Skip to Content

Welke mensen vieren geen kerst

Kerst is een feest dat wereldwijd wordt gevierd door christenen en niet-christenen. Het staat bekend om zijn feestelijke sfeer, kerstverlichting en -versieringen, cadeautjes geven en ontvangen en familiebijeenkomsten. Echter, er zijn ook mensen die geen kerst vieren. In dit artikel zullen we kijken naar wie deze mensen zijn en waarom ze ervoor kiezen om kerst niet te vieren.

Religies die geen kerst vieren

Een belangrijke reden waarom sommige mensen geen kerst vieren is hun religie. Kerst is van oorsprong een christelijk feest dat de geboorte van Jezus Christus viert. Mensen die geen christenen zijn, kunnen daarom ervoor kiezen om geen kerst te vieren. Hieronder volgen enkele religies die geen kerst vieren:

  • Joden: Joden vieren geen kerst omdat het geen belangrijke feestdag is in het jodendom. In plaats daarvan vieren ze andere feesten, zoals het Joodse Nieuwjaar en het feest van de ongezuurde broden.
  • Moslims: Kerst is geen feestdag in de islam, omdat het niet wordt beschouwd als een belangrijke gebeurtenis in de islamitische geschiedenis. Moslims vieren Eid al-Fitr en Eid al-Adha als belangrijke feesten.
  • Hindoes: Hindoes vieren geen kerst omdat het geen deel uitmaakt van de hindoeïstische tradities. In plaats daarvan vieren ze Diwali, Holi en andere festivals.
  • Boeddhisten: Boeddhisten vieren geen kerst omdat het geen belangrijke feestdag is in het boeddhisme. In plaats daarvan vieren ze Vesak, het belangrijkste boeddhistische festival.

Andere redenen om geen kerst te vieren

Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om geen kerst te vieren om andere redenen dan hun religie. Hieronder staan enkele redenen waarom sommige mensen geen kerst vieren:

Financiële redenen: Kerst kan duur zijn vanwege het kopen van cadeaus en het organiseren van feesten. Mensen die zich geen extra uitgaven kunnen veroorloven, kunnen er daarom voor kiezen om kerst niet te vieren.

Persoonlijke redenen: Sommige mensen hebben slechte herinneringen aan kerst, bijvoorbeeld omdat ze ruzie hebben gehad met hun familie of omdat ze een geliefde hebben verloren tijdens de kerstperiode. Ze kunnen er daarom voor kiezen om kerst niet te vieren.

Milieuredenen: Kerst kan bijdragen aan milieuvervuiling vanwege de extra uitgaven en reizen die ermee gepaard gaan. Sommige mensen willen daarom hun ecologische voetafdruk verminderen en kiezen ervoor om kerst niet te vieren.

Culturele redenen: In sommige culturen wordt kerst niet gevierd omdat het geen onderdeel is van de tradities of feestdagen in die cultuur.

Atheïstische redenen: Sommige mensen die niet geloven in een god of hogere macht, zien kerst als een religieus feest en kiezen er daarom voor om het niet te vieren. Voor hen heeft het geen betekenis of waarde en vormt het geen onderdeel van hun leven.

Alternatieven voor kerst

Voor mensen die geen kerst vieren, zijn er alternatieven beschikbaar om de vakantieperiode te vieren en te genieten van de feestelijke sfeer. Hieronder staan enkele alternatieven:

Hanukkah: Voor Joodse mensen is Hanukkah een belangrijk feest dat rond dezelfde tijd van het jaar valt als kerst. Het duurt acht dagen en wordt gevierd met kaarsen, cadeaus en traditionele gerechten.

Kwanzaa: Kwanzaa is een feest dat in de Verenigde Staten wordt gevierd door mensen van Afrikaanse afkomst. Het duurt zeven dagen en staat in het teken van familie, gemeenschap en culturele identiteit.

Winterzonnewende: Sommige mensen kiezen ervoor om de winterzonnewende te vieren, die plaatsvindt op 21 december. Het is een oude traditie die in veel culturen werd gevierd als het keerpunt van de winter en het begin van de terugkeer van het licht.

Feesten met vrienden en familie: Voor mensen die geen religieuze of culturele feesten vieren, is het nog steeds mogelijk om te genieten van de feestelijke sfeer met vrienden en familie. Dit kan worden gedaan door middel van etentjes, spelletjesavonden of andere activiteiten die ze leuk vinden.

Conclusie

Hoewel kerst een van de meest gevierde feesten ter wereld is, zijn er nog steeds mensen die ervoor kiezen om het niet te vieren. Dit kan te maken hebben met hun religie, financiële of persoonlijke redenen, of met hun milieu- of culturele overtuigingen. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar voor mensen die geen kerst vieren, zodat ook zij kunnen genieten van de feestelijke sfeer tijdens de vakantieperiode. Het is belangrijk om te respecteren dat iedereen zijn eigen keuzes maakt, en dat het vieren van een bepaald feest niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *