Wat is visualiseren en wat kun je ermee?

Visualiseren wil zeggen dat je iets in gedachten uitbeeldt. Door dit heel krachtig te doen, kunnen je hersenen het idee hebben dat het echt is.

Zo schijnen er sporters te zijn die op die manier zichzelf voorbereiden op wedstrijden. Puur door het zo ‘echt’ te visualiseren, denken je hersenen (en dus alles in jou) dat je de vaardigheid hebt.

Visualiseren wordt tegenwoordig bij veel technieken gebruikt om dingen voor elkaar te krijgen. Zoals gezegd schijnen sporters er gebruik van te maken, maar je kunt het ook inzetten om je dromen te verwezenlijken of om van bepaalde angsten af te komen!

Waarom zou je visualiseren?

Je kunt visualisatie dus inzetten op veel vlakken. Je kunt het op een serieuze manier gebruiken om je problemen aan te gaan of om dromen na te jagen.

Maar het kan ook minder ver en heel praktisch ingezet worden. Jezelf goed indenken hoe je iets eruit wil laten zien, kan je helpen om de juiste beslissingen te nemen over de inrichting van je kamer, bijvoorbeeld.

Is weliswaar niet hoogdravend dat je echt je hersenen voor de gek houdt (om het even oneerbiedig te zeggen), maar het is wel een vorm van visualiseren in de zin van ‘iets in gedachten uitbeelden’. Hiermee kun je jezelf wel trainen hoe je visualiseert! En het vervolgens in gaan zetten op serieuzer vlak.

Wat is de kracht van visualisatie?

Visualisatie werkt, zo simpel is het. Het is zelfs bewezen dat gedachten en visualisaties hetzelfde effect hebben als gebeurtenissen die echt plaats vinden. Jouw brein maakt geen wezenlijk verschil tussen echt en ‘nep’. Jouw gedachten of voorstellingen maken nieuwe neurale paden.

Omdat je deze paden aanlegt (ook al is het dan puur in gedachten en niet in real-life) zal je brein de situatie herkennen en zich herinneren wat het moet doen.

Kies je dus voor mooie voorstellingen of dingen die je graag wilt bereiken, dan bereid je als het ware je brein al voor op wat het moet doen als de situatie er werkelijk is.

Daarnaast zal je focus komen te liggen op dat wat je wilt bereiken en dus zal je brein zich ook toespitsen op de dingen om je heen welke van belang zijn. Je brein kan niet alles opslaan, maar pikt dat eruit wat belangrijk is. In dit geval dus ook die dingen die jou sneller tot je doel zullen leiden.

Onbewust

Nu klinkt dit misschien heel bijzonder, maar eigenlijk doe je niet anders dan dat. Alleen zal je veel onbewust doen. Een geur of iemand doet jou herinneren aan een gebeurtenis en daar reageer je op. Heel simpel.

Als je ergens in geïnteresseerd bent, zullen dingen die daar mee te maken hebben je veel meer opvallen. Door nu dus ervaringen bewust te kiezen door ze zelf te visualiseren heb je invloed hierop.

Wat als visualiseren niet lukt?

Misschien heb je moeite met voorstellingen maken. Nu is het natuurlijk altijd nog zo dat oefening kunst baart, maar misschien helpen onderstaande oefeningen je ook wel:

 • Zintuigen erbij gebruiken: probeer een voorstelling te maken inclusief geluiden, geuren e.d. Deze kun je eventueel ook echt gebruiken om het te versterken.
 • Koppel een kleur aan het idee. Iedere keer als je de kleur ziet, komt de herinnering aan wat je wilt bereiken naar boven en geef je je brein weer even de herinnering wat je wilt.
 • Maak een moodboard waar je je droom of iets dergelijks op afbeeldt en kijk hier regelmatig naar. Dit kan je doen door het exact te tekenen, bijvoorbeeld. Maar symbolisch schijnt het zelfs nog beter te werken (volgens het boek ‘De Bron’). Dit boek vind je hier.
 • ’s Avonds voordat je gaat slapen lekker nadenken over wat je wilt bereiken en er heel bewust over nadenken hoe dat er dan uit moet zien. Misschien droom je er dan zelfs wel over…
 • Gedraag jezelf alsof je het al hebt!

Doelen bereiken

Je doel bereiken kan dus voor een groot deel gerealiseerd worden door gebruik te maken van visualisatie. Allereerst zorg je dat je heel duidelijk voor ogen hebt wat je nu precies wilt bereiken. Hoe gedetailleerder, hoe beter. Om dit voor elkaar te krijgen gebruik je vragen als:

 • Wat ruik je?
 • Wat voel je?
 • Wie ben je dan?
 • Waar ben je?
 • Wat hoor je?
 • Welke houding heb je dan? (lichamelijk)

Vervolgens kun jij je gaan richten op hoe je daar moet komen. Welke weg heb je hierin te gaan om je doel te kunnen bereiken. Deze stappen kun je vervolgens op dezelfde manier je voorstellen als je eigenlijke doel. Is het een garantie dat het dan ook lukt?

Nee, natuurlijk heb je ook nog te maken met omstandigheden buiten jezelf om en heb je gewoon niet alles zelf in de hand. Maar dat het je helpt om te komen waar je zijn wil, dat staat vast!

De nadelen van visualisatie

Het mag duidelijk zijn dat als we onszelf zo kunnen programmeren, dit ook geldt voor negatieve dingen. Hoe vaak stellen we ons niet voor hoe iets mis zal gaan! En ja, inderdaad, ook dat pikt je brein op.

Daarom is het dan ook belangrijk dat je probeert om zo positief mogelijk de situaties te beschrijven. En als je merkt dat je ergens bang voor bent, kijkt of je er een positieve voorstelling bij kunt maken!

Je moet eigenlijk proberen om te voorkomen dat je onbewust negatieve neurale paden aanlegt, om het even simpel uit te leggen. Dat is uiteraard erg simpel gesteld, zeker omdat veel onbewust zo gaat.

En het nu eenmaal gewoon niet altijd leuk is wat er in of om je heen gebeurt. Leren visualiseren en zo de dingen omdraaien naar positieve bevindingen is uiteraard een uitkomst.

Visualiseren leren

Visualiseren kan je veel goeds brengen. En is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te leren. We doen het onbewust de hele dag door. Houd je van verhalen verzinnen? Laat je graag je fantasie de vrije loop tijdens je tekensessies?

Als je al gewend bent om aan de gang te gaan met je fantasie, dan heb je zeker al een uitstekende basis. Maar voor iedereen is dit simpel aan te leren! En nee, je hoeft er niet in te geloven, het is gewoon zoals het brein werkt… Daar kan je dus lekker je voordeel mee doen!

Wil je er toch graag mee aan de slag met een professional? Die zijn er uiteraard ook. Zoek een coach die zich hierin verdiept heeft. Zeker coaches die NLP (neurolinguïstisch programmeren) aanbieden, zullen je kunnen helpen. Maar ook andere lifecoaches maken gebruik van visualisatie. Gewoon even informeren dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.