Skip to Content

Welke kleuren zijn geschikt voor de slaapkamer?

Welke kleuren zijn geschikt voor de slaapkamer?

Kleuren voor in je slaapkamer: misschien denk je nu dat dat een heel persoonlijke keuze is. Dat is op zich ook wel zo, maar kleuren doen meer dan alleen maar mooi of lelijk zijn. Onbewust (en bewust) kan je beïnvloed worden door kleuren.

Kleuren hebben hun eigen energie die ze overbrengen naar jou. Maar daarnaast hebben kleuren ook invloed op jouw beleving van de grootte van een ruimte. Welke kleuren zijn geschikt voor een slaapkamer?

Blauw is favoriet

Eigenlijk is blauw een kleur die het beste past in een slaapkamer Blauw heeft namelijk een kalmerende werking en dat is natuurlijk wel heel fijn in een slaapkamer. Blauw zou ook zorgen voor een verlaging van je hartslag. Het vermindert het stressniveau en naast je hartslag zou het ook kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen.

Blauw heeft eigenlijk ook een associatie met de natuur. Denk maar aan de helderblauwe hemel of blauwe meren en zeeën. Uit een onderzoek van Travelodge komt naar voren dat mensen die in een blauwe slaapkamer slapen, de beste slaappatronen hebben. Ze slapen gemiddeld maar liefst 7 uur en 52 minuten.

Geel

Ben je niet zo van het blauw? Dan zou geel een prima vervanger zijn. Geel is in hetzelfde onderzoek goed voor een slaap van 7 uur en 50 minuten. Maar goed, even de kleur geel bekeken zonder onderzoek: geel is een kleur die het zenuwstelsel stimuleert die voor ontspanning zorgt. Een warme kleur geel staat heel mooi en geeft je een gezellig gevoel.

Geel is energiek en opbeurend, waardoor het een positieve uitstraling heeft. Hierdoor kan je je zelf positiever voelen, wat meteen weer wil zeggen dat je een betere stemming hebt en hierdoor al blij aan de dag begint. Geel is de kleur van de zon en als je kamer bijvoorbeeld weinig daglicht binnen laat, kan geel de kamer net even meer helderheid en warmte geven. 

Groen

Groen staat bekend om zijn natuurlijke uitstraling. En de natuur is nog altijd ontzettend gezond voor je. Het geeft je een aards en verbonden gevoel. Groen in je slaapkamer is een prima plan. Ook groen kalmeert en geeft rust. 

Maar groen is daarnaast eveneens verfrissend en verkwikkend. Het kan je het gevoel van harmonie geven, waardoor je een fijn gevoel zult hebben in je slaapkamer. Ook groen wordt gerelateerd aan stressvermindering en dit geldt ook voor angst. Dat dit goed is voor je nachtrust mag duidelijk zijn.

Zilver

Hou je wel van luxe, dan zou je aan zilver kunnen denken. Zilver schijnt de schittering van de maan te imiteren, waardoor we onbewust het gevoel hebben dat het nacht is. En dat komt je nachtrust zeker ten goede. Zilver is veelzijdig en kan goed gecombineerd worden met andere kleuren. 

Oranje

Misschien zou je nooit aan oranje denken als we het over slaapkamerkleuren hebben. Toch zou hij als 5e op de ranglijst staan bij het eerder genoemde onderzoek. Oranje zou gemiddeld zorgen voor 7 uur en 28 minuten slaap. En dat is toch ook altijd nog heel goed te noemen.

Oranje is warm (natuurlijk scheelt het welke tint oranje je neemt) en zou je spieren laten ontspannen. En je wordt er vrolijk van. Wie wil nou niet vrolijk zijn dag beginnen? Door oranje is er verbinding met positieve emoties. En oranje werkt enthousiasme in de hand. Een gezellige kleur voor een heerlijke slaapkamer dus.

Maar welke kleuren dan niet?

Als er kleuren geschikt zijn voor je slaapkamer, dan suggereert dit ook dat er kleuren zijn die je beter niet kunt gebruiken. Ja, dat klopt, dat is ook zo. Er zijn kleuren die zorgen voor een minder fijne nachtrust. Men stelt dat paars, grijs en bruin minder fijn zouden zijn voor in de slaapkamer. 

Help, mijn slaapkamer heeft weinig kleur

Misschien heb je een slaapkamer die wel degelijk grijs is. Maar je hebt nog helemaal geen plannen om het over te gaan schilderen. Fleur je slaapkamer dan eens op met kleurige attributen, want bij grijs past immers veel kleuren.

Mooie, opvallende objecten in het blauw, bijvoorbeeld. Zeker als je voor grote objecten kiest zal het invloed hebben. Dus een groot blauw dekbedovertrek is helemaal top. Of op veel plekken blauwe accessoires neerzetten helpt in ieder geval ook al mee. 

Warme of koele kleuren

Naast de energie die kleuren met zich meenemen, is er ook nog het algemene effect van warme en koele kleuren. Kies je voor een kleine ruimte een warme kleur, dan zal de ruimte al snel erg klein lijken, wat misschien benauwend kan overkomen. Aan de andere kant kan een koele kleur een ruimte dus juist groter laten lijken.

Maar: welke sfeer wil je hebben in je slaapkamer? Een hele koele kleur om alleen de ruimte groter te laten lijken, kan aanlokkelijk klinken. Maar een slaapkamer in dus een lichte kleur blauw vind je misschien juist wel helemaal niet gezellig. Je wilt dat je kamer vooral warmte uitstraalt. Hou dan ook je eigen smaak en wensen goed in de gaten.

Luister naar je eigen smaak

Om daarmee meteen duidelijk te stellen dat je altijd eerst naar je eigen smaak moet luisteren. Leuk dat blauw zou zorgen voor een langere slaap (gemiddeld genomen dan), maar als jij net helemaal niks met blauw hebt kan dit toch ook niet positief werken, lijkt mij. Een kleur kiezen waar jij je helemaal fijn bij voelt zal toch altijd nog voor jou de beste keuze zijn.

Natuurlijk kan je wel rekening houden met de kleuren hierboven, maar kies dan wel de kleur die jou het meeste aanspreekt. Dan heb je het op alle fronten, denk ik, goed gedaan en haal je het meeste uit je kleurkeuze op het gebied van ‘je goed voelen’. 

Waar pas je kleur toe?

De kleur van je slaapkamer kan je laten bepalen door veel dingen in die kleur aan te schaffen, maar ook door de muren of een muur die kleur te geven. Denk ook aan andere grotere oppervlakten, zoals gordijnen, vloerkleed of je dekbedovertrek. Je kunt ook heel bewust kiezen voor neutrale kleuren op de muren en dat je kleur aanbrengt met accessoires.

Het grote voordeel is dan dat je veel eenvoudiger kunt variëren omdat je dan alleen de accessoires hoeft te wisselen. Natuurlijk bereik je hiermee niets als je alleen paar kleine dingetjes met die kleur toevoegt. Kies wel voor veel…of vooral grote zaken. 

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *