Skip to Content

Wat is rijkdom?

Wat is rijkdom?

Rijkdom: wie wil dat nou niet? Maar wat is rijkdom nu eigenlijk precies? Wat wordt hier nu onder verstaan? Geld en macht, liefde en andere relaties, gewoon gelukkig zijn? Tja, dat is maar net wat jij er zelf van maakt!

Rijkdom en armoede

In principe wordt met rijkdom bedoeld dat je veel geld hebt en/of veel bezittingen. Aan de andere kant heb je dan armoede staan. De staat waarbij iemand geen geld heeft en in erbarmelijke omstandigheden leeft. Op die manier gesproken klinkt het alsof je gelukkig bent als je dus veel geld hebt. Toch heb ik het idee dat voor veel mensen rijkdom steeds meer in andere dingen gaat zitten. Gelukkig maar! Want draait het dan allemaal echt om geld? Nee, natuurlijk niet!

Rijkdom volgens Wiktionary

Gaan we rondneuzen dan kom je ook bij betekenissen van het woord rijkdom meerdere omschrijvingen tegen. Inderdaad die van het geld en bezittingen. Maar ook die van andere waarden, zoals geluk. Of de term ‘overvloed’, zoals ‘in het oerwoud is een rijkdom aan bomen en planten te vinden’. Bij alle vormen heeft het dus te maken met ‘veel’. En eigenlijk ook aan het bezitten ervan. Want dat oerwoud bezit die rijkdom (tenminste, zo zie ik het).

Hoe rijk ben jij?

Het is wel een tendens, naar mijn idee, dat mensen niet meer meteen aan bezittingen denken als ze het over ‘rijk’ hebben en eerder zullen spreken over hun kinderen, de liefde van hun leven of de gezondheid van zichzelf of hun dierbaren. De term rijk wordt dan ook op meerdere manieren gebruikt. Als je aangeeft dat iemand veel geld heeft, noem je hem nog altijd rijk.

Maar hoe vaak komt er ook opvattingen aan je voorbij waarbij men duidelijk stelt dat ze rijk zijn omdat het goed met ze gaat op persoonlijk vlak, zeg maar. Dus wat is rijkdom? Precies dat waar jij gelukkig mee ben, zou ik bijna zeggen. Dankbaarheid omdat je dat bezit. En ja, dat kan geld zijn, maar ook juist niet-materialistische zaken!

Wie is rijker: de arme sloeber die gelukkig is of…

Dan komen we ook meteen op de vraag wie er dan rijker is. De rijke handelaar, die rondrijdt in de duurste Porsche die te vinden is, iedere maand op vakantie gaat en meerdere vrouwen weet te onderhouden (?) of de arme sloeber die in een hutje woont met zijn eigen gezinnetje.

Dat kan je dus helemaal zo niet zeggen. Die rijke stinkerd weet waarschijnlijk geen maat meer te houden en wil altijd maar meer en meer en vergeet dat het om echte verbindingen en liefde gaat. Alles is oppervlakkig, snel en gewoon omdat alles zomaar kan.

De arme man geniet van de aanwezigheid van zijn gezinsleden, zorgt ervoor dat er met elkaar gegeten kan worden en kan intens genieten áls er eens iets extra’s is. Of gewoon van de zonsondergang… Natuurlijk heeft deze man zorgen. Of er wel genoeg te eten is, bijvoorbeeld. En toch is het maar de vraag of hij daardoor dan ongelukkiger is.

Wat vind jij belangrijk?

Wat is voor jouw rijkdom, zou ik nu bijna willen vragen. Want ik denk ook dat we allemaal om andere redenen ons rijk kunnen voelen. Natuurlijk is geld makkelijk omdat je zo sneller dingen kunt doen en bereiken. Omdat je met geld wel de droomreis kunt maken of geen zorgen hebt over het eten.

Maar het geld op zich: maakt dat je gelukkig? Bewust zijn van de mooie dingen van het leven maakt je in je hart veel rijker, vind ik. Dat is toch waar de meeste vervulling in zit: liefde voelen. Weten dat het ertoe doet wat je doet.

Rijkdom: wanneer ben je rijk in geld?

Als we het puur over geld of bezittingen hebben, is het ook goed om eens even stil te staan bij het woordje rijkdom. Wanneer spreek je dan van rijk? Ga je nooit op vakantie omdat je geen geld ervoor hebt, dan is iemand die wel op vakantie gaat al een soort van rijk.

Terwijl die persoon zichzelf maar een arme nietsnut vindt, want zijn baas kan wel vier keer per jaar. En die baas is maar een gewone ondernemer, terwijl zijn concurrent bij de top behoort en wel 5 huizen bezit en ga zo maar door. Ook als we het over geld hebben is het niet zomaar te zeggen of je je rijk of arm moet voelen. Het is maar net vanuit welk oogpunt je het bekijkt.

Wat kan jij doen om rijkdom te ervaren?

  • Rijkdom ervaren, dat is voor ons allemaal weggelegd! Misschien is je spaarrekening niet echt om over nar huis te schrijven, maar je rijk voelen kan je zeker wel. Probeer het dan maar eens op deze manieren!
  • Bewust liefhebben. Niet alleen je partner, maar gewoon het leven en alles om je heen.
  • Bewust zijn van je gezondheid of die van je dierbaren.
  • Dankbaar zijn voor alles wat je hebt en kunt doen.
  • Dankbaar zijn dat je leeft!
  • Je rijk voelen omdat je werk hebt, een huis of wat voor bezitting dan ook. En ja, we hebben allemaal bezittingen. Zelfs al is het maar iets heel kleins.
  • Je rijk voelen omdat er mensen om je heen zijn die om je geven.
  • Mindful leven zodat je nog bewuster weet wat je allemaal hebt…

Wat bezit jij?

Dus met andere woorden: rijkdom ervaren is een mindset…Ook jij kunt jezelf rijk voelen. En als we het dan over niet-materialistische zaken hebben is dat nog veel meer. Verander je mindset en voel jezelf rijk. En als het waar is dat je meer krijgt van wat jouw energie uitstraalt, dan haal je zo nog meer rijkdom naar je toe! Lekker toch? Dan is het immers dubbelop!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *