Skip to Content

Wat te doen tegen wallen onder ogen; tips hoe kom je er vanaf?

Wat te doen tegen wallen onder ogen; tips hoe kom je er vanaf?

Wallen onder je ogen: iedereen weet dat het kan komen door slaapgebrek. Heb je last van die wallen onder je ogen, dan krijg je vast opmerkingen naar je hoofd geslingerd als: ‘zo, kort nachtje gehad?’. Op zich niet erg, natuurlijk, maar wel een beetje irritant als die wallen daar helemaal niks mee te maken hebben.

Of als je nu eenmaal als kersverse moeder inderdaad weinig slaap krijgt, zit je ook niet continu op dit soort opmerkingen te wachten. Daarnaast baal je zelf misschien nog wel het meest van die wallen. Is er iets tegen te doen? Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander natuurlijk helemaal niet te werken, maar je kunt het allicht proberen!

Maar wat zijn wallen eigenlijk

Eigenlijk zijn de echte verdikkingen onder je ogen huid en vet, wat bij de één nu eenmaal dikker is dan bij de ander. Als je ouder wordt, wordt alles slapper, waardoor ook de wallen meer kunnen gaan opvallen. Dit klinkt alsof je er dus niks tegen kan doen en eigenlijk is dit ook alleen echt te veranderen met een chirurgische ingreep.

Maar er is meer: door de verkleuring van je huid kunnen wallen extra opvallen, en daar is zeker iets aan te doen. Helaas kan ook dit komen door een genetisch verhaal, maar vaak komt het door vochttekort, te veel zon of een ziekte.

Neem voldoende rust

Oké, flauw, maar goed: regelmatig is de oorzaak (of in ieder geval een deel ervan) toch slaapgebrek. Probeer dus deze wallen te voorkomen door goed te slapen.

Lukt dit nu eenmaal niet door een huilende baby, dan kun je natuurlijk afspreken met je partner dat jullie elkaar afwisselen. Zo krijg je in ieder geval een deel van de nacht rust. En slaap rustig bij als je baby overdag zijn slaapje doet!

Geen baby in huis? Ga dan gewoon eens eerder naar bed om zo de nodige rusturen te pakken! Waarom slecht slapen trouwens wallen in de hand werkt? Eigenlijk zijn het helemaal die wallen niet. Je huid kan er alleen bleker door uit gaan zien en hierdoor valt het meer op…

Drink genoeg

Om je waterhuishouding op orde te houden, is genoeg drinken (water dus) van belang. Omdat wallen veroorzaakt kunnen worden door een vochttekort ook in dit geval een aanrader dus.

Geen alcohol of cafeïne

Maar let op: drink geen (of minder) alcohol of koffie. Alcohol en cafeïne zijn beide vochtafdrijvend, wat je huid niet ten goede komt!

Niet roken

Roken is heel slecht voor je huid en zal dan ook die wallen niet ten goede komen. De doorbloeding van de huid wordt door roken aangetast. Stop je dus met roken, dan zullen die donkere kringen een stuk minder worden.

Gezond eten

Ook je voedsel heeft invloed op dit probleem. Eet gevarieerd, matig je zoutgebruik (houdt vocht vast), en let erop dat je dus alle vitaminen binnen krijgt. Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor een gezonde huid! Zo zorgt vitamine A dat je huid goed weet te herstellen en vitamine C helpt bij het maken van collageen. Collageen houdt je huid soepel én stevig!

Vochtophoping: lig hoger met je hoofd

Het kan zijn dat het te maken heeft met vochtophoping dat er wallen ontstaan. Probeer eens uit of het scheelt om nog iets hoger met je hoofd te liggen. Een extra kussen of een dikker exemplaar, bijvoorbeeld. Overigens kan vochtophoping ook wijzen op een mankement aan je nieren!

Ogen wrijven werkt wallen in de hand!

Wist je dat je je huid beschadigt rondom je ogen als je steeds in je ogen wrijft? Ook dit werkt dus een soort wallen in de hand. Omdat de bloedvaten beschadigd raken, zal de huid er namelijk opzetten.

Koud maken

Heb je al last van wallen, dan kun je een poging doen om de zwelling tegen te gaan door het te koelen met koud water. Leg bijvoorbeeld een koud washandje of kompres op je ogen.

Dit moet je wel ruim een kwartier volhouden. Hierdoor zullen ook de bloedvaten krimpen wat de kleur van je huid ten goede komt. Een andere manier is om eetlepels even in de vriezer te leggen en die, uiteraard omwikkeld, op je ogen te leggen.

Kokosolie smeren

Kokosolie heeft een vochtregulerende werking. Dit kun je dus prima gebruiken bij wallen. Voordat je naar bed gaat smeer je een paar druppels op de plek waar de wallen zich voordoen. Zo kan het de hele nacht rustig intrekken.

Schijfjes komkommer

Tja, een heel, oude bekende, maar het wordt wel als echt werkend beschouwd. Dus waarom zou je niet even met een paar schijfjes komkommer op je ogen relaxen?

Het cafeïnezuur in de komkommer vermindert het vasthouden van vocht. De gezwollen huid onder je ogen, de wallen dus, zullen hierdoor dus slinken! Kan je daarna snel verder met andere beautytips.

Cafeïne…

Er zijn oogrollers te koop, die cafeïne bevatten. Nu las ik ook de tip van anderen om gewoon zelf een gebruikt theezakje of koffiepad te gebruiken en deze op je ogen te leggen. Allicht het proberen waard!

Aloë Vera

Aloë Vera is ook niet onbekend en wordt gezien als wondermiddel bij meer huidkwaaltjes. Het heeft een hydraterende werking. Smeer een heel klein beetje hiervan onder je ogen en masseer dit zachtjes in. Laat het zo’n tien minuutjes intrekken en maak daarna de huid schoon met een watje.

Aambeienzalf smeren

Wát, aambeienzalf bij mijn ogen smeren? Klinkt wat raar, inderdaad. Het zou door veel grote sterren gebruikt worden. En persoonlijk vind ik het een eng verhaal en vraag ik me af of je dit moet willen. Omdat de zalf de huid namelijk irriteert wordt deze dikker!

Hierdoor kun je er minder doorheen kijken en ziet het gebied er dus mooier uit. Gebruik dit zeker niet te vaak en kijk uit bij je ogen!

Speciale zalf

En dan zijn er nog de speciale zalfjes die echt bedoeld zijn om onder je ogen te smeren. Lijkt mij een veiliger idee… Hoewel ook deze oogcrèmes niet te vaak gebruikt moeten worden! Ook hier is het idee dat de huid dikker wordt, zodat je er minder doorheen kunt kijken.

Om enge reacties te voorkomen mag je geen verschillende middelen door elkaar heen gebruiken! Een zeer gevoelige huid of zelfs eczeem kan hierdoor ontstaan!

Masseren

Je wallen zachtjes masseren kan ook helpen. Vanuit je binnenste ooghoek duw je voorzichtig met twee vingers naar de jukbeenderen toe. Het idee is dat zo het vocht naar de lymfebanen wordt geleid, waar het dan afgevoerd wordt. Uiteraard doe je dit heel rustig en voorzichtig.

Waarschuwing

Heb je echt last van je wallen? Of heb je wel al dingen geprobeerd en is je huid hierop gaan reageren? Ga niet zelf lopen emmeren, maar vraag je huisarts om advies!

Meer tips vind je hier.

Let ook altijd op met wat je doet. Je bent immers heel dicht bij je ogen bezig en ogen zijn nu eenmaal heel kwetsbaar. De huid onder je ogen trouwens ook, want deze is heel dun. Voorzichtig handelen is dus zeker op zijn plaats!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *