Skip to Content

Wat zijn de gezondste noten?

Wat zijn de gezondste noten?

Noten zijn een geweldige bron van voeding! Ze bevatten vezels, eiwitten, vitaminen, mineralen, en ze kunnen helpen je LDL-cholesterol te verlagen. Maar welke noten zijn het gezondst? En is het verstandig om alle noten te eten? In dit artikel ontdek je alle voordelen voor je gezondheid die gepaard gaan met het eten van noten.

Wat zijn de gezondste noten?

Sommige noten zijn gezonder dan andere, alhoewel alle noten een bepaalde mate van voedingswaarde bieden. Amandelen zitten boordevol antioxidanten en vitamine E, die helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Walnoten bevatten gezonde vetten en omega-3- vetzuren die ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen.

Cashewnoten bevatten magnesium, calcium en zink – allemaal goed voor de gezondheid van de botten. Van pistachenoten is ontdekt dat ze het LDL-cholesterolgehalte verlagen en de insulinegevoeligheid verbeteren. Ten slotte zijn macadamianoten een geweldige bron van gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten die de gezondheid van het hart ondersteunen.

Kun je te veel noten eten?

Noten zijn rijk aan voedingsstoffen en moeten met mate gegeten worden. Er is geen vaste regel over het aantal noten dat je per dag zou moeten eten, maar het is belangrijk om de porties onder controle te houden. Het eten van te veel rauwe of geroosterde noten kan leiden tot gewichtstoename vanwege hun hoge caloriegehalte.

Bovendien kunnen bepaalde soorten noten, zoals cashewnoten, spijsverteringsproblemen veroorzaken als ze in grote hoeveelheden worden gegeten, vanwege hun hoge vezelgehalte. Het beste is om het bij een portie (1/4 kopje) per dag te houden, zodat je het meeste uit hun voedingswaarde haalt zonder te veel calorieën of vezels binnen te krijgen.

Zijn bepaalde soorten noten beter dan andere?

Het antwoord is, ja! Bepaalde soorten noten hebben een hoger gehalte aan bepaalde vitaminen of mineralen dan andere, dus het is belangrijk dat je ze door elkaar eet. Amandelen hebben bijvoorbeeld een hoger gehalte aan vitamine E dan walnoten, terwijl walnoten meer omega-3- vetzuren bevatten dan andere soorten, dus door ze allebei in je dieet op te nemen krijg je een breder scala aan voedingsstoffen uit deze twee krachtpatsers!

Amandelen

Amandelen zijn al jaren het favoriete tussendoortje van gezondheidsliefhebbers, dankzij hun overvloed aan voedingsstoffen en brede scala aan voordelen. Vol met onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen, is het geen wonder dat amandelen zoveel voordelen bieden voor onze gezondheid! Zo zijn amandelen vooral rijk aan vitamine E, een belangrijke voedingsstof die onze cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel helpt beschermen- en zo een krachtig afweersysteem biedt tegen gezondheidscomplicaties.

Macadamia noten

Macadamianoten zijn niet alleen heerlijke snacks, maar ook ongelooflijk gezond. Hun hoge gehalte aan vitamine B1 en mangaan biedt onmisbare voordelen voor het menselijk lichaam. Vitamine B1 staat bekend als de energievitamine en helpt je lichaam de hele dag energie op te slaan, om te zetten en te leveren en draagt bij aan een zo goed mogelijke zenuwfunctie. Mangaan is belangrijk voor sterke botten en helpt bij de stofwisseling en de bescherming van cellen tegen schade door vrije radicalen.

Pinda’s

Soms wordt er gezegd dat pinda’s stiekeme dikmakers zijn, maar eigenlijk zijn ze heel gezond. Door de dertien gram vet en honderdzestig calorieën geven pinda’s je langer een vol gevoel en geven ze geleidelijk suiker af aan je bloed voor langdurige energie. Alle vezels en eiwitten die pinda’s leveren, maken ze een prima keuze als het gaat om op je gewicht letten – en dankzij de langdurige energie die ze leveren, kunnen pinda’s een slimme optie zijn voor wie de hele dag energie wil houden!

Pistachenoten

Pistachenoten zijn ongelooflijk gezonde noten, boordevol voedingswaarde die je nergens anders kunt vinden. Niet alleen zijn pistachenoten met weinig calorieën vergeleken met andere noten, maar ze hebben ook krachtige immuniteitsversterkende eigenschappen en een vermogen om de cholesterol te verlagen. Alles wat je nodig hebt, is elke dag een handvol pistachenoten en je kunt een gezonder leven leiden.

Walnoten

Deze noten staan bekend om hun lange lijst van voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Maar walnoten spannen de kroon in vergelijking met andere noten – walnoten zitten boordevol goedheid die ze net iets anders maakt dan andere noten. Niet alleen zijn walnoten bijzonder voedzaam, maar ze worden ook “hersenvoedsel” genoemd vanwege hun positieve effecten op je hersenen en geheugen.

Paranoten

Het eten van paranoten is een geweldige manier om gezond te blijven. 25 gram is de aanbevolen hoeveelheid per dag en paranoten bieden een fantastische bron van gezonde vetten die ons lichaam nodig heeft. Niet alleen zitten paranoten vol gezonde vetten, je kunt er ook ruimschoots eiwitten, koper, magnesium, calcium, ijzer en fosfor in binnenkrijgen.

Hazelnoten

Hazelnoten zijn een krachtige bron van antioxidanten en zitten boordevol nodige vitaminen en mineralen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. Ze zijn niet alleen geweldig voor je hart, maar hazelnoten zitten ook boordevol foliumzuur, of vitamine B11, die in verband is gebracht met gewichtsverlies. De voordelen van hazelnoten blijven niet beperkt tot de inwendige gezondheid; deze droge vrucht is een geweldig tussendoortje en een smakelijke toevoeging die aan elk gerecht kan worden toegevoegd.

Pecannoten

Pecannoten zijn niet alleen ongelooflijk lekker, ze barsten ook van de gezondheidsvoordelen. De pecannoot is een krachtpatser van vitamine B en E, die een ongelooflijke invloed hebben op het vermogen van de hersenen om informatie te verwerken en op het algemeen functioneren. Daarom hebben pecannoten de toepasselijke bijnaam “hersenvoedsel”.

Niet te vergeten dat pecannoten bijzonder rijk zijn aan mineralen als magnesium, ijzer, mangaan en zink – waardoor pecannoten een superfood zijn dat kan helpen je hartgezondheid op peil te houden! Neem ze als ontbijt in havermout of yoghurt voor een gezonde start van de dag. Heerlijkheid daargelaten, pecannoten zijn zeker hier om te blijven gezien hun geweldige voedingswaarde.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn een uitstekende snack voor je gezondheid! Niet alleen bevatten cashewnoten vier van de negen nodige B-vitaminen, ze bevatten ook vitamine E en K – beide krachtige antioxidanten. Cashewnoten leveren eiwitten en gezonde vetten om ons lichaam energiek te houden. Of je nu op zoek bent naar een snelle snack op zichzelf, een topping aan je salade of roerbak, cashewnoten voegen ultieme smaak en aroma toe.

Ongezouten cashewnoten bieden de voordelen van cashewnoten zonder toegevoegd zout. Ze zitten boordevol nodige vitaminen, mineralen en eiwitten die de gezondheid van ons lichaam kunnen bevorderen – geen wonder dat deze noot en favoriet is!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *