Skip to Content

Was ophangen binnen of buiten drogen; ophangsysteem zolder of wasrek

Was ophangen binnen of buiten drogen; ophangsysteem zolder of wasrek

Tegenwoordig zijn er veel huishoudens die een wasdroger hebben. Lekker makkelijk natuurlijk, maar er zijn ook nog steeds veel mensen die de was ophangen om het te laten drogen. Zowel aan het drogen van de was in de wasdroger als aan het ophangen van de was aan een wasrek of -lijn kleven voor- en nadelen.

Wat kun je het beste doen als je geen wasdroger hebt en maar een kleine ruimte hebt om je was te drogen? Als je een balkon of tuin hebt, zijn er al wat meer opties voor het ophangen van je was.

Maar dat hangt natuurlijk buiten het huishoudschema heel erg af van het weer, dus moet je ook zorgen dat er binnen plek is om de was te drogen te hangen. Hier volgen enkele tips hoe je dat het beste kunt aanpakken!

Was ophangen buiten

Heb je een balkon, dakterras of misschien zelfs wel een grote tuin? De was droogt meestal erg snel als het buiten lekker warm is en wanneer de zon op je schone wasgoed schijnt.

Bovendien gaat je wasgoed lekker fris ruiken als het in de wind hangt. De was buiten te drogen hangen is vaak sneller dan de wasdroger, en die frisse geur is een bijkomend voordeel. Maar daarnaast bespaar je ook geld als je de wasdroger niet hoeft te gebruiken en voorkom je dat kleding lelijk wordt doordat het te heet wordt in de droger.

Je kunt de was buiten drogen aan een droogmolen, een waslijn of een wasrek. Een droogmolen en waslijn zijn wat meer permanente oplossingen om je was in de tuin te laten drogen, maar een wasrek kun je natuurlijk wel eenvoudig verplaatsen. Zo kun je het wasrek bijvoorbeeld gemakkelijk weer binnen zetten als het tóch ineens gaat regenen.

Was ophangen binnen

Heb je geen buitenruimte of is het slecht weer? Dan heb je vaak helaas geen andere optie dan je was binnen op te hangen, als je geen wasdroger hebt of die liever niet te vaak wilt gebruiken. Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden!

Hang de was niet te drogen in een ruimte waar je veel tijd doorbrengt.

Je kunt last krijgen van allergische reacties, meeldauw en andere schimmels wanneer je de was binnenhuis moet laten drogen. Kies daarom liever niet voor een ruimte waar je vaak bent, zoals de woonkamer of slaapkamer.

Plaats een droogrek bijvoorbeeld wel in de badkamer, keuken, gang, eetkamer, logeerkamer of berging. Of creëer een echte wasruimte waar je je was kunt doen, het kan ophangen om te laten drogen en bijvoorbeeld strijken!

Persoonlijk lijkt het mij echt heerlijk om zo’n washok te hebben, zodat je wasrek niet midden in het huis staat. De badkamer is vaak een kleine ruimte, maar door een droogrek aan de muur op te hangen, kun je veel ruimte besparen. Je kunt het namelijk gewoon inklappen als je het niet gebruikt.

Laat de wasmachine extra centrifugeren voordat je de was ophangt

Hoe minder nat je wasgoed is, hoe sneller het droog is. Het kan dus erg helpen door je wasmachine extra te laten centrifugeren voordat je de was ophangt. Vooral beddengoed, handdoeken en spijkerbroeken blijven vaak nog erg vochtig.

Ook regelmatig de wasmachine schoonmaken is goed voor de kwaliteit van je was, dan kan de was echt weer goed schoonmaken en drogen.

Vergeet ook niet om op je droogrek wat ruimte tussen de kledingstukken te laten: hoe dichter alles op elkaar hangt, hoe langzamer het droogt.

Sommige kledingstukken zijn na een dag nog steeds half vochtig, zoals de bovenkant van een spijkerbroek of de capuchon van je sweater. Zorg dat alles goed uithangt en leg deze “probleem” kledingstukken eventueel apart op de verwarming zodat het beter kan drogen.

Zet het droogrek op een warme plaats

Heb je een makkelijke plek gevonden om je wasrek neer te zetten? Let er dan in die ruimte ook op waar je het precies plaatst. Een warme plek werkt het beste, bijvoorbeeld in de buurt van een raam waar licht en warmte van de zon doorheen komt, of in de buurt van de verwarming.

Ventileer je huis goed

Kleding die niet goed gedroogd wordt, kan nog veel vocht bevatten. Dat verdampt uiteindelijk in je huis, waardoor de luchtvochtigheid omhoog gaat. Hoe hoger de luchtvochtigheid, des te langer duurt het voordat je was goed is gedroogd. Er kan ook vochtschade ontstaan.

Voor een binnenhuisklimaat dat fris en gezond is, is het belangrijk dat je goed ventileert. Er moet dus frisse lucht binnen kunnen komen. Als je de was gaat ophangen, zet dan even een raampje open voor de frisse lucht!

Handige tips voor kleine ruimtes

Ben je nogal klein behuisd? Een groot wasrek staat dan al vaak in de weg. Het duurt in de winter soms wel 2 dagen voordat je wasgoed eindelijk droog is, en al die tijd staat het droogrek in de weg. En zodra de was droog is, zit er al weer een nieuw wasje in de wasmachine dat daarna ook opgehangen moet worden. Gelukkig zijn er meerdere opties dan alleen een groot droogrek wat je in de kamer neerzet, bijvoorbeeld:

  • Een rekje in het trapgat: dit is vooral ideaal voor beddengoed, want je hoeft het niet dubbel te vouwen en zo kan het sneller drogen dan aan een laag wasrek.
  • Een droogtoren: bij dit droogrek ga je de hoogte in, in plaats van de breedte. Je hebt meerdere rekjes boven elkaar, zodat je ruimte bespaart. Vooral ideaal voor ondergoed, sokken, en baby- en kinderkleding! Voor groter wasgoed zoals spijkerbroeken en handdoeken, kun je van de andere kant van de droogtoren alleen het bovenste rekje gebruiken.
  • Gebruik meerdere, kleine wasrekjes: je kunt kleine wasrekjes makkelijk ophangen aan deuren en radiatoren. Je kunt er niet veel was op kwijt, dus het nadeel is wel dat je meerdere rekjes nodig hebt. Door de was te verspreiden, zorg je er wel voor dat de luchtvochtigheid niet te erg toeneemt in slechts één ruimte, maar geleidelijk in het hele huis. Als je daar iets aan wilt doen, kun je overwegen om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Daardoor zal de was ook sneller drogen!

Handige droogrekken, torens, hangers en molens vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. ‘De was’ blijft altijd een levendig onderwerp van gesprek.
    Hier wat kleine tips van mij: voor kindersokken en wasbaar maandverband gebruik ik een campingwasrekje die je op kunt hangen. Met de knijpers er al aan vast. Kindersokken doe ik per paar bij elkaar aan dezelfde knijper.
    Huisgenoten moeten hun sokken met de goede kant naar buiten in de wasmand doen, dat scheelt mij veel werk bij het opvouwen als ze eenmaal weer droog zijn. En er blijft geen zand in zitten 🙂