Skip to Content

Wat te doen bij geldtekort?

Wat te doen bij geldtekort?

De tijden worden steeds duurder en voor veel mensen duurt de maand te lang voor hun salaris… Hoe kan je ervoor zorgen dat je geen geld tekortkomt? Hoe bespaar je, bijvoorbeeld. Of hoe kan je eenvoudig ervoor zorgen dat je juist meer inkomen hebt?

Weet wat je hebt

Alles valt of staat met inzicht hebben. Je weet pas waar het mis gaat als je weet hoeveel je krijgt én hoeveel je uitgeeft. Of nog beter: waar je het aan uit geeft. Maak dan ook een overzicht met al je inkomens (mocht je meerdere bronnen hebben of als jullie met z’n tweeën zijn).

Daarna hou je bij welke vaste uitgaven je hebt. Eenvoudig aftreksommetje om zo te weten hoeveel geld er dan nog over blijft. Van dit geld moet je dan dus je boodschappen doen, kleren kopen of eens een keer iets leuks doen. 

Maak rubrieken

Maak nu rubriekjes waar je wat aan uit mag geven. Allereerst natuurlijk de dingen die gewoon noodzakelijk zijn: je eten dus. En dan zal je nog een bedrag voor bijvoorbeeld kleding moeten inplannen en denk het liefst ook aan een bedrag dat je sparen wilt. Want dat zou natuurlijk nog het mooiste zijn. Achterhaal op zo’n manier hoeveel je iedere week aan iets kunt uitgeven.

Te ingewikkeld? Dan kan je er ook voor kiezen om het bedrag dat je overhoudt na vaste lasten aftrek te zien als je uiterste bedrag wat je kunt uitgeven. Reken het terug naar een week en met dat geld moet je het gewoon doen. Het is aan jou wat je precies onder vaste lasten verstaat. De sportvereniging voor je kind kan je zo belangrijk vinden, dat je dat als een vaste last mag zien waar je niet op bezuinigd, om maar een voorbeeld te geven. 

Haal het in contanten

Door het geld wat je nu per week kan uitgeven in contanten in je portemonnee te hebben, heb je nog meer overzicht. Geen geld meer in je portemonnee? Jammer dan, dan kan je dus niks meer kopen… 

Hypotheek of huur

Wonen is duur. Maar je wilt toch een huis, nietwaar? Heb je echt geldzorgen, dan wordt het tijd om toch ook je hypotheek of huur eens onder de loep te nemen. Kan je hier niet iets aan doen? Misschien kleiner gaan wonen of je hypotheek veranderen?

Het is niet altijd even eenvoudig om deze stap te maken, maar diep in de schulden raken is nog veel erger en dan raak je alsnog je huis kwijt. Dan kan je beter zelf ervoor kiezen en daarmee ook zelf in de hand hebben waar je dan wel gaat wonen én voorkomen dat je heel diep in de problemen komt.

Dag auto

Twee auto’s voor de deur? Waarom zou je? Natuurlijk kunnen er situaties zijn dat het echt niet mogelijk is (nou ja, dat het heel lastig wordt…), maar vaak is het best wel mogelijk om er 1 ‘de deur uit te doen’. En dat scheelt heel veel geld! Heb je maar 1 auto? Zou je echt niet zonder kunnen?

Zeker als je in de stad woont en alles dicht bij de hand hebt of met de fiets of bus er makkelijk komt, kan je je afvragen wat goedkoper is. Wil je toch een keer op stap met de auto, dan is een auto huren voor een dag misschien wel veel slimmer.

Abonnementen en lidmaatschappen

Natuurlijk mag je leuke dingen doen, maar het moet ook wel te betalen zijn. Wees dus reëel en bekijk wat er allemaal aan abonnementen en lidmaatschapsgeld betaald wordt. Zijn deze dingen allemaal echt nodig? Zijn er geen goedkope alternatieven? Gaat het bij jou met sport echt puur om lichamelijk bezig zijn en niet om de sociale contacten?

Zeg op dat dure lidmaatschap en volg gewoon online, gratis leuke sportprogramma’s. Wil je toch wel gezelligheid erbij? Dan kan dat trouwens ook nog. Doe het samen met anderen, om de beurt bij elkaar thuis, bijvoorbeeld. Net zo gezellig en veel goedkoper! Kijk ook eens naar tijdschriften. Lees je ze echt allemaal en heb je ze echt nodig?

Boodschappen doen

Wat slim is, is een beetje persoonlijk. Ben je iemand die snel extra dingen meeneemt in de winkel? Dan kan je beter niet te vaak gaan. Doe dus voor meerdere dagen tegelijk je boodschappen. En het liefst niet op het moment dat je honger hebt, want dan is de verleiding om lekkere dingen te kopen extra groot. Hou jij je keurig aan je boodschappenlijstje?

Dan kan het juist slim zijn om vaker boodschappen te doen. Dan weet je precies wat je echt nodig hebt en zal er minder snel dingen in de afvalbak verdwijnen omdat het allemaal net anders uitkwam. Heb je geen idee wat voor jou het beste werkt? Probeer het gewoon uit!

Nog een tip: kies voor huismerken in plaats van de A-merken. Vaak net zo lekker en veel goedkoper. 

Zorg voor meer inkomsten

Natuurlijk kan je naast bezuinigen ook kijken of je niet ergens nog extra geld vandaan kunt halen. Er zijn diverse manieren om vanuit huis geld bij te verdienen, zoals:

  • Een blog bijhouden en daarop laten adverteren of kies voor bijvoorbeeld affiliate marketing
  • Teksten schrijven via platforms als Textbroker
  • Schrijf een e-book en verkoop die via je eigen kanalen of bijvoorbeeld via PayPro of Bol.com.
  • Vul enquêtes in tegen een vergoeding
  • Doe inpakwerk
  • Ga op een kindje passen in je vrije uren
  • Laat de hond uit van werkenden tegen betaling
  • Ga ergens schoonmaken

Of neem een tweede baantje erbij buiten de deur.

Toeslagen aanvragen

Check eens of je geen recht hebt op een toeslag. De regeltjes hieromtrent veranderen nog weleens, dus kijk voor de meest recente bij de belastingdienst. Je kunt recht hebben op een zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget.

Voedselbank

Heb je echt problemen, dan kan je kijken of je misschien voor de boodschappen terecht kunt bij De Voedselbank. Je kunt op de site van Voedselbanken.nl zien of je hiervoor in aanmerking komt. Hierbij willen ze weten hoe groot je gezin is, hoeveel inkomen jullie hebben, welke overige inkomsten zijn er en welke uitgaven.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *