke kleuren, dan ben je al goed op weg. De beste ontstresser is nog altijd de natuur en door die kleuren te gebruiken, geef je dat signaal ook af aan je innerlijke zelf. Je kunt dus kiezen voor meerdere tinten groen, hemelsblauw of zeetinten. Maar ook paars is een mooie kleur om te gebruiken. Paars is dan misschien geen standaard natuurkleur, maar voelt wel chic. En eigenlijk voelt een wellness toch ook heel luxe aan… Grote oppervlakten kun je beter in natureltinten houden, terwijl je de accessoires op tafel bijvoorbeeld prima in paars kan steken. Maar ook hier geldt: volg vooral je hart!

Strak of niet?

Strakke belijning zou staan voor rust. Persoonlijk vind ik juist natuurlijk ontstane vormen veel rustiger overkomen. Ook hierin ligt dus jouw eigen smaak ten grondslag. Wil je een luxe gevoel creëren, dan is die strakke belijning wel mooi. Wil je juist het natuurgevoel meer naar voren halen, dan zou ik voor meer organische vormen gaan. Dit natuurgevoel versterk je nog meer door voor de rest van de aankleding van de tuin ook voor natuurlijke materialen te gaan.

Heerlijk zitten

De mogelijkheid hebben om in de zon te zitten, maar ook juist niet, zal de luxe nog meer verhogen. Bij een grotere tuin zullen meerdere terrasjes dan ook een idee zijn. Heb je een vijver met mooie beplanting? Een wandelpad hierom heen is mooi, maar een zitplek aan het water biedt je nog meer. Kies voor meerdere manieren om te zitten. Zoals al eerder genoemd mag een hangmat of een ander meubelstuk waar je op kunt luieren niet ontbreken. Een terrasoverkapping kan eveneens een idee zijn. Zo kun je ook nog buiten zitten als het regent! Kies je een overkapping die je zowel open als dicht kunt doen, dan kun je helemaal alle kanten op.

Ook in de avond genieten

Moe van je werk en nog even tot laat in de avond willen genieten van jullie zen-tuin? Dan mag mooie verlichting eigenlijk niet ontbreken. Bedenk wat de functie van het licht is en stem hier de lamp op af. Verlichting om te zien waar je loopt zal immers feller moeten zijn dan een sfeerlampje boven een mooi beeld. Je zou ook kunnen denken aan lampen die je kunt dimmen.

Wellnessfaciliteiten

Dan is de aankleding zo rond, maar natuurlijk is het daarmee nog altijd geen echte wellness. Hoeveel ruimte je kwijt wilt aan deze faciliteiten zal invloed hebben op de mogelijkheden. Ga je voor een hottub, dan hoeft dit niet heel veel plek in te nemen. Een zwemvijver maken is natuurlijk prachtig, als je die ruimte hebt. Wat kan er zoal:

  • Hottub
  • Bubbelbad
  • Sauna
  • Zwembad/zwemvijver
  • Buitendouche

Heel wellnesscomplex (hierbij zitten er meerdere van bovengenoemde faciliteiten in 1 gebouwtje/container).

Privacy

Om af te sluiten met misschien wel het belangrijkste in het geheel: zorg voor privacy! Of je nu wel of niet naakt wilt genieten van jouw faciliteiten, weten dat je ongestoord kunt genieten is altijd fijn. Denk hierbij niet alleen aan pottenkijkers vanaf de straat, maar ook vanuit de huizen van de buren. Maakt het jou niet uit dat anderen jou zien? Let wel op, want er zijn wel degelijk regels hierin…

Naakt door je eigen tuin lopen mag, zolang anderen je niet kunnen zien! Anders kun je aangeklaagd worden voor openbare zedenschennis. Door slim met schuttingen en beplanting om te gaan, kun je hier prima oplossingen voor vinden. Let wel op dat je hiermee niet al het zonlicht uit je tuin wegfiltert. Want hoewel we (terecht) gewaarschuwd worden voor te veel zonnen, we hebben aan de andere kant juist wel die zon nodig. Al is het alleen al voor de aanmaak van vitamine D. En dat beschermt ons weer tegen ziektes, maar zorgt ook voor sterke botten. En zonlicht maakt ons vrolijk!

Voorbeelden wellnesstuin

Of wat dacht je van deze zwevende watertafel / fontein.

Geen grote tuin; ook dan past een bubbelbad daar zeker in. Het bubbelbad staat achter een paneelscherm om zo wat meer privacy te creëren, daarnaast hangt een buitendouche en een zithoekje met vuurschaal. Langs de andere rand is een verhoogde border waarin RVS spotjes zijn verwerkt. In de border staan cactussen en andere planten die weinig verzorging nodig hebben en afgewerkt met grote witte kiezels zodat je geen aarde meer ziet.

In deze tuin is een fontein geplaatst om het zen-gevoel te creëren. Verder is er gebruik gemaakt van kiezels en grote ronde stenen en een bamboeschutting voor een Japanse uitstraling.

Ook in deze tuin is er gebruik gemaakt van een vijver, grote ronde stenen en bamboeplanten.

Ook hier vind je een bubbelbad onder een patio, met aan de zijkant een bar. De trap is voorzien van windlichten en inbouwspots wit.

Een heerlijke relaxte zithoek mag natuurlijk ook niet ontbreken, achter de bank vind je een verhoogd bloembed met groen op verschillende hoogten. Een windlicht en comfortabele kussens maken het af.

Dit is meer een Spaans georiënteerde tuin met kiezels, grote balken om op te zitten rondom een vuurschaal.

Deze zithoek is een plek om echt tot rust te komen of lekker te tafelen. Boven de zithoek is een pergola aangebracht met hydrangea, deze geuren heerlijk en zorgen voor de nodige schaduw.

In een hoek van de tuin vind je dit bubbelbad. Aan de voorkant is hij voorzien van een bamboerand om het uiterlijk weg te werken. Aan de achterkant is een rotstuin ingericht met een rand met stenen en kussens om te zitten.

Wil je tot rust komen; dan zijn deze relaxte kuipschommels ideaal. In de zitjes liggen zachte kussentjes en het frame is voorzien van fairy lights voor een sprookjesachtige sfeer.

Ook deze patio met sfeervolle decoratie is een heerlijk plekje om te zitten.

Heb je de ruimte in de achtertuin, dan is dit zwembad helemaal het einde. Heerlijk baantjes trekken en daarna liggen op het zonnedek.

Ook in deze tuin is een zwembad aangebracht, met daarnaast een verhoogde zithoek. Rondom zijn hoge muren die inkijk voorkomen, en aan de andere kant een hoge boom die ook zorgt voor schaduw.

Rondom deze opblaasbare bubbelbad is een houten vlonder aangebracht met treden die kunnen fungeren als zithoek. Windlichten en lampen maken het helemaal af. Een schaduwdoek zorgt voor schaduw en voorkomt inkijk.

Wil je genieten van gezellige avonden; dan is deze bar gemaakt van een oude pallet een aanrader.

Dit bad is weggewerkt in een houten vlonder met zitbank. Aan de zijkant vind je een bloembak met groenblijvende planten en twee grote plantenbakken. In het zwembad zijn twee ligstoelen aangebracht die in het water staan om lekker te chillen.

Onder een patio vind je dit bubbelbad, voor extra privacy is het voorzien van gordijnen. Aan de zijkant is een zithoek gecreëerd. Aan de achterkant zijn twee planken voor het huiselijke gevoel.

Meer is niet altijd beter; dat bewijst dit minimalistische zwembad dat het grootste deel van de kleine tuin beslaat. Rondom vind je een rand met groene bamboe en witte kiezels. Een mooie palmboom en twee ligstoelen in het water maken het af.

Uit deze pergola komt een prachtig waterornament in de vorm van een watergordijn.

Ook in deze kleine besloten patio vind je een prachtig zwembad met overdekt loungehok en een buiteneettafel. Wat groene planten en een boom zorgen voor wat groen.

Ook bij deze tuin vind je groene planten tegen de muur, een zwembad met daarnaast een houten vlonder met ligbedden. De Draceana dracobomen maken het helemaal af.

In deze ruime tuin vind je ook een prachtige aangelegd zwembad met zonnedek en een bubbelbad. Aan de korte kant is een glazen wand aangebracht en een verdiepte zithoek met vuurschaal, weer eens wat anders dan een verhoogd bad.

Dit is ook een echte typische wellnesstuin met zwembad en aan de achterkant een vlonder met zithoek. Aan de andere kant is een pad aangebracht in kunstgras en de andere muur is voorzien van groen, hieruit komt ook de fontein die zorgt voor stromend water.

Geen grote tuin; geen probleem met dit kleine zwembad en vlonder. De hangmat maakt het helemaal af.

Deze tuin heeft meer Balinese invloeden; met een ruim zwembad en palmen tegen de wand voor een groene sfeer. Ook hier maken witte kiezels en een houten vlonder het af met een ligbed.

Ook deze tuin heeft Balinese invloeden met groene palmen en een pad dat sfeervol verlicht wordt.

En tot slot deze prachtige tropische wellnesstuin.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *