Skip to Content

Waterwratjes; wat tegen te doen inclusief behandeling als ze ontstoken zijn

Waterwratjes; wat tegen te doen inclusief behandeling als ze ontstoken zijn

Waterwratjes, ik heb ze zelf nog nooit gehad geloof ik, maar er is een tijd geweest dat Dante er wel last van had. Verder kan ik me van vroeger nog herinneren dat er op de camping een aantal kinderen waren die er enorm veel last van hadden.

Waterwratjes komen meestal voor bij kinderen boven de 1 jaar. Het zijn gladde pukkeltjes, gevuld met vocht. Ze kunnen op het hele lichaam voorkomen en dan vaak in groepjes. Ze zijn besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus, wat in het vocht van de wratjes zit.

Hoe kom je aan waterwratjes?

Waterwratjes ontstaan door besmetting van de huid met het bijbehorende virus. Het virus komt uit het vocht dat in de waterwratjes zit.

Kinderen krijgen het over het algemeen door direct huidcontact met andere (besmette) kinderen, bijvoorbeeld tijdens het spelen of sporten. Ook kunnen ze het krijgen door het gebruiken van een besmette handdoek of badspeeltjes.

Na besmetting kan het 2 weken tot een halfjaar duren voordat de wratjes verschijnen.Door het krabben aan de wratjes kan het virus zich gemakkelijk naar andere delen van de huid verspreiden. Het kan dus zomaar zijn dat je op een gegeven moment helemaal onder zit. Je kunt er zelfs soms meer dan 100 krijgen.

Rond de waterwratjes ziet men soms ook nog wel eens eczeem. Eigenlijk is het onduidelijk of dit ontstaat door de waterwratjes of dat eczeem misschien de ideale plek is voor waterwratjes om te ontstaan.

Het komt zelden voor dat volwassenen waterwratjes krijgen, maar soms komt het toch voor bij een sterk verminderde weerstand door ziekte (zoals HIV) of door medicijnen (zoals ontstekingsremmers en sommige medicijnen tegen kanker).

Het virus wordt bij volwassenen ook wel door seksueel contact overgedragen (soa).

Hoe herken je waterwratjes?

Het zijn een beetje glanzende, bolvormige pukkeltjes, die eruit zien als kleine pareltjes met een doorschijnende kleur. In het midden hebben ze een deukje. Meestal blijven de waterwratjes klein; minder dan een halve centimeter groot.

Meestal verschijnen ze in groepjes op plekken zoals de romp, in de knieholten, rond oksels en op of tussen de billen. Ook kun je ze in je gezicht krijgen, bijvoorbeeld op je ooglid, waardoor het oog ontstoken kan raken.

De wratjes kunnen behoorlijk jeuken, maar als je gaat krabben dan gaan ze stuk en besmet je jezelf (en anderen) alleen nog maar weer.

Na enkele maanden beginnen de wratjes vanzelf gelig vocht aan te maken (dit kan ook gebeuren na krabben of stoten). Daarna drogen ze in en verschijnen er korstjes en zullen ze uiteindelijk verdwijnen. In de huid eromheen kunnen dan helaas wel nieuwe wratjes opkomen.

Zijn waterwratjes schadelijk voor je gezondheid?

Afgezien van het feit dat het heel vervelend is, als je ze hebt, kan het hebben van waterwratjes verder echt geen kwaad. Voornamelijk de jeuk is erg naar en als je er een heleboel hebt, is het ook geen prettig aangezicht.

Meestal verdwijnen ze binnen een jaar, hoewel ze ook soms twee jaar aanwezig kunnen blijven. Helaas, geduld is een schone zaak…ooit kom je er weer vanaf. Eén voordeel is trouwens wel, dat als je ze gehad hebt, je ze niet nog een keer krijgt. Je hebt er dan namelijk een weerstand tegen opgebouwd.

Behandeling van waterwratjes

Behandeling van waterwratjes is eigenlijk niet nodig, hoe graag je het ook zou willen. Zelfs als ze gaan ontsteken, genezen ze bijna altijd vanzelf. Soms helpen bepaalde crèmes zoals sudocrem, koelzalf of mentholgel tegen de jeuk. Dit kun je gewoon zonder recept kopen bij de apotheek.

Let op: Bij kleine kinderen mag je dit absoluut niet rond de neus of mond gebruiken.

Er zijn wel behandelingen, maar deze hebben eigenlijk meer nadelen dan voordelen. De huisarts kan waterwratjes bevriezen (vloeibare stikstof), wegbranden (elektrisch), of met een scherpe lepel afkrabben na eerst de huid te hebben verdoofd.

Het is echter niet bewezen dat deze behandelingen ook daadwerkelijk werken. Verder kan het natuurlijk pijn doen en littekens veroorzaken.

Advies is dus: wachten tot de waterwratjes vanzelf genezen. Alleen bij een infectie met bacteriën kan een antibioticakuur nodig zijn. Je kunt een infectie herkennen aan roodheid die zich uitbreidt of aan een rode streep. Heeft het kind een oogontsteking door een waterwratje op het ooglid, dan kan het wratje weggehaald worden.

Tips en adviezen bij waterwratjes

  • Probeer te voorkomen dat het kind aan de waterwratjes gaat krabben. Door het krabben kan het namelijk gaan ontsteken en daardoor pijnlijk worden. Verder kan het virus zich gemakkelijk verspreiden en voor nog meer waterwratjes zorgen.
  • Laat het kind regelmatig de handen wassen en houd de nagels kort en schoon, om verdere besmetting te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat het kind niet met de handen in de ogen wrijft. Zo verklein je namelijk de kans dat het virus zich naar de oogleden of ogen verspreidt.
  • Dek open wratjes waar geen kleding overheen zit, af met een pleister.
  • Laat het kind een eigen handdoek en washand gebruiken. Gebruik de handdoek en washand maar één keer. Droog na het douchen of baden de delen van de huid met open wratjes als laatste af om verdere verspreiding te voorkomen.
  • Zijn de wratjes open? Laat het kind dan niet met anderen in bad. Was het badspeelgoed goed af na gebruik en laat het daarna drogen. Het kan helpen om verspreiding te voorkomen, maar bewezen is dat helaas (nog) niet.
  • Het kind hoeft niet thuis te blijven van het kinderdagverblijf, school of zwembad. Open wratjes kun je tijdens het zwemmen afplakken met een waterdichte pleister.
  • Bescherm de huid en voorkom dat de huid uitdroogt: douche kort en niet te heet en gebruik ongeparfumeerde shampoo en douchegel. Smeer de droge huid daarna lekker in met een ongeparfumeerde crème.
  • Bij eczeem is het belangrijk dat het eczeem goed wordt behandeld.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Natuurlijk kan het zo zijn dat je alsnog contact op moet nemen met de huisarts. Dit komt het meeste voor in de volgende situaties:

  • De waterwratjes breiden zich snel uit in een eczeemplek. Er kan dan een betere behandeling van het eczeem nodig zijn.
  • Het kind heeft een rood oog door een waterwratje op het ooglid. Er kan dan een behandeling van het wratje op het ooglid nodig zijn.
  • De waterwratjes zijn ontstoken (rood, gezwollen) zijn en de roodheid breidt zich steeds verder uit.
  • De waterwratjes zijn ontstoken en de roodheid breidt zich uit in de vorm van een streep.
  • De waterwratjes zijn ontstoken en uw kind heeft er heel erg veel last van.

De huisarts zal tijdens een bezoek kijken of een antibiotica zalf nodig is, om de ontsteking te behandelen. Ook kan het advies zijn om af te wachten tot de waterwratjes vanzelf verdwijnen.

Waterwratjes, ik heb ze zelf nog nooit gehad geloof ik, maar er is een tijd geweest dat Dante er wel last van had. Verder kan ik me van vroeger nog herinneren dat er op de camping een aantal kinderen waren die er enorm veel last van hadden.
Gout Amanda

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *