Skip to Content

Weekmenu maken; tips goedkoop en gezonde gerechten voor gezin met kinderen samenstellen

Weekmenu maken; tips goedkoop en gezonde gerechten voor gezin met kinderen samenstellen

“Wat eten we vandaag?” is waarschijnlijk een vraag die je vaak krijgt thuis, of niet? Een dagelijkse warme maaltijd is erg fijn en belangrijk, maar als je steeds de vraag krijgt wat er vanavond op tafel staat en je steeds maar hetzelfde eet, is het al snel niet leuk meer om te koken. Variatie of een weekmenu kan dus fijn zijn, want zo gaat het eten niet vervelen!

Maar natuurlijk is het niet te doen om voor elke dag iets anders te verzinnen; je hebt waarschijnlijk toch favoriete gerechten die steeds terugkomen, een vaste dag waarop je frietjes eet of een dag bestemd voor restjes uit de koelkast of vriezer.

Ook moeten de maaltijden lekker zijn voor iedereen in het gezin, dus je moet vaak ook rekening houden met kinderen die misschien niet alles lekker vinden. En wat dacht je van de bereidingstijd? Na een lange werkdag, wil je waarschijnlijk niet nog uren in de keuken staan terwijl de kinderen ook op tijd naar bed moeten, maar eet je liever iets wat snel klaar is.

Een weekmenu kan goed helpen omdat je dan niet meer na hoeft te denken wat je op welke dag gaat eten, want dat heb je al bedacht! In dit artikel lees je goede tips zodat je zelf ook heerlijke weekmenu’s kunt samenstellen.

De voordelen van een weekmenu

Het klinkt misschien heel burgerlijk om te werken met een weekmenu, maar er zitten zó veel voordelen aan! Bijvoorbeeld deze:
Het bespaart veel tijd.

Je hoeft alleen één moment te vinden om een weekmenu te maken, bijvoorbeeld in het weekend. Je maakt dan meteen de boodschappenlijst met alle ingrediënten die je voor jouw menu’s nodig hebt, en hoeft dan maar 1 keer naar de supermarkt te gaan en je hebt voor een week te eten.

Daarnaast hoef je dus niet meer na te denken wat je gaat eten, want dat is al bepaald! Ook dat scheelt tijd.

Het bespaart geld.

Door slechts één keer per week boodschappen te doen aan de hand van een boodschappenlijst, ben je minder geld kwijt dan wanneer je dagelijks even naar de supermarkt gaat. Je kunt voor de weekboodschappen bijvoorbeeld grootverpakkingen kopen die in verhouding goedkoper zijn dan kleine.

Maar ook doe je minder impulsaankopen, want je bent maar één keer in de supermarkt. Je kunt ook een weekmenu samenstellen aan de hand van de aanbiedingen, waardoor je ook flink bespaart. Je koopt alleen wat je nodig hebt, waardoor je ook minder voedsel verspilt.

Je hebt meer variatie en eet gezonder.

Als je op het laatste moment nog moet bedenken wat je die avond gaat eten én je hebt niet zoveel tijd en zin, kies je vaak voor gemak en meestal ook een ongezondere optie.

Door bij te houden wat je op welke dag eet, zul je ook merken dat je gevarieerder gaat eten omdat je niet elke week hetzelfde weekmenu gaat maken. Door te plannen wat je gaat eten, ga je vaak ook voor gezondere keuzes qua avondeten.

Hoe maak je een weekmenu?

En dan nu de tips voor het maken van jouw eigen weekmenu! Hoe pak je dit aan?

Kies een vaste dag in de week.

Op welke dag van de week wil je je weekboodschappen gaan doen? Zorg dan dat je weekmenu inclusief boodschappenlijst een dag van tevoren af is. Zo heb je ook nog tijd om aanvullingen te doen voor als je iets bent vergeten.

Houd rekening met je agenda.

Kijk goed in je agenda wat de planning is elke dag. Wie kookt er wanneer, en hoeveel personen eten mee? Zijn er avonden waarop er pas laat gegeten kan worden, dan kies je een gerecht wat makkelijk en snel is. Of moet er in de avond nog gesport worden, zorg dan voor een gerecht wat goed vult maar niet te zwaar op de maag ligt.

Kijk goed naar je voorraad.

Kook met de dingen die je nog in de voorraadkast hebt liggen! Dat is vaak meer dan je denkt. Als je pasta gaat eten, hoef je vaak niet elke keer een nieuwe zak pasta te kopen, want je gebruikt waarschijnlijk niet de hele zak. Kijk eerst eens wat er allemaal nog in de kast ligt en kijk goed naar de houdbaarheidsdatums. Bedenk daar vervolgens lekkere gerechten mee!

Maak een vaste indeling.

Je kunt op elke dag van de week een standaard gerecht eten, bijvoorbeeld op maandag iets met vis, op dinsdag pasta, op woensdag iets met vlees, op donderdag aardappels, vlees en groenten, op vrijdag frietjes met kip en sla, zaterdag iets Aziatisch en zondag soep.

Natuurlijk kun je ook een vaste dag inplannen waarop je de restjes op maakt. Het is ook erg leuk voor de variatie om op minimaal 1 dag in de week iets compleet nieuws uit te proberen!

Bewaar je weekmenu’s

Je hebt niet altijd inspiratie voor nieuwe gerechten, en dat is ook helemaal niet erg. Je kunt bijvoorbeeld best vier pastarecepten hebben waar je elke week één van kiest. Bijvoorbeeld pasta met kip, roomkaas en spinazie, pasta bolognese, lasagne, of spaghetti carbonara.

Door je weekmenu’s te bewaren, weet je nog wanneer je welk recept voor het laatst hebt gemaakt en voorkom je dat je weken achter elkaar hetzelfde eet. Koop bijvoorbeeld een leuk plakboek om alle weekmenu’s in te plakken.

Kijk wat er in de aanbieding is.

Als je op de kleintjes wilt letten, kan het handig zijn om een weekmenu te maken aan de hand van de aanbiedingen in de supermarkt die week. Is er bijvoorbeeld rijst in de aanbieding, dan kun je die week nasi maken of een lekkere curry.

Met groenten moet je goed letten op je planning, want een zak voorgesneden sla is vaak na 5 dagen niet meer zo lekker. Als je op maandag boodschappen doet, kun je de sla dus beter snel inplannen en niet pas in het weekend.

Zoek naar lekkere recepten.

Neem uit de supermarkt bijvoorbeeld de Allerhande en Boodschappen (hier) mee, zodat je misschien nieuwe inspiratie krijgt voor lekkere recepten. Ook op internet kun je heel veel recepten vinden waar je misschien iets mee kunt. Je kunt bijvoorbeeld filteren op bereidingstijd, moeilijkheidsgraad en ingrediënten.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *