Zo overleef je de hittegolf

 Niet alleen ouderen hebben veel last van de hitte, ook kinderen zijn heer zeer gevoelig voor. Zeker als het een paar dagen achter elkaar zo warm is dat er sprake is van een hittegolf. Het is toch altijd weer wennen, de laatste keer dat het zo warm was (dat ik me er van bewust was) was toen onze dochter nog maar twee maanden oud was.  

Ik had eerder al een klein overzichtje gemaakt met tips voor je baby en warm weer en laten en wil dit graag aanvullen met tips specifiek gericht op de hittegolf en ook oudere kinderen. Voorkomen van een zonnesteek is tenslotte beter dan genezen! Tijd dus voor de nodige voorzorgsmaatregelen om de rest van de week door te komen.

Lees ook: Oma weet alles; tips voor in de zomer / tijdens een hittegolf

Stel een siësta in tijdens de hittegolf

Het algemene advies is om minimaal tussen 1200 en 15.00 niet naar buiten te gaan. De zonnekracht is dan op zijn sterkst en dat kan schadelijk zijn voor het huidje van je kind. Schaduw, zonnebrand etc. werken lang niet zo goed als gewoon binnen blijven

. Tijd dus om het middagslaapje weer in te voeren, ook voor je zelf. Wil je kind echt niet naar bed? Dan is een uurtje op de bank hangen ook prima te verantwoorden.

Blijf drinken

Zelf zet ik tijdens een hittegolf een enorme watertap neer buiten met een paar bekers en blijf deze aanvullen. Een deel van het water beland bij de bloemetjes, op de trampoline en zelfs in huis.

Maar ook een groot deel verdwijnt precies waar ik het wil hebben; in het lichaam van mijn kind. Met dit warme weer is de vochthuishouding een van de belangrijkste aandachtspunten. Waterijsjes zijn ook een absolute must! Vul daarom een la met vooral heel veel ijsjes.

Schaduw

Zorg voor schaduw in je tuin, zodat als je naar buiten gaat. Ook in de ochtend of middag je samen met je kind in de schaduw kan spelen. Let op; ook in de schaduw moet je je insmeren want de uv-straling komt overal.

Schaduw kan je maken met behulp van een zonnescherm, parasol maar ook een schaduwdoek of iets dergelijks. Uv-werende kleding is ook een absolute aanrader.

Uitstapjes in de ochtend

Moet je echt ergens heen / iets doen; plan deze afspraken dan zo vroeg mogelijk in de ochtend zodat je ‘s-middags binnen kan zijn op het heetst van de dag. Uitzonderingen kan je natuurlijk maken voor overdekte winkelcentra met goede airco, speelruimte en lunchgelegenheden 😉

Voor je baby is het prima om de hele dag binnen door te brengen, gewoon lekker in de box / op de grond op een grote hammamhandoek in een rompertje met wat speelgoed.

Aangepaste voeding

Ok, dat klinkt serieuzer dan ik bedoel. Als het warm weer is heeft je lichaam andere behoeften. Zet daarom een schaal  monkey plate met fruit en groente neer en wat zoute stengels / chipjes etc. zodat je kind onbeperkt fruit kan eten waar veel vocht in zit. Als het niet wil eten ‘s-avonds geen probleem.

De volgende ochtend gaat er vast wel weer een boterham in. In het fruit zitten alle vitamines en mineralen die je kind nodig heeft en de rest komt na deze week wel weer. Een goedgevulde soep met bouillon doet het natuurlijk ook altijd goed en zorgt voor aanvulling van het zout dat je kwijtraakt door te transpireren.

Sluit alles af

In de ochtend kan je even lekker luchten. Maar daarna gaan alle (rol)gordijnen en ramen dicht. Op die manier hou je de warmte buiten en blijft het binnen aangenaam. Werkt in ieder geval hier in huis, het is hier zelfs op het heetst van de dag heerlijk aangenaam.

Pas op met water

Met water spelen is natuurlijk super leuk en kan erg verkoelend zijn. Toch ben ik hier erg voorzichtig mee. Ik ben geen groot voorstander van badjes. En niet alleen door het gedoe van opblazen, vullen en als ze lek gaan of weer leeg moeten.

Zeker met een baby wordt het afgeraden om in bad te gaan zitten. Het water is vaak veels te koud, waardoor je baby snel afkoelt. Ook met dit weer en maar voor een kwartier.

Een diep bordje gevuld met water en een paar handjes of schepje is voor je baby net zo gezellig. Als ze iets ouder zijn zoals onze kinderen vind ik het nog spannend, wat als je even naar de wc moet of de deurbel gaat…

Daarom zullen ze het hier moeten doen met waterspeelgoed zoals een watertafel, waterballonnen een waterspuit en komt er als het goed is vanmiddag een aqua play binnen als cadeautje nog voor haar verjaardag.

Dun aankleden

Met dit warme weer kleed je je kind al snel te warm aan. De warmte wordt dan door de kleding vastgehouden en zorgt ervoor dat je kind gaat transpireren en alleen maar meer vocht kwijtraakt. Vaak is een rompertje, al dan niet met broekje meer dan voldoende. Ook voor baby’s.

Als je kind in een slaapzak slaapt zijn de hydrofiele slaapzakken ideaal. Deze zijn lekker dun en nemen het zweet op. Als de kleding nat wordt, gelijk omkleden omdat deze de beschermende factor kwijtraakt. Zelf kies ik er voor om mijn kinderen in uv-suits te laten rondlopen. Zeker als er met water gespeeld wordt.

Blijf smeren

Een van de belangrijkste denk ik toch wel; blijf smeren. Zorg voor de hele dag met de zonbescherming. De afgelopen tijd heb ik de zonnebrand mogen testen van de etos. Dit vind ik een erg fijne zonnebrand.

Normaal ben ik erg voorstander van een spray, maar deze is vrij makkelijk uit te smeren. Het dopje blijft ook redelijk schoon doordat hij goed masseert. De eerste paar keer smeren ging prima. Daarna merkte ik toch wel dat hij wat dikker wordt en meer strepen achterlaat terwijl ik hem altijd koel opberg.

Zodra de kinderen met zand spelen blijft dit plakken, maar dat heb je volgens mij al snel met een zonnebrand. Met het smeren let ik altijd goed op de uitstekende ‘onderdelen’ zoals kin, voorhoofd, neus en oren.

Bij kindjes met weinig / licht haar smeer ik ook rustig de hoofdhuid mee. Beter teveel dan te weinig. Mocht het toch verkeerd gaan kan je de aftersun gebruiken.

Meer tips!

 • Ga niet naar buiten tussen 13:00 en 15:00.
 • Drink meer dan 3 Liter water per dag.
 • Drink minimaal 1x per uur. Ook als je geen dorst hebt.
 • Houdt kinderen buiten de zon van 11:00 tot 17:00.
 • Verwijder plastic flesjes uit de tuin en auto. (Brandgevaar)
 • Geef savonds uw planten en gazon water (Brandgevaar)
 • Bescherm uw lichaam met minimaal factor 50.
 • Doe geen inspannend werk tussen 13:00 en 16:00.
 • Verkoel uw huis tussen 13:00 en 15:00.
 • Houdt uw gordijnen en ramen dicht vanaf 10:00.
 • Open uw ramen en gordijnen vanaf 18:45.
 • Let op de mensen in uw omgeving; met name ouderen en kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Heb jij nog goede tips voor bij warm weer / hittegolf?

3 gedachten over “Zo overleef je de hittegolf

 • 01/07/2015 om 08:31
  Permalink

  Hier (op mijn werk als gastouder) vermijd ik ook altijd de badjes. Zeker als ik meerdere kindjes heb.
  De sproeier gaat wel vaak aan en lekker klooien met flesjes water en waterballonnen.
  Gisteren ook weer een paar keer met mijn spa blauw flesje kinderen nat gemaakt (en mezelf)

  Beantwoorden
 • 01/07/2015 om 10:00
  Permalink

  Veel bloggers denken aan de hittegolf! Grappig om te zien dat er toch nog verschillende tips voorbij komen.

  Beantwoorden
  • 01/07/2015 om 10:11
   Permalink

   Ja, je moet toch beetje actueel zijn. Was dat gisteren al volgeplakt was met einde maand blogjes. Maar kon er nu wel leuke foto’s bijdoen

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.