Skip to Content

Water over laptop; wat doen bij waterschade als laptop niet meer aangaat

Water over laptop; wat doen bij waterschade als laptop niet meer aangaat

Waterschade; dat gebeurt natuurlijk altijd op een moment dat je het niet kan gebruiken. Dat vrouwen kunnen multitasken en meerdere taken tegelijk kunnen doen, blijkt niet altijd even correct.

Het was zo’n dag waarop ik ook al in de keuken van alles had laten vallen dus ik functioneerde al niet helemaal optimaal. De kinderen waren heerlijk aan het spelen, het eten stond in de oven en ik wilde de nieuwe stoelen bij de eettafel monteren (lang leve Ikea).

Op de achtergrond had ik de laptop staan met een filmpje om te kijken en een flesje water.

Open, en dat is niet slim. Want toen ik met de stoelpoot een zwiep maakte, stootte ik tegen de tafel en viel het flesje water om, precies over de laptop zowel het beeldscherm als het toetsenbord.

Natuurlijk gelijk last van waterschade. Het scherm begon meteen te flikkeren dus alleen droog deppen was niet voldoende. Toch lijkt het, 48 uur na dit incident, er op dat de laptop de douche heeft overleefd.

Iets wat ik toen het gebeurde eigenlijk al niet meer had verwacht want de zwempartij van de telefoon betekende ook einde verhaal. Hoe en wat?

Kortsluiting voorkomen & droog deppen met water over laptop

Direct nadat het flesje om was gevallen, heb ik de stekker van de oplader eruit getrokken. Dit om kortsluiting te voorkomen.

Vervolgens omgedraaid zodat het water eruit kan ‘lekken’ via dezelfde weg als het erin gekomen is. Zo kon ik ook bij de accu om die los te maken. De achterkant en behuizing heb ik heel voorzichtig droog gedept met een hydrofiele doek.

Laten drogen

Ondertussen, was vlak voor het eten, heeft manlief een sprintje getrokken naar de Lidl om de hoek om een megazak rijst te kopen en pakte een bak uit de schuur die groot genoeg was om de laptop in te leggen. Daar ging de laptop in een rijstbad, met de accu ernaast.

Later ging ik pas lezen en las ik dat rijstbad niet eens noodzakelijk is, gewoon alleen al ondersteboven laten staan en niet in de buurt van een warmtebron omdat je dan heel andere problemen gaat krijgen.

Opeens had ik zeeën van tijd, ik ben namelijk onder andere begonnen met bloggen als tijdverdrijf. Ik hoopte dat ik op die manier iets nuttigs kon doen. En nu had ik dus een hele avond niets te doen.

Dus na wat op de bank gehangen te hebben, ben ik zowaar maar de achterstallige was gaan vouwen en op tijd het bed in gekropen.

Nu had ik de geruststelling dat we een goede inboedelverzekering hebben die dit dekt, zowel de zwempartij van mijn telefoon als een eerdere reparatie nadat hij gevallen is, zijn volledig vergoed. Dat leverde iets van rust op.

Al betekent dat wel dat je je laptop een paar weken kwijt bent, maar ja als dat het ergste is…

Geduld als je waterschade hebt

Daarna moet je geduld hebben. Iets wat ik dus niet heb. Zeker niet toen ik naging wat er allemaal op de laptop stond en dat de back-up van de boekhouding een paar maanden oud is. Dat vond ik toch wel essentieel, dus laptop toch aan de lader (niet aan de accu) en aan.

Zowaar er gebeurde iets, het scherm flikkerde nog steeds en was bij vlagen scherp en de helft van het toetsenbord deed het niet zodat ik eerst via de telefoon het wachtwoord moest aanpassen aan de toetsen die ik wel kon gebruiken en toen zat ik erin.

Tot het moment dat ik de boekhouding had gekopieërd maar nog niet in de juiste map had kunnen plakken… De laptop had er duidelijk nog geen zin in. Weer terug in het rijstbad dus.

Aangezien we bezig zijn met de zolder leeg te halen en daar onder andere heel veel te kleine kinderkleding ligt, heb ik me de rest van de dag daarmee bezig gehouden.

Iets wat voorheen een klusje was van een paar weken waarin ik iedere dag een paar uur naar zolder kon gaan, heb ik dat nu in een dag gedaan.

Het grote voordeel van kinderen die wat ouder worden en steeds beter samen / zelfstandig kunnen spelen op hun eigen kamer, en vooruit op het grote bed van mama en papa tussen alle kinderkleding in terwijl ze een filmpje keken op de kurio 😉

Die avond, 24 uur later, sliep ik enorm slecht. Niet eens zozeer vanwege de laptop maar ik had ‘ontwenningsverschijnselen’ van het bloggen.

De ideeën komen bij mij echt in golfjes en ik had nu dus zo’n zes blogs in mijn hoofd zitten die ik niet kon uitwerken. Dat was enorm frustrerend, uiteindelijk maar op mijn telefoon het één en ander aan kernwoorden genoteerd (ik lag al in bed).

Ondertussen las ik ook wat ervaringen van anderen waarvan hun laptop een douche had gehad en zowaar er was hoop!

Vrijwel alle verhalen die ik las, vertelden dat ze na 3 tot 7 dagen niet de laptop aanraken hun eigen laptop weer konden gebruiken.

Dat de volgende dag er geen nieuwe blogpost online zou komen omdat ik er één had verwisseld en de ander nog in concept had staan omdat er een afbeelding ontbrak, kon ik verrassend genoeg goed loslaten. Ook al is dat voor het eerst sinds dat ik ben begonnen met bloggen.

Na 48 uur ‘moest’ ik gewoon mijn laptop hebben. Er moest een advertorial uitgewerkt worden en ik had ruzie met de Kurio omdat die toch niet echt gemaakt is voor volwassen vingers en de reservelaptop die ik tijdelijk van mijn ouders kon lenen werkte ook niet.

Uit frustratie dus de laptop weer uit het rijstbad gehaald.

Op tafel gezet, aangesloten met de oplader (zonder accu) en zowaar, hij ging direct aan. Geen flikkering, ik kon gewoon inloggen en vervolgens kwam de grote test. Ja hoor, alle toetsen deden het weer!

Kon ik snel wat bestanden back-uppen en het hoog noodzakelijke doen om hem vervolgens voor de veiligheid toch weer even terug te leggen in het rijstbad. Je kan wel raden dat ik zeer opgelucht was.

Laptop verzekering

Voor de zekerheid kan je natuurlijk altijd een laptop verzekering afsluiten, ook voor het geval hij wordt gestolen of er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Dat kan oa hier.

Hebben jullie weleens zoiets meegemaakt?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Volgmama Volgmama schreef:

  Mijn man heeft eens zijn telefoon in de wc pot laten vallen.. Die heeft het niet overleefd haha.

 2. Avatar van Nathalie Nathalie schreef:

  Wat goed en fijn dat hij het weer doet!
  Hier een keertje koffie, helaas ging het moederbord echt niet meer aan de gang en moest deze via de verzekering gerepareerd worden, ik hou mijn hart vast voor eventuele herhaling!

 3. Avatar van Marguerita Marguerita schreef:

  Fijn dat je hem weer aan de praat hebt! Ik heb pas sinds kort een laptop en deed daarvoor alles met de ipad. Toen het scherm kapot was gevallen en ik 1 dag zonder zat was ik ook zeer gestresst

 4. Avatar van Lot Lot schreef:

  Ja maar dan met cola! En dat is echt wat anders.

  Voor anderen die iets met vocht overkomt: IN GEEN GEVAL TE SNEL WEER OPSTARTEN.
  Ik deed het te snel waarschijnlijk na 2 dagen volgens iemand die er echt wel wat van weet vertelde dat ik er echt een week de tid voor had moeten nemen.
  Nu was hij total loss, gelukkig goede uitkering gekregen.
  Het was een vrij dure dus van de uitkering die natuurlijk niet een nieuwprijs is kon ik wel een wat goedkopere kopen die prima voor mij voldoet.

 5. Avatar van Saskia Saskia schreef:

  Ik heb het gelukkig nooit mee gemaakt. Maar ik heb regelematig een flesje water naast mijn laptop staan. Dus daar moet ik dan toch wat voorzichtiger meer zijn.