Skip to Content

Wat is junkfood, welke soorten en wat is verschil met fastfood

Wat is junkfood, welke soorten en wat is verschil met fastfood

Junkfood en fastfood zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Junkfood is een algemene term die verwijst naar voedingsmiddelen met weinig voedingswaarde en veel calorieën, suiker, zout en vet.

Fastfood daarentegen verwijst naar voedingsmiddelen die snel worden bereid en worden verkocht in restaurants met een drive-thru of afhaalbalie. In dit artikel gaan we dieper in op wat junkfood is, welke soorten er zijn en wat het verschil is met fastfood.

Wat is junkfood?

Junkfood is een term die wordt gebruikt om voedingsmiddelen te beschrijven die weinig voedingswaarde hebben en veel calorieën, suiker, zout en vet bevatten. Dit type voedsel is vaak aantrekkelijk vanwege de smaak, textuur en betaalbaarheid, maar het kan schadelijk zijn voor de gezondheid als het regelmatig wordt geconsumeerd. Junkfood bevat vaak weinig vezels, vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Lijst met soorten junkfood

Er zijn verschillende soorten junkfood, waaronder:

 1. Zoetigheden: Zoetigheden zijn vaak hoog in suiker en calorieën en bevatten weinig voedingsstoffen. Voorbeelden zijn snoep, koekjes, cake, donuts en ijs.
 2. Chips en snacks: Chips en snacks zijn vaak hoog in zout en vet en bevatten weinig voedingsstoffen. Voorbeelden zijn chips, pretzels, crackers, popcorn en knabbels.
 3. Fastfood: Fastfood is vaak hoog in calorieën, vet en zout. Voorbeelden zijn hamburgers, friet, hotdogs, pizza en gefrituurde kip.
 4. Frisdranken en energiedranken: Frisdranken en energiedranken zijn vaak hoog in suiker en calorieën en bevatten weinig voedingsstoffen. Voorbeelden zijn cola, limonade, sportdranken en energy drinks.

Lees ook: Gezonde fastfood recepten

Wat is het verschil tussen junkfood en fastfood?

Junkfood en fastfood worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een verschil tussen de twee. Junkfood verwijst naar voedingsmiddelen die weinig voedingswaarde hebben en vaak worden verkocht in supermarkten en gemakswinkels

. Fastfood daarentegen verwijst naar voedingsmiddelen die snel worden bereid en worden verkocht in restaurants met een drive-thru of afhaalbalie. Hoewel fastfood vaak als junkfood wordt beschouwd vanwege de hoge calorieën, suiker, zout en vet, kan het ook opties bevatten die gezonder zijn dan traditionele junkfood.

Gevolgen van junkfood

Het consumeren van te veel junkfood kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Hier zijn enkele voorbeelden van de gevolgen van junkfood:

 1. Obesitas: Junkfood is vaak rijk aan calorieën, suiker en vet, wat kan bijdragen aan gewichtstoename en obesitas. Obesitas verhoogt het risico op verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker.
 2. Verhoogd risico op hartziekten: Het consumeren van te veel junkfood kan het cholesterolgehalte en de bloeddruk verhogen, wat het risico op hartaandoeningen verhoogt.
 3. Verhoogd risico op diabetes type 2: Junkfood kan bijdragen aan insulineresistentie, wat kan leiden tot diabetes type 2.
 4. Slechte tandgezondheid: Junkfood, vooral zoete snacks en frisdranken, kunnen bijdragen aan tandbederf en slechte tandgezondheid.
 5. Verhoogd risico op depressie: Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet met veel junkfood en weinig gezonde voedingsstoffen het risico op depressie kan verhogen.
 6. Verminderde energie: Het eten van te veel junkfood kan leiden tot een energiedip, waardoor je je vermoeid en lusteloos voelt.

Kortom, het regelmatig consumeren van junkfood kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is belangrijk om te proberen gezonde voedingsmiddelen te eten en de consumptie van junkfood te beperken om gezond te blijven.

Lees ook; Junkfood; wat is het effect

Hoe kan je junkfood vermijden?

Het vermijden van junkfood kan moeilijk zijn, vooral omdat het vaak goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar is. Hier zijn enkele tips om junkfood te vermijden:

 1. Plan maaltijden: Door maaltijden van tevoren te plannen, kan je gezonde opties kiezen en voorkom je dat je naar junkfood grijpt als je hongerig bent en weinig tijd hebt om te koken.
 1. Koop gezonde snacks: Zorg ervoor dat je gezonde snacks bij de hand hebt, zoals fruit, groenten, noten en zaden. Deze kunnen een gezond alternatief zijn voor chips en andere junkfood.
 2. Vermijd verleidingen: Vermijd het kopen van junkfood als je boodschappen doet en probeer weg te blijven bij plaatsen waar junkfood wordt verkocht, zoals fastfoodrestaurants en snoepwinkels.
 3. Kook thuis: Koken thuis geeft je controle over de ingrediënten en kan een gezonde optie zijn in vergelijking met fastfood en andere junkfood.
 4. Lees labels: Lees voedingslabels op verpakte voedingsmiddelen om te weten wat je eet en vermijd voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, verzadigde vetten en kunstmatige ingrediënten.

Verbod op junkfood?

Sommige landen hebben maatregelen genomen om de consumptie van junkfood te verminderen door middel van een verbod of beperkingen. Bijvoorbeeld, in 2018 werd de verkoop van junkfood verboden in scholen in India om kinderen te beschermen tegen obesitas en andere gezondheidsproblemen.

In de Verenigde Staten hebben verschillende steden en staten belastingen ingevoerd op frisdranken en andere suikerhoudende dranken om de consumptie te verminderen. Ook zijn er campagnes en initiatieven gestart om mensen bewust te maken van de gevaren van te veel junkfood consumeren en om gezonde alternatieven te promoten.

Hoewel sommigen kritisch staan tegenover overheidsbemoeienis en vinden dat mensen zelf moeten kunnen beslissen wat ze eten, zijn anderen van mening dat de overheid een rol moet spelen in het reguleren van de voedselindustrie en het beschermen van de volksgezondheid.

Conclusie

Junkfood is voedsel met weinig voedingswaarde en veel calorieën, suiker, zout en vet. Er zijn verschillende soorten junkfood, zoals zoetigheden, chips en snacks, fastfood en frisdranken en energiedranken. Fastfood verwijst naar voedingsmiddelen die snel worden bereid en worden verkocht in restaurants met een drive-thru of afhaalbalie.

Het vermijden van junkfood kan moeilijk zijn, maar het plannen van maaltijden, het kopen van gezonde snacks en het vermijden van verleidingen kunnen helpen bij het kiezen van gezonde alternatieven. Het is belangrijk om te onthouden dat het af en toe eten van junkfood geen probleem is, maar het regelmatig consumeren van junkfood kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *