De meeste kosten die je hebt, zijn maandelijks. Als je alle vaste uitgaven van je inkomsten aftrekt, houd je hopelijk een bedrag over wat je kunt gebruiken om te sparen en om je wekelijkse boodschappen en verzorgingsproducten van te kopen.
Om te zorgen dat je ook écht spaart, kan het verstandiger zijn om sparen ook als vaste uitgave te zien en niet aan het einde van de maand te kijken wat er over is. Maar wat is eigenlijk een gemiddeld weekbudget voor een gemiddeld gezin in Nederland?
Als je het televisieprogramma Steenrijk, Straatarm wel eens hebt gezien, weet je dat een weekbudget kan verschillen van een paar tientjes tot een paar duizend euro. De verschillen zijn ook in Nederland soms gigantisch.
Je snapt wel dat een gezin met weinig geld erg op de uitgaven moet letten en vaak ook hulp nodig heeft van de Voedselbank, terwijl een gezin dat veel te besteden heeft vaak niet eens de prijskaartjes leest en in de supermarkt gewoon kan kopen wat ze willen.
Wil je meer weten over een gemiddeld weekbudget voor de boodschappen en hoeveel een maaltijd eigenlijk gemiddeld kost, afhankelijk van de leeftijd en samenstelling van je gezin? Lees dan snel verder!
Dagelijkse kosten voor voeding per persoon (boodschappen)
Het Voedingscentrum en Nibud hebben berekend wat de minimale kosten zijn voor dagelijkse voeding per persoon. Dit is onderverdeeld in de leeftijdscategorieën 1 tot 3 jaar, 4 tot 8 jaar, 9 tot 13 jaar, 14 tot 50 jaar, 51 tot 69 jaar en 70+.
Daarnaast wordt bij de categorieën vanaf 14 jaar onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven worden in de berekening als aparte categorie meegenomen, omdat zij op dat moment significant meer voeding nodig hebben per dag en dus ook de kosten daarvoor stijgen.
Voor alle leeftijdscategorieën wordt gekeken naar de kosten voor een ontbijt, broodmaaltijd, warme maaltijd en tussendoortjes. Vervolgens komt er een totaalbedrag per dag uit per persoon. Dit bedrag zou je kunnen gebruiken om voor jouw gezin uit te rekenen wat je minimale weekbudget voor de boodschappen zou moeten zijn. Hier vind je de tabel van het Voedingscentrum en Nibud:
Uit de tabel kunnen we concluderen dat een vrouw die borstvoeding geeft de hoogste dagelijkse kosten heeft aan voeding. Uiteraard hoort het laagste bedrag bij de jongste leeftijdscategorie.
Verder zie je dat de kosten voor voeding voor mannen over het algemeen hoger zijn dan die voor vrouwen. De dagelijkse voedingskosten lopen op naarmate men ouder wordt, maar vanaf 50 jaar zakken de bedragen weer iets voor de mannen.
Rekenvoorbeeld: stel dat je een gezin hebt van 1 volwassene van 30 jaar en een kind van 7 jaar. De tabel gaat namelijk ook uit van een tweepersoonshuishouden. Hoeveel geld ben je dan per week minimaal kwijt aan boodschappen? Een kind van 7 jaar kost zo’n 3,38 euro per dag aan voeding.
Per week is dat dus 23,66 euro. Voor een volwassene van 30 jaar zijn de kosten per week 46,83 euro (man) of 41,79 euro (vrouw). Totaal zou het dus gaan om 65,45 tot 70,49 euro per week voor dit gezin voor alleen voeding.
Klopt dit voor jouw gezin ook, als het een tweepersoonshuishouden is? Zelf woon ik samen met mijn zoontje van 2,5 jaar, die dus per week 17,50 euro aan voeding zou kosten. Voor mezelf zou dat bedrag 41,79 euro zijn, totaal per week 59,29 euro.
Dat klopt voor mijn gezin niet helemaal, want vaak ben ik goedkoper uit. Voor alleen voeding geef ik per week meestal zo’n 50 euro uit, soms zelfs inclusief luiers en verzorgingsproducten. Maar dan ben ik ook wel een koopjesjager!
Hoe groter het gezin, hoe goedkoper je uit bent
De grootte van het gezin is ook van belang als je wilt uitrekenen wat een goed weekbudget is voor je boodschappen voor jouw gezin. De bedragen in de tabel hierboven zijn gebaseerd op een tweepersoonshuishouden.
Maar woon je alleen? Dan ben je al gauw 10% duurder uit. Je moet namelijk tóch ongeveer dezelfde boodschappen in huis halen als een gezin met meer mensen. Er zijn wel kleinverpakkingen, maar vaak betaal je hiervoor in verhouding meer.
Een gezin van 3 personen is vaak 20% goedkoper uit dan een tweepersoonshuishouden. Voor een vierpersoonshuishouden of een nóg groter gezin gaat het om 30%. Je kunt dan namelijk voordeliger uit zijn door grootverpakkingen te nemen, die in verhouding goedkoper zijn.
De kosten voor voeding per dag voor verschillende leeftijden kunnen we weer in een mooie tabel zetten, maar dit keer kijken we alleen naar de totaalbedragen per dag en de grootte van het gezin:
Rekenvoorbeeld: heb je een gezin van 2 volwassenen van jonger dan 50 jaar, een kind van 2 en een kind van 7 jaar? Je gezin bestaat dan dus uit vier personen, dus je moet in de laatste kolom kijken voor de bedragen.
Totaal wordt het voor dit gezin 1,75 + 2,37 + 4,68 + 4,18 = 12,98 euro per dag = 90,86 euro per week. In dit voorbeeld is uitgegaan van een volwassen man én vrouw, maar voor twee mannen zijn de kosten iets hoger; voor twee vrouwen zijn de kosten wat lager.
Hoe hoger het inkomen, hoe hoger het weekbudget
Dit zie je natuurlijk ook in het televisieprogramma Steenrijk, Straatarm, waar ik het al eerder over had. Gezinnen met een mega inkomen, hebben vaak ook een mega hoog weekbudget. Gezinnen die bijvoorbeeld van een uitkering moeten leven, hebben vaak moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en kunnen zich per week aanzienlijk minder veroorloven.
Leave a comment